De Bodemdierendagen 2023 zijn op 22 september van start gegaan. Tot en met 8 oktober kun je ‘Onder het Maaiveld gaan’ en ontdekken wie er onder jouw voeten leven.

Zoek tijdens de 9e editie van de Bodemdierendagen mee en ontdek welke kleine beestjes bij jou in de buurt de bodem gezond houden.

Bodemdierdagen

Het doel van de landelijke Bodemdierendagen is om er samen achter te komen met welke bodemdieren het in de verschillende dorpen en steden goed gaat en met welke minder. Vorig jaar werden tijdens de tellingen regenwormen, spinachtigen en pissebedden het meest gevonden. Welke dieren komen dit jaar het meest voor en vinden we straks in de Bodemdieren top 3?  

Waarom zijn bodemdieren belangrijk?

De meeste bodemdieren zijn klein, maar doen grootse dingen voor de natuur. Regenwormen, spinnen en pissebedden, we vinden ze vaak vies of eng. Maar deze en andere bodemdieren – ze worden ook wel ‘bodemschatjes’ genoemd om hun imago wat op te poetsen – zijn onmisbaar voor een gezonde bodem en dus voor ons. Spinnen zijn natuurlijke insectenbestrijders en pissebedden helpen met het opruimen van dode plantenresten. Hun uitwerpselen zitten vervolgens weer boordevol met voedingsstoffen voor de bodem.

Meedoen aan de Bodemdierendagen

Dichtbij huis is er een vergeten jungle vol dieren. Op de Doe mee pagina van Bodemdierendagen vind je meer informatie, een download-zoekkaart en een scoreformulier. Ga naar buiten en duik in je tuin, op het balkon, op het schoolplein of ga het park in. Vul je waarnemingen in en stuur deze op. Je krijgt via de mail een rapportcijfer voor jouw bodemdieren.

Bioscoopfim ‘Onder het Maaiveld junior’ bij De Fabriek

Bij de Bodemdierendagen hoort ook een bezoekje aan de bioscoop naar de film ‘Onder het Maaiveld junior’. Deze film neemt je mee op een ondergrondse reis naar allemaal beestjes die je nog nooit hebt gezien. Na het zien van de film kijk je op een hele andere manier naar je eigen omgeving. Als je nog niet was gaan zoeken, ga je dat na de film zeker doen.

De Fabriek vertoont deze film drie maal. De film is vandaag om 15.00 uur voor het eerst te zien. Daarna is de film op zondag 1 oktober om 14.00 uur en op woensdag 4 oktober (dierendag!) om 15.00 uur te bezoeken. Kaartjes voor de film kosten € 7,00. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Bronnen: persbericht M&N Media Group (makers van de film ‘Onder het Maaiveld Junior’), website Bodemdierendagen.nl en de-fabriek.nl. Foto’s: M&N Media Group / website De Fabriek.