Bominslag Hogendijk Zaandam: filmpje uit 1944 online

71 jaar geleden was de Hogendijk in Zaandam een puinhoop. Een per-ongeluk-bom liet een flinke krater achter waarvan je je maar moeilijk kan voorstellen dat er nu niks meer van te zien is.

In Gemeentearchief dook een filmpje op dat gemaakt is op 7 april 1944. Dat was bijzonder, filmen was levensgevaarlijk.


UPDATE 2021: kennelijk is deze film offline bij de grote veegactie van het archief.


Op die dag probeerde een Britse Bommenwerper in nood zijn bommen in de Voorzaan te droppen. Eén ervan komt bovenop Slagerij Husslage aan de Hogendijk 51 terecht. De 24 jarige dienstbode Geertruida Alberdina de Vos wordt gedood. Haar zus Lena raakt bekneld, en is zwaar gewond. De naastgelegen school is totaal vernield.

Bom Hogendijk met Duitsers

Voor de inslag waarbij Duitse (Wehrmacht) soldaten op de plek van de inslag staan.

De huidige situatie (onder) toont dat de huizen er nog steeds staan.

hogendijk

Het filmpje is ook via youtube te bekijken.

https://www.youtube.com/watch?v=_z1PzTF3di0

Deel dit artikel:

4 reacties

 • s.dijkman

  DE MELKBOER COR STEEN STOND MET ZIJN MELWAGEN VOOR DE WINKEL VAN HUSLAGE EN LIEP EEN SCHEDELBASIS FRACTUUR OP EN WAS EEN HALF JAAR UIT DE WERKE
  IK WAS TOEN 18 EN HEB MET WAT ANDERE MENSEN ZIJN ZAAK OVEREIND GEHOUDEN
  HIJ IS NOOIT MEER HELEMAAL DE OUDE GEWORDEN.

 • Pieter Gorter

  Mijn vader speelde op vrijdag 7 april op het voetbalveld van ZVV een voetbalwedstrijd van het schoolvoetbaltoernooi. Van afstand heeft hij de inslag gezien. Graag zou ik met hem het filmpje kunnen bekijken. Maar helaas is het filmpje ingesteld op ‘prive’. D.w.z. dat we alleen het filmpje kunnen zien als we toestemming hebben van de eigenaar. Graag krijgen we een link met toestemming. alvast bedankt.

 • Wim Husslage

  Mijn vader Dirk Husslage (1908) was op 8 april jarig. Omdat hij jarig was, was hij één uur eerder van kantoor (Pieter Schoen) gegaan. En zoals elke zaterdag ging hij bij zijn neef Jan Husslage vlees en worst, voor zover verkrijgbaar. Vanwege dat ene uur is hij ontkomen aan de bom.

 • Bert Groenewegen

  Mijn moeder fietste voor de school en werd door de explosie door het raam een woning in geblazen. Gelukkig met wat blauwe plekken en lichte verwondingen werd zij naar een tijdelijke opvang in een naburig café gebracht. Mijn vader, lid van de Luchtbescherming, was uitgerukt trof haar daar aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *