Botten en schedels opgegraven in Krommenie (filmpjes)

Vanmiddag stuitte een gravende aannemer in het wegdek van het Kerkplein (in het verlengde van de Heiligeweg) in Krommenie op een aantal menselijke botten, beenderen en bekisting.

De weg ligt vlak naast de kerk, dus er wordt vanuit gegaan dat het zou kunnen gaan om resten van een oude begraafplaats.

Stadsarcheoloog Piet Kleij kijkt niet op van de vondst. Hij is er nog niet over geïnformeerd maar het is vaker voorgekomen dat er rond kerken in onze streek menselijke resten opduiken die niet geruimd blijken te zijn. Hij is van plan de beenderen deze week op te halen uit Krommenie.

Piet Kleij: “De botten zijn afgestaan aan de gemeente, ze gaan naar het Gemeentelijk Archeologisch Depot en worden daar eventueel verder onderzocht.”

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Pieter Heine

  Bijzonder!

 • Bert Versteeg

  Dat er botten en schedels bij kerken worden gevonden is niet bijzonder.
  Toen wij in 1984 het riool in de Torenstraat in Westzaan aan het vernieuwen waren stuitten we op een flinke bottenkuil vol botten en schedels bij de Grote Kerk.
  Vermoedelijk lag er ooit een kerkhof achter de kerk en is deze geruimd waarna de menselijke resten in een kuil werden gegooid.
  Ook in Purmerend hebben wij dit meegemaakt toen we bij de kerk op de Kaasmarkt aan het werk waren.
  Meestal was het zo dat rijke mensen in de kerk werden begraven en de gewone mensen op een kerkhof naast of achter de kerk.
  Binnensteden hadden vaak ruimtegebrek en daardoor verdwenen vaak de begraafplaatsen bij de kerken maar de botten en schedels werden maar deels opgeruimd of bleven liggen als het kerkhof werd opgehoogd en bestraat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *