Bomenkap Hogendijk begonnen, buurt ‘furieus’, Zaanstad: kappen toegestaan

Volgens de bewoners van het stukje Hogendijk (naast nr 96) waar het complex Zaans Blauw moet komen, is er voor de bouw nog steeds geen vergunning afgegeven.

Desondanks is ontwikkelaar Bart de Jong uit Oosthuizen vandaag om 8.00 uur met de kap van bomen begonnen om het terrein bouwrijp te maken.

Volgens Stella Schoen, die naast het perceel woont waar de bomen worden gekapt:

“zitten we nog steeds in de verlengde procedure van de vergunningen, en gemeente Zaanstad heeft nog steeds geen akkoord gegeven voor bouw. Wij als omwonenden wachten op ingrijpen van de gemeente en zijn furieus.”

Buurtbewoner Sjoerd Jans noemt het een schande dat nu al met de bouw van het perceel tegenover de brug naar het Zaaneiland is begonnen:

“Hoewel de gemeente na bijna een half jaar nog steeds het bezwaar van een grote groep omwonenden tegen het bouwplan van de heer De Jong niet heeft behandeld, wordt nu een aangenaam klein stadsbosje opgeofferd als eerste stap in een bouwproces waarvoor geen vergunning is. Schande.”

We hebben Zaanstad en Bart de Jong om commentaar gevraagd, hieronder de reactie van Zaanstad.

UPDATE: Reactie Zaanstad (16.00 uur):

“Op dit moment is er voor dit adres nog een oude vergunning van toepassing; het bouwen van een woongebouw. Het eigendom van de gronden is echter inmiddels overgedragen aan de ontwikkelaar. Hij heeft voor hetzelfde perceel een nieuwe aanvraag omgevingsvergunning ingediend, deze is in behandeling. Tegen deze vergunning zijn zienswijzen door omwonenden ingediend en deze worden nu behandeld. De eigenaar van de grond mag de werkzaamheden uitvoeren zonder vergunning.

De opdracht om de bomen te kappen, wordt uitgevoerd vanwege het aankomende broedseizoen (15 maart 2020 en eindigt op 15 juli 2020). In deze periode is het verboden om vogels, hun eieren en hun nesten te verstoren en/of te vernielen. Van een start bouwwerkzaamheden is nog geen sprake. Voor het kappen van bomen is in Zaanstad geen kapvergunning noodzakelijk zolang de betreffende bomen niet op de lijst staan van behoudenswaardige bomen.

Een toezichthouder van Zaanstad is naar de locatie toegegaan om polshoogte te nemen na een klacht. Hij heeft ter plaatse een controle uitgevoerd. Omdat er nog niet gestart is met bouwwerkzaamheden en er ook geen sprake is van het kappen van behoudenswaardige bomen, vooruitlopend op het aankomende broedseizoen, is er op dit moment geen aanleiding tot handhaving.”

bomenkap hogendijk foto sjoerd jans

Foto: Sjoerd Jans

bomenkap hogendijk foto stella schoen

Foto: Stella Schoen

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Henk Brunt

  Niet zo verwondelijk dat jullie niets van Zanstad of Bart de Jong heben gehoord, dan moeten zij immers handhaven en dat is binnen Zaanstad in dsrgelijke gevallen een vies woord.

  • De Orkaan

   We hebben Zaanstad niet om handhaving gevraagd. Dat is onze taak ook helemaal niet. We hebben om 8.46 de vraag aan Zaanstad gesteld of het bestemmingsplan al officieel is goedgekeurd en de bezwaren zijn afgehandeld zodat er probleemloos gekapt kan worden. Daar is wel op gereageerd door Zaanstad, namelijk dat ze dat uit gingen zoeken. Bart de Jong hebben we tegen 11:00 gebeld, maar die was niet bereikbaar.

 • Peter Blokker

  eindoordeel va n de gemeente, maar ze waren toch al ziek, zo gaat dat in iedere gemeente toch tegenwoordig?

 • Stella Schoen

  Bezwaarschriften zijn nog helemaal niet afgehandeld of zelfs maar behandeld. Vorige week nogmaals bij de gemeente aangedrongen op hoorzitting, daar schijnt volgende week een datum voor te worden bepaald. Schandalige manier van omgaan met omwonenden, historie en groen. Al die fruitbomen, de sering, de denneboom….. Alle begroeing die omwonenden 10-tallen jaren met liefde hebben geplant en onderhouden, in 1 uur gekapt. En projectontwikkelaar? Die gaat gewoon zijn gang en heeft maling aan iedereen.

 • Neeltje de Boer

  Zaanstad en natuur ? Volgens mij moeten ze daar niets van hebben. Hoezo het beschermen van de fauna en flora.
  Nee elk plekje moet vol gebouwd worden en de bomen en insecten zoals de wilde bij die moet maar ergens anders overleven. Zaanstad was vroeger een van de groenste steden maar daar blijft niets meer van over sinds er mensen aan het bestuur zijn die hier niet van oorsprong vandaan komen. Niets hebben ze met bomen en struiken op. Bij mij in de buurt zijn alle struiken die insecten aantokken van de week rigieus weggesloopt. Dat is gemeente Zaanstad. En de bewoners wisten van niets.

 • David Sluis

  Ik vind de argumentatie van de Gemeente een vreemde aangaande het broedseizoen. Het is broedseizoen als er gebroed wordt en zo staat het ook in de wet. Vogels en natuur houden zich niet netjes aan door mensen afgesproken data en 15 mrt is een reminder, geen harde deadline. Ik weet dat er nu al vogels zitten te broeden, gezien het gedrag wat ze vertonen, waarschijnlijk ook mede ingegeven door het relatief warme weer. De gemeente weet dit, of zou het moeten weten. Daarom dient er ook vooraf een deskundige (ecoloog) oordeel te zijn omtrent broedvogels. Is dit hier gebeurd? Ik ken de desbetreffende plek niet, maar kan me goed voorstellen dat ook daar in potentie gebroed kon worden, gezien de foto’s. We zullen het niet meer weten. Bewuste naïviteit van de gemeente?

  • Stella Schoen

   Dit klopt helemaal. Ik zag dat de vogels op dit terrein al dagen druk bezig waren takjes te verzamelen. Misschien door de zachte winter eerdere aandrang? Gistermiddag, toen het terrein leeg getrokken was, zaten er 10-tallen vogels een beetje gedesoriënteerd om zich heen te kijken. Het is zo bizar dat er op zo’n manier wordt omgegaan met een prachtig stuk natuur.

  • Antonius Zuidervaart

   Er gaat ruimte veranderd worden dus is er altijd een ecoscan nodig. Bij een enkele boom kom je nog weg met bestendig beheer flora en fauna volgens een vooropgesteld protocol. Wellicht is die scan er ook wrl geweest in de eerdere vergunningsasnvraag

 • Jaap Veldman

  Wat zeurt iedereen toch om een paar oude bomen. Ik heb daar vroeger gewoond . Mooi dat er eindelijk eens iets gebouwd wordt daar. Ligt al 50 jaar of langer braak.

 • Stella van Garderen

  Gemeente Zaanstad heeft toch maling aan alles? Ze doen het toch zoals hun willen. En weten heel goed zaken te ontwijken. En als iets dan toch gebeurd wassen ze hun handen in onschuld. Je kan vlgs mij beter je geld in je zak houden om procedures te starten, want ik weet niet wat daar zit steeds met wat je ook kiest, ze omzeilen steeds alles. Hmmm misschien daar maar eens gaan werken, wie weet leren we daar nog wat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *