De Zaanse afdeling van BIJ1 gaat donderdag 26 oktober samen met de Palestijnse Gemeenschap Nederland, Palestijns Huis en BDS Nederland demonstreren om de “aandacht te vestigen op de schrijnende situatie van Palestijnse slachtoffers in Gaza en om te protesteren tegen de plannen van de vervoerregio om bussen te laten rijden van EBS in de Zaanstreek.”

BIJ1 stelt dat Israël Palestina met veel geweld bezet: “het koloniseert Palestijns land al 75 jaar met steun van het Westen. Wij van de Palestijnse Gemeenschap Nederland, Palestijns Huis, BDS Nederland en Zaanstreek BIJ1 zijn tegen kolonialisme en bezetting. Wij komen op voor de vrijheid van het Palestijnse volk. Daarom zijn we solidair met de 2 miljoen Palestijnse slachtoffers die vast zitten in Gaza en de duizenden Palestijnse burgers die al overleden zijn. Wij vinden dat elk burgerslachtoffer er één te veel is.”

Ook wil de pro-Palestijnse coalitie aandacht vragen voor de EBS-concessie van het OV die in december 2023 ingaat:

“De bussen van het moederbedrijf van EBS vervoeren in de Westelijke Jordaanoever uitsluitend Israëliërs naar hun illegale kolonies. Daarom staan ze op een lijst van bedrijven die mensenrechten schenden. Deze lijst is opgesteld door de Verenigde Naties.

Als EBS in de Zaanstreek gaat rijden zouden wij onze buskaartjes moeten kopen van EBS. Belastinggeld en subsidies zouden naar een Israëlisch bedrijf gaan dat mensenrechten schendt. Onze organisaties vinden dat dit niet door mag gaan.”

De demonstratie begint donderdag 26 oktober om 18:00 op het Stadhuisplein in Zaandam

Door Piet Bakker. Bronnen: persbericht BIJ1 en websites Palestijns Huis en BDS Nederland (boycot, desinvesteren en sancties). Foto: spandoek EBS bij de in aanbouw zijnde terminal in de Achtersluispolder (De Orkaan).