Bestuur Stichting Monet afgetreden

Met een mail aan de vrijwilligers nam Dennis Straat gisteren afscheid als voorzitter van Stichting Monet in Zaandam: 

‘Marcel is sinds gisteren de nieuwe voorzitter van de stichting en vervangt mij daarmee definitief in jullie gezelschap.’ 

Marcel is Marcel van Kampenhout, hij was al vrijwilliger en trad begin dit jaar toe tot het bestuur, om nu plots voorzitter te zijn. We bellen met Van Kampenhout om te vragen wat er is gebeurd: 

‘Wat er speelde is dat de drie man in het bestuur geen contact hadden met het de vrijwilligers, en dat werkte niet. De mensen die zich echt betrokken voelden, de stichting hadden opgebouwd, werden niet op de hoogte gehouden, niet serieus genomen.’ 

Ook bleek het te wringen dat er geld werd besteed aan externen die niet of minimaal leverden. Onder meer werd er een programmamanager ingehuurd en dat kostte aardig wat:

‘Zo’n 20.000 euro. Er werd niks geleverd, terwijl ze wel betaald werd. Afgelopen zomer hield ze een presentatie met een vriend erbij die ook weer een visie zou hebben. Het kwam erop neer dat ze in de Ooievaarstraat perenbomen hadden zien staan. We zouden daarom ook perentaarten kunnen gaan bakken. Er is iets behoorlijk fout gegaan.’

De kloof tussen het bestuur en de vrijwilligers bleek niet te overbruggen (en of het bestuur daar moeite voor heeft gedaan valt te betwijfelen), en het giga-geldschip waar het bestuur op rekende werd wat vooruitgeschoven, waardoor er in de korte klap geen giga-eer te behalen valt. 

Wat overblijft is een stichting die bestaat uit:

‘Een atelier met z’n 25 schilderijen en alle verhalen eromheen, plus de vrijwilligers.’

Marcel eindigt monter: 

‘We zijn een sterke groep.’

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Marcel van Kampenhout

  Beste Merel,
  Je slaat in je te korte artikel wel flink wat over: Nu lijkt het, alsof het bestuur wegens de twee bovenstaande redenen is afgetreden. Dat heb ik nooit gezegd en is ook niet waar. Alle drie (oude) bestuursleden hadden al aangegeven, dat ze te zijner tijd zouden aftreden. Omdat ze al vijf jaar bestuurder waren of omdat de werksituatie gaat veranderen. Toen zijn we op zoek gegaan naar nieuwe mensen. Die heb ik tamelijk snel gevonden, zodat de drie konden aftreden.
  Dat er dingen niet goed gegaan zijn, is waar. Dat zal het nieuwe bestuur waarschijnlijk net zo wel eens overkomen. Natuurlijk is het als journalist leuk, om op misstanden lekker los te kunnen gaan, maar zoals gezegd: Je moet wel de juiste oorzaak bij het juiste gevolg leggen.

  • De Orkaan

   Beste Martin,
   Dank voor je toevoeging, maar ‘dat heb ik nooit gezegd’ klopt niet helemaal. Er zullen verschillende redenen zijn dat het bestuur is afgetreden, maar de kloof tussen bestuur en vrijwilligers en het feit dat het complete bestuur in een klap vervangen is riekt naar een ‘misstand’ waar wij journalistiek inderdaad graag de vinger op leggen.

   Dennis Straat is nog maar twee jaar voorzitter, van de 6 bestuursleden die er een jaar geleden waren zijn er in 2020 nog maar drie over, en die zijn in 2021 ook allemaal weg. In 2019 trad de vorige voorzitter na een conflict met subsidiegever Zaanstad af. Reden genoeg voor De Orkaan om de Stichting kritisch te blijven volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *