Bewoners Pro Patriastraat luiden noodklok na 7 jaar overlast

Bewoners van de Pro Patriastraat in Zaandam zijn de zeven jaar durende overlast zat die ze ondervinden van een ‘gestoorde’ buurvrouw die zelfs dreigt haar woning op te blazen.

Woningbouwcorporatie Rochdale is de klachtenformulieren over de zaak ‘kwijt’. Omwonenden gaan volgende week collectief bij Rochdale opnieuw klachtenformulieren indienen.

Een buurtbewoner zegt over haar gestoorde buurvrouw in de Pro Patriastraat:

“Al zo’n zeven jaar lang. Elke dag, ieder uur: huilbuien, met deuren slaan, er is niks meer heel. Het huis is niet van hout, maar evengoed stuk. Ze heeft het gevoel niks meer te hebben, ze voelt zich aangevallen door iedereen die met haar probeert te praten.”

Het is niet alleen geluidsoverlast waar de buren onder lijden, de buurvrouw uit ook bedreigingen.

“Ze dreigt de boel op te blazen, als ze door een ‘snitch’ [verklikker] wordt aangegeven bij Rochdale [woningbouwvereniging red.], dat vind ik eng, mijn kinderen lijden eronder. Maar ze is ziek en moet geholpen worden.”

Onderstaan filmpje werd eergisteren gemaakt. Het is voor de buurt niet heel bijzonder, omdat er elke dag veel overlast is. Dat er meerdere mensen bij de woning uitlopen komt ongeveer zo’n vier keer per jaar voor.

Het filmpje is een keuze uit verschillende video’s de we kregen. We hebben fragmenten gekozen waarop mensen minder herkenbaar zijn, maar het beeld van wat wij zagen was bedreigend genoeg.

De situatie duurt al zo’n zeven jaar, maar toch is een buurvrouw opmerkelijk mild:

“Wij kunnen haar echt niet helpen en ze is gevaarlijk, ze is een gevaar voor omgeving, en ook voor zichzelf. De dreiging nemen we als omwonenden serieus. Maar er zou toch wel iemand wakker moeten zijn uit het professionele circuit?”

Rochdale ontving al eerder minimaal 19 klachtenformulieren, maar zegt deze kwijt te zijn.

Onhoudbaar

De bewoners van de Pro Patriastraat in Zaandam zijn het zat. Ze willen geen ‘snitch’ zijn, maar ze vinden dat de buuv weg moet. Ze heeft hulp nodig en zelf willen ze hun leven terug. Ongedierte, bedreiging, vervuiling, vernieling, stank, intimidatie en de aanblik van dierenmishandeling is niet wat je wil. Het moet niet alleen voor de buren, maar ook voor politie, wethouder, hulpverlener, wijkmanager, ambtenaar, woningbouwmedewerker van Rochdale duidelijk zijn dat de situatie onhoudbaar is.

Brieven

Omdat de vorige formulieren zijn verdwenen bij Rochdale hebben de omwonenden (ook niet-huurders van Rochdale) besloten ze nogmaals in te vullen. Volgende week zullen deze gebundeld aangeboden worden aan de woningbouwvereniging. Deze keer worden ze gekopieerd zodat ze niet meer kwijt kunnen raken.

Update

Reactie Rochdale

We snappen dat bewoners zich zorgen maken. De situatie in de Pro Patriastraat is buitengewoon vervelend en het heeft onze volle aandacht. We kennen de overlastproblemen en hebben ook diverse meldingen hierover in ons systeem staan.

 De overlast speelt al een behoorlijke tijd. We hebben al meerdere gesprekken gehad met de overlastgever, de wijkagent, het sociaal wijkteam en andere hulpverleners. Ook afgelopen week nog is er contact geweest met buurtbewoners en de overlastgever. Onze insteek is er vooral op gericht om de overlastgever samen met andere hulpinstellingen te helpen, zodat de overlast stopt en er een oplossing komt. Maar we begrijpen dat dit voor omwonenden een onhoudbare situatie is en het nu uit de hand loopt. 

