Bottom-up bijeninitiatief top-down vermorzeld

Zaanstad is een bijvriendelijke gemeente en dat is bewezen door middel van een echt certificaat en de onthulling van een officieel bord met daarop ‘Zaanstad Zoemt’.

En Zaanstad houdt ervan zaken bottom-up te organiseren. Er worden onder de naam MAAK.Zaanstad bijeenkomsten georganiseerd om ideeën te verzamelen, en bewoners te betrekken. Van zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’…

_______________________

Update: Juliëtte Rot van Democratisch Zaanstad heeft nav dit artikel technische vragen gesteld aan verantwoordelijk wethouder Gerard Slegers. Zodra de beantwoording binnen is, berichten wij hierover (of als beantwoording uitblijft:-)).

_______________________

Josefien Gigengack, onderneemster en DOKA-lid uit Krommenie telde een en een bij elkaar op, en klom september 2018 in de pen. De oude beukenboom voor het historische Burgemeestershuis is voor zijn m/v gezondheid afhankelijk van bijen die hem willen bevruchten, maar die bijen zijn er niet. Dat betekent geen nootjes en dat is niet fijn. En – belangrijker nog – het is een signaal van bijenarmoede in Krommenie.

Bottom-uppe-aanpakker als ze is, schreef ze een mail aan bijenvriend en verantwoordelijk wethouder Gerard Slegers. Daarin vroeg ze om bloembakken met daarin bijvriendelijke kost, om aan de lantaarnpalen in het centrum van Krommenie te hangen. (Na de foto van Danielle Martinez-Spits uit Westzaan tikken we vrolijk verder)

Danielle Martinez-Spits

De mail leek in vruchtbare aarde te vallen en Josefien werd voortvarend in contact gebracht met de ‘Beheerder Groen & Beeldkwaliteit’ van Zaanstad die half positief reageerde: de hangende bakken met inhoud zou de gemeente kunnen leveren, maar de verzorging zou een probleem worden.

Josefien liet zich niet uit het veld slaan en benaderde met haar bottom fier in de lucht, de Zonnehoek in Krommenie. Dat is een dagbestedingscentrum dat haar cliënten graag nuttige activiteiten biedt. Zij zagen de verzorging van de hangende manden direct zitten, en hebben ervaring in groenonderhoud.

Omdat het een tijdje stil bleef, besloot de onderneemster de overgang te maken van ‘van zorgen voor’, naar ‘zorgen dat’. Ze liep een rondje Vlietsend, Zuiderhoofdstraat tot de stoplichten kruising Heiligeweg. Daarbij telde ze twintig lantaarnpalen en plekken waar de bakken zouden kunnen hangen. In februari van dit jaar mailde ze een pasklaar overzicht naar de verantwoordelijk ambtenaar die er zijn voordeel mee kon doen. (Ook na dit foto-intermezzo van Danielle Martinez-Spits uit Westzaan tikken we vrolijk verder)

Danielle Martinez-Spits

Weer bleef het stil. Maar… Ineens kwam de gemeente top-down in beweging. Er werd voor meerdere Zaanse dorpen een professionele inventarisatie gemaakt en Cityflower werd benaderd. Dat bedrijf verzorgt ook in Wormer professioneel de gemeentelijke bloembakken. Er werd een offerte gevraagd voor de huur van hanging baskets, en ook voor de verzorging van de inhoud.

Hoewel Josefien zich buitenspel gezet voelde met de DOKA en met de Zonnehoek, hoopte ze toch op een positief resultaat. Het ging immers om de bloemen en de bijen. Daarbij ziet het er in Wormer prachtig uit.

Maar helaas. Vorige week ontving ze een mail, niet van de wethouder, maar van de gebiedsbeheerder. De angel? Het bijen-geintje past niet in het budget van Zaanstad. Te duur allemaal:

‘Wij kunnen zowel in onderhoud als financieel niets bijdragen.’

Onderhoud? Dat hadden ze toch juist al geregeld met de Zonnehoek? Dat de offerte van Cityflower niet haalbaar was betekent toch niet dat het hele bottom-up-initiatief van Josefien, de DOKA en de Zonnehoek van tafel geveegd zou hoeven worden?

Maar, jawel. Na een mail met deze vraag aan bijenvriend wethouder Slegers komt het antwoord top-down via zijn woordvoerder: hij kan niks voor hen betekenen. Bijezuinigen, weet je….

Wat rest is een tweet uit vervlogen tijden:

PS. De bijen werden gefotografeerd door Danielle Martinez-Spits. Er sloop ook nog een wesp-achtige tussendoor!

Danielle Martinez-Spits

 

 

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Ton Lameijer

  Zo gaat dat bij politici; veel beloven, weinig geven, doet een gek in vreugde leven. Deze oude spreuk gaat nog altijd op. En dan vragen politici en andere bestuurders zich af hoe het toch komt dat ‘het volk’ geen vertrouwen in hen heeft. Nou hierom dus.

 • Flip Hoedemaeker

  Die laatste is een vlieg die doet alsof hij een wesp is, om te voorkomen dat hij wordt opgegeten. Ik neem contact op met Josefien.

 • Winnie de Wit

  In de passage van het Rijksmuseum staat mooie spreuk (ongeveer geciteerd):
  ‘Zeggen is als de wind, doen levert iets op’. Chapeau voor jouw doe-inzet, Josefine!

 • P.oosterhuis

  Zo weet ik er nog wel een paar,hun prefikaat is binnen en de rest is BIJzaak

 • Fred van Gelderen

  We vergeten hier even één dingetje:’Flight of the Bumblebee’ van Korsakov. Waarom? Korsakov.

 • yvonne nooy

  Het is weer niet te geloven, die ambtenaren. Bah.. Helaas heb ik alleen maar een balkonnetje, anders zaaide ik wel bijenbloemen, op het balkon komen te toch iets te dichtbij! Hulde voor Josefien!

 • Ans Pieper

  Tjonge, jonge, jonge…
  Wat jammer.
  En is het nu afgelopen?
  Ik woon ook in een flat met balkon. Met planten en bloemen. De bijen komen mij zeker bezoeken. Verder ben ik ook nog zaadbommengooier.
  Misschien helpt het een beetje.
  En natuurlijk complimenten voor Jozefien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *