Voor het einde van het jaar zal de 58-jarige blusboot De Weer overgedragen worden aan Stichting Blusboot De Weer. Dat maakte Veligheidsregio Zaanstreek-Waterland vandaag bekend.

Het bestuur, Martijn Tavenier (vz), Piet Hermanides (secr.), Rein Wasscher (penn.mr.) en een tiental bemanningsleden, is bezig met het creëren van voorzieningen en een nieuwe rol: deelname aan evenementen en vaartochten.

Zaans
Uit onderzoek bleek dat de oude dame, door veranderd risicoprofiel langs de Zaan en aanwezige alternatieven, overbodig is geworden. Toen in mei bekend werd gemaakt dat de boot overgedragen zou worden aan Nationaal Veiligheidsmuseum PIT in Almere kwamen oud-brandweerlieden en bemanningsleden in actie. En met succes: ze blijft in Zaanse wateren varen.

Zaans 2
De brand in het Zaansch Veem (1954) was aanleiding voor de aanschaf van de boot. Hij werd gebouwd op de Zaanse werf Van der Molen.

“De verbondenheid van ‘De Weer’ met de Zaanse industrie, een van de eerste industriegebieden van Europa, maakt de boot tot Zaans industrieel varend erfgoed, dat voor de Zaanstreek behouden moet blijven. Die mening wordt gedeeld door het bestuur van Zaans Erfgoed en de Federatie Varend Erfgoed Nederland.”

Blusboot de Weer 1959
Een oefening in 1959. Ze was toen gloednieuw en spoot hoog!
Scheepswerf van der Molen
Scheepswerf Van der Molen aan de Zuiddijk, waar De Weer gebouwd werd.

Hier vind vind je meer informatie over Stichting Blusboot de Weer. 

De foto’s komen uit het Gemeentearchief van Zaanstad. Daar vind je nog veel meer mooie foto’s van De Weer.