 Volgende week organiseert het sociaal wijkteam waarschijnlijk een bijeenkomst in de wijk voor bewoners. Rochdale is daar ook bij aanwezig. Bewoners kunnen dan hun verhaal kwijt en wij kunnen aangeven wat er achter de schermen gedaan wordt en wat bewoners zelf kunnen doen.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Knabbelaar

  Wel op tijd.

 • Gert Pot

  Tsja wat moet je anders zeggen als je niets aan een situatie wilt/kan doen. Recht op huurbescherming etc etc bla, bla. Je zult er maar naast wonen.

 • Frieda

  De instanties nemen geen verantwoordelijkheid. Hopen dat de ander het opknapt. Neem je verantwoording. Moet het eerst escaleren!

 • Ruud

  Wachtlijsten GGZ: Een half jaar op de wachtlijst in de Zaanstreek is heel normaal,voor je hulp kunt krijgen En kun je niet geholpen in Zaandam, dan komt daar nog ruim 8 maanden bij,
  SWT’s doen alleen “de leuke dingen “….

  “gaat u toch elke dag een stukje fietsen , knapt u vast weer wat van op , (zelf meegemaakt in Assendelft )….
  Of, we bellen je binnenkort weer, .. (lees niet )
  Wachtlijsten om in aanmerking te komen voor schuldhulp, langer als 8 maanden ,helemaal niet gek dat sommige mensen dan onhandelbaar worden ….En de Gemeentes maar goede sier maken met hun “sociale beleid” Des te meer respect voor de nog steeds milde buurtbewoners, die waarschijnlijk van hoed en rand weten ..

 • Margie

  Er bestaat een meldpunt voor dit soort problemen (https://www.ggdzw.nl/zorg_en_overlast/meldpunt_overlast_en_bemoeizorg) maar ik ga er vanuit dat de zaak hier al ligt. De woningcorporatie heeft zeker een inspanningsverplichting maar kan het probleem niet oplossen; corporatiemedewerkers zijn immers geen SPV’ers, psychologen of ook maar hulpverleners. Zij dienen wél hulpverlening (al dan niet in samenwerking met het meldpunt) in te zetten. De weg van de minste weerstand zou zijn om de veroorzaker te verhuizen. Dat lost het probleem op de Pro Patriastraat op maar zo ontstaat er waarschijnlijk ergens anders een probleem. De veroorzaker heeft hulp nodig, zo veel is wel duidelijk. Tegenwoordig lijkt het zo te zijn dat mensen niet ‘slecht genoeg’ zijn om opgenomen te worden en dan krijg je dit soort situaties… De slachtoffers van deze overlast hebben vanzelfsprekend óók hulp (juridische bijstand of iets dergelijks) hulp nodig. Laat daar geen misverstand over bestaan. Het lijkt me echter wel dat deze situatie niet zo lang had mogen duren.

 • Margie

  Overigens vind ik ‘gestoorde buurvrouw’ wel wat gechargeerd, Orkaan. De dame in kwestie heeft psychiatrische problematiek maar met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is haar gedrag geen keuze… Ik had een ander woord gekozen.

  • De Orkaan

   @Margie
   We hebben meer filmpjes gezien, op basis daarvan en de aangetoonde jarenlange overlast leek ons de toevoeging ‘gestoord’ wel op z’n plaats. Wij geven daarmee niet aan dat het een bewuste keuze van de buurvrouw is.

 • Joop Tralala

  Al eens geprobeerd een zinnig telefonisch gesprek aan te gaan met Rochdale??? Mocht je die hoop hebben vergeet het dan maar onmiddelijk. Bij de telefoniste blijf je al hangen en verbaas je je alleen maar aan de onkunde van deze (vrijwel altijd) dame.

  • De Orkaan

   Zie update – ook Rochdale is bij het gesprek volgende week. En ze reageerden dus wel degelijk. Misschien hadden ze dat beter eerder kunnen doen, maar beter laat dan nooit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *