Bewoners Zaanweg overvallen door plannen noodbrug

De aanleg van de nieuwe Zaanbrug tussen Wormerveer en Wormer betekent ook dat de oude gesloopt wordt. Voordat de nieuwe brug er ligt gaat er naar schatting zo’n anderhalf jaar overheen.

In de tussentijd komt er een ‘noodbrug’ tussen de Lassiestraat in Wormer en de Zaanweg ter hoogte van Stelling Wonen en Mulder Verhuizingen.

De bewoners van ‘Kaaspakhuis Gouda’ zijn niet blij. Ze zijn niet geïnformeerd en vrezen grote en langdurige overlast. Daarom schreven ze een brief aan de gemeenteraad. Via via hoorden ze van de plannen..

“Wij begrijpen dat het nu de bedoeling is, een tijdelijke noodbrug voor een periode van twee jaar aan te leggen, zodanig dat deze precies uitkomt voor ons huis Zaanweg 20, Wormerveer Het provinciaal monument “Kaaspakhuis Gouda” uit 1675 dat wij de afgelopen jaren met veel persoonlijke inspanning en offers weer terug hebben gebracht in haar oude glorie.

Wij zijn onaangenaam verrast over het feit dat wij op geen enkele manier betrokken zijn bij deze recente lopende ontwikkelingen. Vooral nu wij begrijpen dat het voornemen is het volledige verkeersaanbod via de tijdelijke noodbrug te laten rijden. Wij vinden dit als inwoners van de gemeente Zaanstad nogal slordig en niet van goed bestuur getuigen.

Om te beginnen is de huidige verkeerssituatie op de Zaanweg al problematisch te noemen. De Zaanweg is een verkeersader die de huidige verkeersdruk al met moeite aan kan. Dit uit zich in regelmatige verkeersopstoppingen tijdens de ochtend en middagspits en wanneer de huidige Zaanbrug open staat voor de scheepvaart. Tijdens de zomermaanden is door de recreatievaart deze verkeersdruk nog groter. In de praktijk gaat dit voor ons betekenen, aanzienlijk meer uitstoot van uitlaatgassen, geluidsoverlast, onveilige verkeerssituaties en langere files die langzamer op zullen lossen.

De aanleg van de brug op deze locatie heeft daarom zeer negatieve gevolgen op de kwaliteit van ons wonen. Wij en ook onze buren, gaan door de aanleg van de brug heel veel woongenot inleveren of derven.

Ook maken wij ons zorgen over het feit dat het verkeer recht op onze woning af komt rijden en door het verwijderen van de parkeerplaatsen en versmallen van de stoep zeer dicht bij onze woning komt.

Om de tijdelijke verkeerssituatie te realiseren hebben wij ook begrepen dat er zeven karakteristieke bomen verwijderd zullen worden van de oever van de Zaan. Verder is het voor ons onzeker wat de eventuele gevolgen zullen zijn voor de technische staat van ons huis.

Mochten wij door onvoorziene redenen ons huis moeten of willen verkopen tijdens de aanwezigheid van deze brug dan zal dit een zeer negatieve invloed hebben op de waarde van onze woning. U begrijpt dat de te nemen maatregelen voor ons een forse planschade zullen opleveren.

Wij voelen ons als bewoners voor het bloc gezet in een situatie waarbij de volledige verkeersstroom over de noodbrug wordt geleidt, iets wat wij helemaal niet willen.

Aan de Zaanweg zitten ook diverse ondernemers. De Provincie zou ze wel op de hoogte gesteld hebben van de plannen.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Ron Karrenbeld

  Het is echt te zot voor woorden, m.i. is er wel een betere, cq veiligere oversteek te realiseren op een andere plek met een beetje creativiteit. Je zou bij fa. Conijn, Wormerzijde, de oversteek kunnen maken naar het parkeerterrein van Vanillia. Vandaar kun je in 1 rechte lijn naat de provinciale weg.

  • Jan Betlem

   Die route is inderdaad veel beter voor het auto verkeer maar levert geen oplossing voor het voet en fietsverkeer, die bv winkelen in de Zaanbocht of naar het station Wormerveer moeten.

 • Eline kleibrink

  Waarom niet een fietsbrug of een veer? Auto’s kunnen via de Enge Wormer en de Clausbrug naar Zaanstad vanuit Wormer. Bij de vervanging van de Julianabrug was ook geen noodbrug voor auto’s, alleen een veer voor fietsers en voetgangers, met de volgende brug voor auto’s 2 km verderop. Was geen probleem.

 • M. de Boer

  Eilne, de Engewormer is geen alternatief. Wel een alternatief kan zijn t.h.v. de Kerkstraat Wormerveer, via het Industrieterrein van Wormer, hoewel dat aan de kant van Wormerveer weer onlogisch lijkt, vanwege het feit, dat vele fietser uit Wormer met de trein reizen.
  Zoa is er over elke locatie wel wat tegen in te brengen, maar de basis is dat “de goden” een nieuwe Zaanbrug willen en de bewoners van Wormer daar anderhalf jaar ellende voor moeten accepteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *