Boete dreigt voor horeca-zaken bij niet controleren van QR-pas

Vier horeca-ondernemingen in Zaanstad blijken “stelselmatig het coronatoegangsbewijs niet of niet goed te controleren”. Zaanstad gaat ’toezichthouders’ langssturen om “nogmaals de naleving van het coronatoegangsbewijs onder de aandacht te brengen.”

Burgemeester Jan Hamming zei bij het Zaanstad Beraad van 16 december dat er een boete volgt als de ondernemers zich niet aan de regels gaan houden.

De overtredingen, “signalen uit bezoeken aan deze horecaondernemingen en gesprekken met eigenaren en leidinggevenden” aldus de woordvoerder van de burgemeester, zijn geconstateerd door de particuliere beveiligers van DEV Security. Vervolgens moeten de toezichthouders van de gemeente (Gebruikstoezicht) langs: “Dat is formeel de eerste stap in het handhavingsproces.”

Zaanstad gaat er vanuit “dat ze na bezoek komende week netjes de regels volgen, zoals het overgrote deel van de Zaanse horeca.” Dat laatste klopt, de vier zijn een kleine minderheid van de 347 horecazaken die gecontroleerd zijn. Ook zijn zo’n 200 sportkantines en culturele instellingen gecontroleerd.

Agressie

Hamming constateerde ook dat de rek eruit begint te raken, er is sprake van agressie en frustratie:

“Het vertrouwen in corona-aanpak en de overheid is op een dieptepunt, onze BOA’s merken dat ook op straat. En dat geldt ook voor GGD-personeel, mensen reageren vaak verbaal agressief, de drempel om BOA’s te beledigen lijkt lager te liggen.

Ook bij ondernemers neemt de frustratie over het coronatoegangsbewijs en de sluitingstijden toe.”

De pop-up prik-locaties (bus) die bij de Sultan Ahmet moskee in Zaandam en bij buurthuis de Pelikaan in Krommenie stonden, zijn ook tijdelijk opgeheven vanwege agressie, Hamming:

“Er kwamen veel mensen naar vaste locatie [PG1, De Orkaan] en de pop-ups zonder afspraak voor een boosterprik en reageerden agressief op personeel als bleek dat ze geen recht hadden op een prik.”

Hamming stelt dat de GGD zich nu bij de PG1 (Pieter Ghijsenlaan) gaat concentreren op de boosterprik (altijd met afspraak). Mensen die hun eerste of tweede prik willen, moet daar ook een afspraak maken. Prikken zonder afspraak in de bus is voorlopig niet mogelijk, de burgemeesters in Veiligheidsregio willen dat wel graag weer terug.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *