De Amsterdamse kunstschilder Breitner schilderde veertien zogenaamde ‘kimono-schilderijen’. Op dertien daarvan is de van oorsprong Zaanse Geesje Kwak (Zaandam, 1877) het model. Zij poseerde voor Breitner tussen haar 16e en 18e jaar in de periode 1893-1896. Op het veertiende schilderij staat haar jongere zusje Anna.

Over de Zaanse zusjes verschijnt vandaag een boek met de titel ‘Geesje & Anna’. Het gaat over het leven van de zusjes Kwak en is geschreven door Jenny Reynaerts en wordt uitgegeven door het Rijksmuseum. In het boek wordt beschreven hoe de zussen Kwak – Anna, Geesje, Niesje, Aafje – en hun broer Arend eerst in Zaandam woonden. Ze verhuisden in 1880 naar Amsterdam. Hun vader werkte als schipper in de haven.

De ouders van Geesje en Anna verhuisden naar de Amsterdamse wijk De Pijp. Later woonden ze in de Dapperbuurt. De schilderijen ontstonden in het atelier van Breitner op de Lauriergracht. In veel gevallen maakte hij eerst foto’s. Geesje emigreerde naar Zuid-Afrika en overleed daar op 22-jarige leeftijd in 1899 aan TBC. Haar zus Anna ging naar Californië. Haar pleegdochter Antonia Brico, werd de eerste vrouwelijke dirigent in de VS.

Hieronder een podcast over het boek waarin de auteur aan het woord komt.

Hieronder het filmpje dat ter introductie van de tentoonstelling in 2018 door het Rijksmuseum werd gemaakt. Daar waren alle 14 kimono-schilderijen van de Amsterdamse kunstschilder voor het eerst samen te zien.

Door Piet Bakker, met dank aan Jan Schoen. Informatie van Kunstvensters en Rijksmuseum.