Blikjesvrouw uit Krommenie verrast met bakfiets

Gerda Brasser uit Krommenie staat in het dorp bekend als ‘de blikjesvrouw’. Al 23 jaar prikt ze zwerfafval. Het is inmiddels een uit de hand gelopen hobby:

‘Waar ik ook ga, de prikker en een zak gaan altijd mee’.

Bijna dagelijks gaat ze samen met hond Tinie, de prikstok en plastic tassen op pad. De blikjesvrouw raapt het zwerfafval op en zamelt aluminium, ijzer en statiegeldflessen in. Het geld dat zij hiermee verdient schenkt zij aan goede doelen. De doelen hebben altijd betrekking op het welzijn van dieren. Zo heeft Gerda gedoneerd aan onder meer de Vogelopvang, stichting Dierenlot en stichting Zwerfkatten. Ruim een week geleden raakte Gerda in gesprek met bewoners van de Linoleumbuurt in Krommenie. Bij een paar vaste adressen haalt ze lege blikjes op. Ze zei toen:

‘als ik ooit de loterij win, dan koop ik een bakfiets’.

De buurtbewoners en Schleich Bouw besloten deze wens in vervulling te laten gaan.

Afgelopen vrijdag hebben ze een bakfiets voor een prikkie in Amsterdam opgehaald. De bakfiets is helemaal opgeknapt. De bak was in een slechte staat en is vernieuwd, de fiets werd fris gespoten en de lampen zijn vervangen.

Met een smoes werd Gerda zondagavond naar de Linoleumbuurt gelokt:

‘Ik had geen idee waar we naartoe gingen en snapte er helemaal niks van.’

De verrassing is dan ook groot als ze de bakfiets ziet staan en overhandigd krijgt. Naast de fiets zijn er ook een stevig hangslot en lege blikjes geschonken. Het is voor Gerda de sport om steeds meer op te halen en met deze bakfiets gaat dat zeker lukken:

‘Het is zo super te gek in deze koets!’

Deel dit artikel:

41 reacties

 • Anita moerings.

  ik wilde dat wij allemaal zo deden als
  de blikjes vrouw. dan was de wereld schoner. ik doe ook zwerfafval op straat opruimen. wat erger ik mij aan al dat vuil heel groot compliment met een griffel.
  GODS RIJKE ZEGEN.

 • J M vd Berg

  Hulde voor Gerda, en wat een mooi gebaar van de buurt. Je ziet ze wel vaker, mensen die zwerfafval opruimen langs de weg. Regelmatig zie ik zelfs een hardloper met een zak en een prikstok langs de Genieweg in Assendelft het door anderen weggegooide afval opruimen. Van mij krijgt hij altijd een opgestoken duim.

  • Gerda Brasser

   Hartverwarmende actie, zo lief en ik ben er zo blij mee. Nu kan er veel meer in 1 keer naar de oudijzerboer. Groetjes Gerda en Tinie 🦮

 • Irma Garcia

  wat een topper en voorbeeld voor vele mensen. Respect ♥️

 • Jolanda Schouten

  Wat een hartverwarmend initiatief van de buurt voor Gerda’s belangrijke werk! Ik wens haar en hond Tinie nog heel veel goede kilometers met de bakfiets toe. Gerda mogen we ook blikjes naar jou toe brengen?

  • Gerda Brasser

   Hoi Jolanda, heel graag. Je mag het gewoon achter het poortje zetten, of aan de voorkant van de woning bij het groene vat. Alvast enorm bedankt. 👍
   Hartelijke groet,
   Gerda en hondje Tinie.

 • Herman en elly haverkotte

  wat geweldig GERDA, kan heel wat in. Gefeliciteerd

  • Gerda Brasser

   Ben er ook ZO blij mee. Vandaag het eerste rondje naar de oudijzerboer gefietst, om weer in te leveren. De pot begint weer te vullen voor de volgende donaties. Geweldig 😻

 • René van der Wateren

  Weet iemand waar je zo’n grijper en ring gratis kunt afhalen, ik erger me ook kapot aan dat zwerfvuil.

 • Trudy den Herder

  Gerda doet geweldig werk en wat een mooi gebaar.

 • van den Berg, Marieke

  Vroeger keek ik met belangstelling naar het programma Paradijsvogels en Showroom. Een paradijsvogel (figuurlijk gezien) is iemand met een excentrieke levenswijze die vaak anders denkt, doet, leeft en uitdraagt dan de doorsnee burger.
  Gerda doet me denken aan zo’n Paradijsvogel. Haar exentrieke manier van leven en denken maakt dat ze een opvallende en kleurrijke verschijning is in Krommenie. Een groot deel van haar dagindeling staat in dienst van de natuur, van haar dieren en het voorlichten van mensen over de rampspoed die de aarde te wachten staat als de bewoners ervan niet op korte termijn hun (consumptie)gedrag veranderen.
  Van dichtbij zie ik hoe ze binnen no-time dag na dag karrenvrachten vol blikjes, plastic flessen enz. verzameld en daarmee allerlei goede doelen steunt.
  Tegelijkertijd geen woorden voor dat er zoveel rotzooi op straat ligt.
  Gerda, ik wens je een groot bereik van mensen toe die je, met jou als voorbeeld, bewust kunt maken van hun gedrag en hoe het anders kan!

  • Gerda Brasser

   Dank voor je mooie reactie, ook als we weer een streefbedrag bij elkaar hebben geprikt ligt er veelal een prachtige kaart of wat lekkers op de deurmat. Opstekers zijn dat. Je kwam zelf ook een keer met een tas eigengeprikte blikjes aan. Zo 🙂 leuk.

   • Edwin Kleiss

    Binnenkort zit er ook statiegeld op blikjes. Hopelijk wordt het dan minder erg met die troep op straat.

    En anders kan Gerda en heel wagenpark aanschaffen.

    Bedankt mevrouw dat u dit doet.

 • Claudia Al

  Fantastisch wat Gerda doet. Vaak zijn mensen met honden nooit te beroerd om zwerfvuil op te pikken onderweg inclusief mijzelf. Maar Gerda, zou jij voortaan de lantaarnpalen met rust willen laten wat betreft het stickers plakken? Mijns inziens vervuild ook dit het hele straatbeeld. Wie weet ken jij ook ‘ mede-stickeraars’ die dit soort vervuiling achterwege willen laten. Al die stickers ( papier/lijmlaag ) zijn ook niet best voor het milieu.

  • Gerda Brasser

   Hoi Claudia, ik snap je helemaal met de stikkers en als het niet zo enorm nodig was zou ik het ook nooit gedaan hebben. Zaanstad laat ons letterlijk en figuurlijk stikken onder en in het vliegtuigengeweld. En als het aan de regeringl ligt gaat het nog veel en veel erger worden. Schiphol mag alles, omdat er belangenverstrengeling is met de overheid en daar zijn mens, dier en natuur de dupe van. Natuur en stikstofvergunningen ontbreken en dit willen ze middels de boeren oplossen, een waanzinnige situatie. Al jaren proberen, stichtingen, particulieren etc. gerechtigheid te krijgen, maar tevergeefs. Ons land word voller en voller, geen ruimte meer voor de natuur, alles word volgebouwd en er word dag en nacht doorgevlogen. Laat de overheid groot aandeelhouder worden van de spoorwegen, dat is een veel schonere manier van vervoer. Zolang er niets veranderd zal ik toch stikkers blijven plakken, omdat veel mensen nog nooit van Vliegherrie hadden gehoord. Ik wil graag nog toekomst, natuur en schone lucht voor mijn kleindochter die volgende maand 3 wordt .
   Als er niets veranderd en we met z’n allen op deze manier doorgaan zie ik dat somber in. We weten allemaal hoe vervuilend vliegen is en hoeveel mensen en dieren overlast ervaren van de daarbijbehorende enorme herrie. En als er niemand aan die stikkers rommelt blijven ze keurig hangen en vervuilen dan ook niks. En anders prik ik ze op en komen ze in de prullenbak terecht, maar dat is zonde want dan moet er weer een nieuwe op. Hartelijke groet, Gerda.

   • C. Boschman

    hoi gerda, allereerst vind ik je opruimen van krommenie en omstreken heel erg goed. ook ik ruim vaak rotzooi op maar dat terzijde.
    ik denk dat je met je monoloog op de reactie van claudia voorbij gaat aan het feit dat krommenie voorzien van stickers plakken je de boel vervuild. Het is vervuiling van het straatbeeld en tevens slecht voor het milieu. Dus, stop ermee en dan gaan we samen (met nog meer krommeniers) krommenie mooi schoon houden.

    • Peter Bos

     Slecht voor het milieu? Nog slechter dan al die vliegtuigen die over Krommenie vliegen? En dat wordt straks met de voorgestelde experimenteerregeling van de overheid alleen nog maar erger. Krommenie schoonhouden is een loffelijk streven maar de bedreiging voor mens, dier en natuur hangt vooral in de lucht en ligt slechts voor een klein deel op straat (hoewel ik het er roerend mee eens ben dat dat ook niet hoort).

     • Gerda Brasser

      Ik zou willen dat het niet nodig was. Nogmaals ik snap je en je heb ook gelijk. Maar ik wil van die vliegtuigvervuiling en herrie af. Het is schadelijk voor al wat leeft. En daarom heiligt het doel voor mij de middelen.

    • Gerda Brasser

     Dank voor je reactie, maar ook als ik doorga met stikkers plakken mag je evengoed vuil prikken. Het is helaas nog steeds hard nodig. 😟

   • Claudia Al

    Bedankt voor je reactie Gerda, het gaat er bij mij om dat je aan de ene kant zorgt voor een schoon straatbeeld, maar het aan de andere kant weer vervuild.
    Als je dan persé je boodschap wilt verspreiden zou je je dan kunnen beperken tot de wildplakzuilen?
    Groeten Claudia

    • Carmen Benjamins

     Hi Claudia,

     Als we als inwoner ons zouden beperken tot de wildplakzuilen dan is onze boodschap in no-time (letterlijk een paar uur) overgeplakt door commerciële plakkers met een reclame uiting van ook weer commerciële bedrijven. Ondanks dat de plakzuilen zijn bedoeld en exclusief beschikbaar zouden moeten zijn voor juist alle niet-commerciële uitingen.
     Ik heb dat zelf meerdere keren aangekaart bij de Gemeente (handhaving) en de politiek maar helaas nog zonder resultaat.
     Het schijnt in juridische zin niet mogelijk te zijn te handhaven en te bestraffen zonder een heterdaadje inclusief de volledige bewijzen (ik zag het alleen zelf niet zitten om in de bosjes met camera en telefoon in de aanslag te wachten tot ik zo’n commerciële vandaal kon betrappen).
     Mogelijk kan een wijziging in de APV nog helpen. Dat zou uitgezocht moeten worden en worden opgepakt door de politiek.
     Dus ja, uit armoede voor een plek voor de vrije meningsuiting zullen de lantaarnpalen en vangrails onder ons nog wel enige tijd van stickers worden voorzien. Zeker als het om gezondheidsbedreigende zaken als vliegvervuiling gaat.

     • Claudia Al

      Hallo Carmen,

      Wat bijzonder dat je het over commerciële vandalen hebt die helaas niet op een ‘ heterdaadje betrapt kunnen worden. Heb je je gerealiseerd dat wat jullie doen ook illegaal is, en dat er een boete op staat van 140 euro? Je wordt nooit door een koets overreden zullen de ‘ vandalen ‘ denken….
      Daarbij vangrails volplakken??? Om gezondheidsredenen??? Mocht er een automobilist afgeleid zijn door dit soort praktijken en een ongeluk veroorzaken vraag ik mij werkelijk af wat voor een gezondheidsredenen dat als voordeel zou hebben.
      Graag wil ik het hierbij laten.

    • Gerda Brasser

     Hoi Claudia, die wilplakzuilen vind ik dus een drama. Ik haal er regelmatig hele bergen verpulverd papier onder vandaan, wat glibbert van de lijm. Wat mij betreft mogen ze die weghalen. Jammer dat ook daar niemand z’n troep opruimt.

  • Josefien Gigengack-Kan

   Gerda je bent een topper en van mij mag je alle middelen gebruiken om duidelijk te maken om mensen wakker te schudden wat er aan de hand is. De vervuiling ligt niet alleen op straat, maar hangt ook in de lucht. Daar is geen grijpertje van de gemeente tegenbestand. Als dat kwartje toch eens zou vallen bij iedereen. We krijgen als Krommenie nog meer vluchten over ons heen van overstappers op Schiphol. Andere gemeentes trekken namelijk wel aan de bel, maar Zaanstad niet. De route gaat nu Krommenie worden, zodat de andere gemeentes minder last hebben. Gaat gezellig worden van de zomer.

