Block Party succes? (twee visies, twee filmpjes)

Een stoer feest voor jongeren, georganiseerd door betrokken mensen van het Sociaal Wijkteam, Sportbedrijf Zaanstad en Straathoekwerk.

De Rozengracht als evenemententerrein waar we positief over mogen schrijven. Gisteren namen we een kijkje…

De gracht zinderde en bonkte, maar dan vooral door het geluid uit de boxen naast het podium. De jeugd ontbrak vrij massaal.

Een zuur/leeg filmpje van een minuut was dan ook snel gemaakt. Veel professionals, een hoop subsidie, coole artiesten die ‘het publiek’ smeekten naar voren te komen, een ingehuurde graffitiartiest, een wethouder die tegen de klippen op positief probeerde te zijn en een afgematte jongerenwerker op het podium (tekst gaat onder het filmpje door):

De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we om 17:30 uur vertrokken, terwijl het laatste optreden begon om 18:50 uur, het zou dus later best echt los kunnen zijn gegaan.

Toch viel er schoonheid te ontdekken in het idee en de bedoeling: een knallend feest op een plek die ervoor gemaakt is. De weinigen die de moeite hadden genomen om te komen vermaakten zich opperbest. Omdat we erg graag wilden dat de inzet van de organisatie niet voor niets was, knipten en sneden we ook een vrolijkere minuut (tekst gaat onder het filmpje door):

Tips

Wij zijn geen jeugd-expert, niet van het sportbedrijf, geen straathoekwerker en niet van een wijkteam. Daarom zou het gek zijn als we met tips aankomen. Wel vroegen we enkele hangjongeren die zich helemaal aan de andere kant van het plein verschanst hadden waarom ze niet voor het podium stonden te stuiteren. Het antwoord was simpel: ze hadden niks te zoeken tussen de ballonnenman, de draaimolen en het springkussen (en ze wilden zich gek genoeg ook niet laten schminken).

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Nicky075

  Dit is wel heel pijnlijk zeg. Wellicht heeft dit ermee te maken.

  “Jeanine, van Sociaal Wijkteam West Oude Haven is de organisator van dit evenement. “Als jongerenwerker ervaar ik dat er in West Oude Haven een gebrek is aan buurthuizen en geschikte hangplekken,” vertelt ze. “Daarom wil ik eens per jaar iets leuks voor de jongeren organiseren en ze zo een beetje tegemoet komen”

  Iets willen opdringen zonder dat de doelgroep erbij betrokken wordt of er überhaupt op staat te wachten.

 • Het initiatief is lovenswaardig, de uitvoering (locatie, inrichting, tijdstip …) kon de doelgroep kennelijk niet raken. Het gebrek aan een buurthuis wordt echter door meerdere leeftijdsgroepen in de Russische Buurt ervaren. En dat los je met een feestje niet op.

 • Willemsen

  Je moet de initiatieven meer bij de jongeren leggen. En als ze iets willen waar het nodige publieke geld voor moet worden neergelegd dan moeten die jongeren ook laten zien dat ze dat ook waard zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *