Binnenkijken bij gerestaureerde arbeidershuisje aan Westzijde

De vier gerestaureerde houten arbeidershuisjes aan Westzijde 173-179 zijn inmiddels klaar. Op donderdag 29 juni is er vanaf 16.00 tot 17.00 uur open huis.

De huisjes die op de nominatie stonden om te worden gesloopt werden in 2021 aangekocht van Parteon door Stadsherstel die liet ze restaureren en gaat verhuren.

In 1859 werd de gasfabriek gebouwd. In de huisjes woonden vermoedelijk arbeiders van deze fabriek. De gasfabriek is eind jaren ’60 van de vorige eeuw gesloopt, de huisjes raakten steeds verder in verval.

De rij arbeiderswoningen is volgens Stadsherstel “een van de weinige goed bewaard gebleven voorbeelden van de sobere houtbouw in de Zaanstreek”.

Stadsherstel heeft sinds de oprichting in 1956 “al 750 monumenten en beeldbepalende panden gered zowel in als binnen 45 kilometer rondom Amsterdam, waarvan vele in de Zaanstreek. Zo hebben Parteon en Stadsherstel al eerder al intensief samengewerkt bij een grote reddingsactie van de Zaanse Schans.”

De huisjes werden door Zaanstad gemeentelijk monument gemaakt. Stadsherstel kreeg ook een ‘kanjersubsidie’ voor de restauratie.

De arbeidershuisjes, die eens hoorden bij de gasfabriek aan de overkant, zijn overigens nu van het gas af. Stadsherstel:

“ze zijn aangepast aan de huidige tijd met een uitbouw aan de (niet-monumentale) achterzijde. De woningen zijn geïsoleerd, verduurzaamd en van het gas af. Waar de woonkamers een meer eigentijdse afwerking hebben, is in de halletjes de sfeer van de bouwtijd teruggebracht. Het glas-in-lood uit de jaren dertig is behouden en het rijtje staat weer strak in de verf: in de oude (Zaans) groene kleur. De monumentale voorgevel was nog grotendeels origineel. Dankzij een bijdrage van de Vereniging Vrienden van Stadsherstel hebben de arbeiderswoningen hun oorspronkelijke aangezicht teruggekregen. Waarbij veel aandacht is besteed aan de afwerking en detaillering van de kenmerkende dakkapellen. De Vriendenvereniging kwam al eerder in actie bij de aankoop en restauratie van twee zeer kenmerkende monumenten aan de Westzijde: de Bullekerk en het Calff-huis op nummer 38.”.

De woningen worden waarschijnlijk verhuurd per augustus. Als indicatie wordt een maandelijkse huur van circa € 1150,- tot € 1450,- gehanteerd.

Het open huis op donderdag 29 juni is vanaf 16:00 uur tot 17:30 uur.

Wie de huisjes wil bezoeken wordt aangeraden op de fiets of met openbaar vervoer te komen in verband met de volledige wegafsluiting van de Westzijde tussen de Harenmakersstraat en het kruispunt met de Vincent van Goghweg.

Achterzijde (Stadsherstel)
Voorkant (Stadsherstel)
Bouw (De Orkaan)
Voor de restauratie (De Orkaan)

Door Piet Bakker. Bronnen: persbericht Stadsherstel en eerder nieuws op De Orkaan. Foto’s: Stadsherstel en De Orkaan.

Deel dit artikel:

27 reacties

 • M.vd Poel

  Is de huurprijs per maand voor de 4 woningen?

  • Karin Heugen

   wat denkt u zelf? serieus? per woning. van klein naar groot

   • Chris De Bruin

    hoe leuk, de huisjes waarin familie Hakhof ( hoekhuis) en Schuddeboom hebben gewoond. In het midden schildersbedrijf Kat en Tates.

    • Joke Sturk

     De familie Schuddeboom, zeker, Kees Schuddeboom was mijn oom. Hij was getrouwd met Fien Tiggelaar. Ik ben nog wel in het huisje geweest bij een bezoek aan zijn ouders. Kees Schuddeboom heeft nog bij de Typhoon gewerkt. Hij maakte groepsreizen naar Duitsland met de abonnees. Leuk dat de huisjes gespaard gebleven zijn.

   • Gerard Kraaier

    Wat voor Amsterdamse juppen. Die betalen wel. Normale mensen kunnen dit niet betalen voor zo’n poppen huis.

 • Frans Kwast

  Een vooruitgang dat er niet gesloopt is! En dat er nog bedrijven en organisaties in zulke projecten willen stappen. Hadden de investeringen nou niet terugverdiend kunnen worden via de zg. sociale huur?
  Maar ja: de ronkende verkeersdrukte, voor je woning, voor stoplicht en openstaande brug krijg je er gratis bij.

 • Rob Berghouwer

  ben bang dat het per huisje is,nou dan moet je wel wanhopig zijn om voor dat bedrag zo,n tiny house te huren,was het vroeger toch socialer,mensen met weinig zijn in dit land steeds slechter af.

 • Tirza Sweeb

  Heel goed dat de “huisjes” bewaard zijn gebleven en geïsoleerd.
  Maar om zo’n huur te vragen noem ik schandalig! Het andere woord in mijn gedachten zal ik niet neerschrijven.

 • Yvonne ten hoope

  prachtig mooi in ere hersteld stukje Zaans groen moet je koesteren, er is al zoveel verloren gegaan.

 • Jaap Meeuwsen

  Om nou van ieder houten vervallen houten hok een monument te gaan maken vind ik dan weer wat ver gaan.
  Er komt nu eenmaal een tijd dat een huis versleten is en zoveel monumentaals ,behalve wat glas in lood raampies, is er nu ok weer niet behouden als ik dat zo lees.
  En dan die huurprijs ! Benieuwd of er iemand intrapt.

  • Siem van Westen

   De ” monumentale” dakkapel op 179 is in 1931 geplaatst, de uitbouw aan de achterkant 2022 ramen en deuren en de betonnen bak onder het gehele huis netzo ” monumentaal” !?!?

 • Bas Sommeijer

  Ik ben benieuwd of ze onder de nieuwe huurregels vallen.
  Donderdag maar kijken en meten en dan weet je zeker of ze onder de 1000 EUR moeten blijven

  https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/10/14/vanaf-2024-meeste-huurwoningen-onder-de-%E2%82%AC1000

 • Martina van Campen

  Onzedelijke huurprijzen. Dit zou sociale huur moeten zijn. Arbeidershuisjes…. Jaja.

  • E Schornagel

   Er woonde, volgens mij, ook een dove
   schoenmaker met zijn gezin. Hij kwam regelmatig ij Bischoff

   • Tine Kousbroek

    ik weet dat in het voorhuis een man en vrouw woonden …maar of hij nou schoenmaker of kleermaker was weet ik niet meer 🤔 ..ga ik van de week ff aan me vader vragen..

    • Chris De Bruin

     Achter het kleine huisje woonde een familie Kousbroek of Kousebroek. Hadden een klein jongetje die noemde mij (Chris) altijd anders. Is dat familie ?

     • Tine Kousbroek

      jazeker dat klopt..waren wij Kousbroek…mag ik je leeftijd weten ? wil niet onbeleefd zijn maar heb 2 broers en die net boven het Dirk…is 66

   • Chris De Bruin

    de schoenmaker woonde volgens mij in het kleine huisje wat helemaal op de hoek van de Westzijde staat, naast het oude pand van houthandel Weeteling.

    • Tine Kousbroek

     dus toch een schoenmaker ? en klopt zij woonden in t voorhuis en wij er achter …naast Weeteling …achter ons erf lag de t terrein van de gasfabriek..daar speelde ik vaak met me broer ..gingen we bij ons over de schutting…

 • Rein Bakker

  Dit zijn monumentale woningen en daar gelden aparte huurprijsregels voor. Neem van mij aan dat dit een hele redelijke huurprijs is gelet op de kosten die Stadsherstel heeft gemaakt voor deze renovatie. En nee, ik werk niet bij Stadsherstel maar weet beroepshalve wel wat meer van vastgoed, kosten en huurprijzen dan de gemiddelde Orkaan-lezer.

  • M. vd Poel

   Dat dit zijn monumentale woningen wisten ze bij Stadsherstel ook, en dat er kosten zijn gemaakt snap ik ook. Wat ze ook wisten was dat er aparte hogere huurkostenregels voor zijn,en wat te denken van de ‘kanjersubsidie’ die Stadsherstel kreeg voor de restauratie. Slim gespeeld door Vriendenvereniging.

   • Bert Versteeg

    Laten we voorop stellen dat het herstellen van deze woningen een uitstekend initiatief is geweest, dit soort huizen worden zeldzaam en moeten bewaard blijven maar om gemiddeld € 1300,- per woning per maand te vragen is teveel van het goede, dan is de totale opbrengst iets meer dan € 62000,- per jaar!
    Ik weet niet wat het herstel van deze arbeiderswoningen heeft gekost, stel, maximaal 3 ton voor de 4 woningen dus de kosten heft Stadsherstel er met 5 jaar uit.
    Laat ze er 10 jaar over doen om de kosten er uit te halen dan kan de huurprijs worden verlaagd naar € 650,- tot € 700,- iets wat een redelijke huur is.
    Het zijn arbeiderswoningen , dus niet voor juppen, en laten we eerlijk zijn, de locatie waar ze staan , aan de drukke Westzijde, is nu ook niet echt een A locatie om te wonen!

   • Siem van Westen

    De “vriendengroep” van stadsherstel bestaat o.a.uit beleggers met een vastgesteld rentepercentage. Een aantal banken verzekeringsmaatschappijen zijn ” bevriend”

 • Jack bekker

  Erg mooi maar kijk nog even verder voor andere woning

 • Tine Kousbroek

  pfff wat een prijzen voor de woningen …als ik t goed zie staat t huis waar ik gewoond heb er ook nog op de hoek met de Vincent van Gogh weg. toch maar es gaan kijken…

 • catharina Boon

  Heel leuk dat ze dit gerestaureerd hebben en ik begrijp dat dit niet goedkoop is geweest. Maar veruit de meeste mensen kunnen dit niet betalen, sterker er zijn er genoee die niet eens zoveel inkomen hebben.
  Dan ben ik toch bang dat voor die prijs je elders ook wel mooier en luxer kunt wonen?

 • Caroline Boone

  Prachtig! Maar klopt dit… €1150 – €1450 huur per maand?
  Dat zou ik dan toch weer erg teleurstellend vinden!
  Deze huisjes zouden in naleving van hun historie toch minimaal sociale huur moeten zijn… 🤢
  Begrijp dit niet van een instantie die ontstaan is vanuit de krakers beweging en zwaar gesubsidieerd en gedoneerd wordt.

  Pfhuuttt en leeg liep de droomballon… 💨

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *