Afgelopen zaterdag is op 73-jarige leeftijd Jelte Rozema overleden. Hij was een internationaal gewaardeerd bioloog. Hij deed onderzoek naar de gevolgen voor planten van bodemverontreiniging, klimaatverandering en het gat in de ozonlaag. Hij werd bekend met zijn poolonderzoek.

Jelte is een geboren en getogen Zaandammer, geboren aan de Belgischestraat. Hij haalde zijn hbs-diploma aan de Christelijke HBS aan de Parkstraat. Gedurende zijn werkzame leven (en enige tijd daarna) woonde hij in Middenbeemster, sinds een aantal jaren in Purmerend.

Toen hij met emeritaat ging, verscheen een zeer lezerswaard interview met hem in Ad Valvas. Zijn loopbaan begon in een Zaandamse achtertuin:

“Toen ik een jaar of zestien was, viel er op een dag een blauwe kiekendief zo uit de lucht op het veld waar wij aan het korfballen waren. Dood door de opgehoopte pesticiden. Dat heeft diepe indruk gemaakt. Ik kwam uit een gereformeerd nest, dus ik ging naar de VU en ik hield van vogels, dus ging ik biologie studeren.”

In 2018 schreef Martin Rep een verhaal waarin zijn neef Jelte prominent in voorkwam.

Door redactie De Orkaan.