 • Linda Hage - van Hoogstraten

  Gerda is een zwerfafval opruimer op het hoogste nivo. Dat is natuurlijk echt top! Zeker met de goede doelen die ze er ook nog mee helpt.
  Ik denk altijd maar…. als elke Krommeniër per dag nou 2 stuks zwerfafval opruimt, dan wordt het ook echt schoner!

  Want zeg eerlijk, dat is toch een kleine moeite?

  Ondertussen mogen wij allemaal meegenieten van het mooie opruim werk van Gerda.

 • Pieter Heine

  topper! wel verdiend!

  • Gerda Brasser

   Dank. 🙂

   • Gerda Brasser

    Hoi Josefien, het moet inderdaad anders, links of rechtsom. De lucht en waterkwaliteit zijn hier enorm slecht en dat komt niet door de stikkers, maar voor een groot deel van de luchtvaart en laten we niet vergeten, al die auto’s die maar blijven draaien als mensen niet rijden. Zet uit alsjeblieft een boodschap gaat doen of gaat lunchen in de auto. Dank u 🙏

 • Inge Hop

  Tjonge jonge, wat een mooie woorden allemaal voor deze weldoener. Ten eerste is het wildplakken van stickers in Nederland verboden. Er staat een boete op van €140,-. Dat zou toch zonde zijn van Gerda haar zuur verdiende centjes mocht ze ‘betrapt’ worden door een BOA. Ten tweede klaagt iedereen maar over de luchtkwaliteit en ‘herrie’ van de vliegtuigen, terwijl degene die het hardste klagen juist met het vliegtuig op vakantie gaan. Mocht Gerda geen betaalde baan hebben, want hoe kan zij anders dag en nacht de straten afschuimen? Misschien heeft de gemeente een betaalde baan met dezelfde werkzaamheden voor haar klaar liggen. Laat iedereen zijn eigen bende opruimen, dan kan Gerda dezelfde werkzaamheden bij de gemeente uitvoeren en daar beter betaald krijgen dan haar blikjes bij de oud ijzerboer te brengen.

  • Gerda Brasser

   Hoi Inge, dank voor je weloverwogen reactie. Een boete betalen zal ik nooit van het “blikjes”geld betalen. Dat zou Ik uit eigen zak doen.’s nachts prik ik nooit, dan lig ik met oordoppen in en alle ramen gesloten in bed om als “SCHIPHOl” het toelaat goed te slapen, maar meestal lukt dat niet vanwege de herrie. Ik ben dus 1 van de vele die enorme overlast ervaart van het vliegverkeer en nee, ik heb nog nooit gevlogen en ook daar ben ik niet de enige in. Dus, als je iets schrijft, weet dan wel waar je het over hebt. Dan nog even over mijn werk, ik ben er tot mijn grote verdriet uitgeraakt ivm enkele auto immuun aandoeningen en mocht niet meer werken, omdat ik het geen uren achterelkaar meer volhoudt. Ik heb toen de gemeente voorgesteld om in de uren en dagen dat het wel gaat vrijwilligerswerk in bijv. bejaardentehuis te doen. Maar, je kent het misschien wel hè, de regeltjes in Nederland. Aangezien ik vind dat ik best wat mag doen voor mijn uitkering, ben ik zelf maar aan de gang gegaan zonder regeltjes. En ja, ik kan hier geld voor krijgen, maar dat wil ik zelf niet, nogmaals omdat ik vind dat je een uitkering niet in je luie stoel hoeft op te vangen. Ik wens jou een betere gezondheid toe als de mijne, voor het filmpje ben ik ‘s avonds de deur uitgegaan, maar lig normaal gesproken zo rond 7 op bed. En ik vraag me af, wat doe jij zoal voor de maatschappij? Hoot het graag van je. Zo te lezen kan ik nog veel van je leren en daar sta ik altijd open voor. Hartelijke groet,
   Gerda.

  • Gerda Brasser

   O ja, Inge ik wilde je nog even laten weten, dat toen ik nog volledig werkte ik ook al vuil prikte. Ik doe dat zo’n 23 jaar. Fijne dag verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *