De Vlijt op het eilandje aan de Dokter Keijzerstraat in Oostzaan is erop gebouwd om met zijn stampers zelf te verpoederen en versplinteren, dat de wind haar zou vermalen lag niet in de planning.

Sterker nog! Gemeente Oostzaan heeft tienduizend euro toegezegd voor de broodnodige renovatie en het herstel van de fundering. En de stichting Instandhouding Biksteenmolen ‘De Vlijt’, was druk bezig met een plan om zoveel mogelijk mensen met hart voor het molentje donateur te maken.

Gisteren sloeg het noodlot toe. Want, hoewel code oranje mee leek te vallen, werd het wiekenkruis van z’n romp geblazen. De schade is enorm. In oktober vorig jaar werd de Twiskemolen al onthoofd.

Helpen?
‘Wat kan ik doen?’ Horen wij je in koor vragen. En dat is lief, want hulp is zeker welkom.

  • Ten eerste zijn er morgenmiddag (zaterdag) vanaf 14:00 uur zo’n vier –liefst handige en sterke- mannen m/v nodig voor het naar beneden halen van het wiekenkruis.
  • Ten tweede kan je structureel bijdragen door € 7,50 per jaar over te maken op NL83 RABO 0125 181 620 t.n.v. Biksteenmolen de Vlijt. Als je andere ideeen hebt om te helpen dan kan je mailen naar: biksteenmolendevlijt@outlook.com.

Via de mail of de Facebookpagina van de stichting kan je je hulp aanbieden en daar kan je ook lezen over de geschiedenis van dit dappere molentje.