Het is binnenkort hoogseizoen voor mensen die voor hun broodwinning gebruik maken van de eigendommen van anderen. Een enigszins ervaren inbreker heeft gauw in de gaten dat de bewoners met vakantie zijn en hem vrij spel bieden alsof de woning een supermarkt is waar hij vrij kan winkelen.

De gemeente Zaanstad heeft het initiatief genomen om met een opvallende politieauto – het ultieme middel om inbrekers op de vlucht te jagen – op tournee te gaan door de Zaanstreek om voorlichting te geven over inbraakpreventie.

Door: Jaap de Jong

Het veilig gewaande slot met een stuk of wat stevige tanden heeft een beetje inbreker in luttele seconden gekraakt. Met een handig apparaatje, een cilindertrekker, wipt hij de cilinder zo uit het slot. Zie de leuke aanbiedingen op internet. “Ik schat dat tachtig procent van alle woninginbraken met een cilindertrekker wordt uitgevoerd,” zegt Ron Bergman, wijkagent te Krommenie.

Bergman staat met zijn collega Ben Troostheide en Anna Kneepkens en Rebecca Hehl van de dienst Handhaving en straattoezicht op het Rosariumplein. De gemeente maakt van de gelegenheid gebruik om bewoners op te roepen om zich aan te sluiten bij een buurtpreventieapp. Een effectief middel om informatie over verdachte situaties uit de wisselen.

De dingen die afschrikken
Het preventieteam staat op het winkelplein in Krommenie om de passanten bewust te maken van het verhoogde inbraakrisico in vakantietijd en aan te geven wat je preventief zou kunnen doen om inbreker (m/v) af te schrikken. “Inbraak voorkomen, is een illusie, maar je kunt wel een aantal dingen doen die afschrikken,” zegt Ron Bergman.

Zijn boodschap is eigenlijk heel simpel: zorg dat het huis geen onbewoonde indruk maak. Laat met behulp van een tijdklok de verlichting branden. Vraag of de buren de gordijnen ’s avonds dicht en ’s ochtends opendoen. Laat die buren dan meteen de post, de kranten en al het andere drukwerk van de mat halen. Meld niet op Facebook of je voicemail dat je tot die-en-die datum met vakantie bent. Vraag of een van de buren om hun auto op jouw oprit parkeren.

Maar wat doe je tegen een cilindertrekker?  “Beveiligen met een anti-kerntrekbeslag,” zegt Ron Bergman. “Dat kost een paar tientjes. En je moet de handigheid hebben om het te kunnen aanbrengen of iemand kennen die dat voor je kan doen. Maar het schrikt wel af.”

Lekker doorluchten
Suggesties die ook na het vakantieseizoen bruikbaar zijn: hang geen adres aan je sleutelbos, leg geen ladders klaar in de tuin of andere dingen die als opstapje kunnen dienen. Etaleer ook geen begerenswaardige spullen die geld opbrengen – sieraden, laptop, mobiele telefoon of tablet – in het zicht. Doe altijd de deur achter je op slot. Ook al ga je maar even weg.

“Ik zie dat zo vaak gebeuren,” zegt een huismeester van Parteon die even langs komt.

“Als het even warm is, hup alle deuren en ramen tegen elkaar open en een tijdje lekker doorluchten. Weet je wat mensen niet beseffen? Alles is te vervangen, behalve de foto’s van je kinderen of van je huwelijksfeest.”

Ben Troostheide, Anna Kneepkens, Rebecca Hehl en Ron Bergman