Het zorgpand voor dakloze jongeren aan de J.A. Zandlevenstraat in Westerwatering (Zaandam) zorgt voor gedoe. Buurtbewoners klagen over overlast. Zaanstad beticht de eigenaar van slecht verhuurderschap en het negatief aantasten van de leefbaarheid.
Dit werd duidelijk tijdens de hoorzitting op 14 mei, waarbij het bezwaar van de eigenaar tegen de eerder geweigerde omzettingsvergunning werd besproken. Het verzoek betrof het omzetten van het pand naar acht onzelfstandige woonruimten De procedure had alleen betrekking op nummer 7, niet op het naastgelegen pand op nummer 9, dat net als nummer 7 wordt verhuurd aan een zorgpartij.
Afwezig
‘We hebben vijftien minuten gewacht, maar de bezwaarmaker is er nog niet. We hebben ook geen afmelding ontvangen, maar ik stel voor de zitting te beginnen’, aldus de voorzitter van de commissie. Je kunt het je bijna niet voorstellen: een bezwaar indienen bij de gemeente omdat je het niet eens bent met een beslissing en dan, op het moment suprême waarop je je standpunt kunt toelichten, ben je er niet. Ach ja, je weet natuurlijk nooit wat de reden is voor afwezigheid, dus laten we er vanuit gaan dat de bezwaarmaker een goede reden had.
De vertegenwoordiger van het college was aanwezig en liet weten dat het college zich grote zorgen maakte over de situatie. Hij benadrukte dat er in 2024 meerdere meldingen van overlast waren ontvangen en dat de staat van het pand niet voldeed aan normen voor een huurwoning.
Jongeren
Afgelopen maand is er een algemene controle uitgevoerd op het zorgpand, samen met andere panden in de buurt. Daaruit bleek dat de verhuurder niet genoeg onderhoud had gepleegd en zijn verantwoordelijkheden niet was nagekomen. De bewoners, waaronder de kwetsbare jongeren, kregen niet de juiste begeleiding en wisten niet goed bij wie ze terecht konden voor hulp, wat de situatie alleen maar erger maakte.
Het college van B&W stelde dat het slechte verhuurderschap van de eigenaar en het negatieve effect op de leefbaarheid in de wijk niet genegeerd konden worden. Daarom werd de omzettingsvergunning op 10 december 2024 geweigerd.
Opvallend is dat we in 2020 schreven over de verleende vergunning voor kamerverhuur aan de J.A. Zandlevenstraat 7. Hoewel de gemeente destijds al kamerverhuur wilde beperken, konden deze aanvragen niet worden geweigerd omdat ze voor de invoering van de nieuwe regels waren ingediend. Nu is de omzettingsvergunning voor het pand geweigerd. Het is echter niet duidelijk of de eigenaar hetzelfde is als in 2020.
Verkamering
De situatie aan de J.A. Zandlevenstraat is een voorbeeld van problemen die al langer spelen in Westerwatering. Bewoners trekken al jaren aan de bel over overlast door verkamering: geluidsoverlast, parkeerdruk en veiligheidsrisico’s. Vooral de brandveiligheid baart zorgen, zeker na een brand in een verkamerd pand in Zaanstad enkele jaren geleden.
De gemeente probeert Westerwatering al langere tijd onder het ‘verkameringsverbod’ te laten vallen, zoals in andere delen van Zaanstad. Dit zou betekenen dat woningen niet zomaar in meerdere kamers mogen worden opgedeeld. Maar politieke steun voor het verbod ontbreekt. Een VVD-voorstel kreeg vorig jaar te weinig steun, en gemeentelijke plannen om verkamering aan te pakken werden geschrapt.
Door: Nick Boeske. Info: zitting en eerder geschreven artikelen. Foto: Google Street View van de straat.
Ter verduidelijking: J.A. Zandlevenstraat nummer 7 wordt verhuurd aan een Tussenfasen huis voor ex-gedetineerden.( weinig overlast) Het pand ernaast J.A. Zandlevenstraat nummer 9 wordt verhuurd aan een stichting die jongeren onder de 18 opvangt.( veel overlast) De panden hebben beide een andere eigenaar. Überhaupt onbegrijpelijk dat 2 panden naast elkaar op deze manier verhuurd mogen worden.