“Bewoners erin, beleggers eruit!” Zo luidde het motto van het woonprotest in Zaandam op zondagmiddag 28 april. Demonstranten trokken van het stadhuis naar de Peperstraat, waar ze muziek maakten en toespraken hielden.

Het protest verliep vreedzaam, met zelfgemaakte spandoeken en artiesten die liederen zongen over kraken, woningnood en de vervuilende kledingindustrie. Er kwamen verschillende onderwerpen langs op het protest, zoals de plannen voor de Peperstraat, huisvesting in Palestina en de Rotterdamwet.

Voorafgaand aan het protest stuurde de organisatie een brief naar de burgemeester met eisen voor het aanpakken van het woningtekort. Tijdens het protest legden ze enkele van deze eisen voor aan politieke partijen zoals de SP, Partij voor de Dieren en Bij1.

De Partij voor de Dieren benadrukte dat de bewoners van de Peperstraat onvoldoende inspraak hadden gehad in de plannen en zich overvallen voelden door de gedwongen verhuizing uit hun woningen. De SP verklaarde dat ze in een vroeg stadium met de bewoners hadden gesproken en samen met hen een demonstratie hadden georganiseerd. Zowel de Partij voor de Dieren als de SP leggen de schuld voor de plannen met betrekking tot de Peperstraat bij de PvdA en VVD.

De demonstranten bekritiseerden ook de partijen en vroegen waarom ze slechts inzetten op 50 procent sociale huurwoningen, in plaats van meer. Bij1 stelde dat ze zich willen inzetten voor een hoger percentage, zij beschouwen dit als slechts een beginpunt.

Bekijk hier een sfeerimpressie van het protest ⬇

Door Silva Honig.