Afgelopen woensdag werd de ‘ceremoniële eerste paal’ geslagen (een nepperd dus), maar de bouw gaat nu echt beginnen volgens Porten Houthavenkade (een samenwerking tussen Porten Development en bouwbedrijf Ten Brinke).

De eerste ‘echte’ heipalen zitten overigens al een tijdje in de grond.

Aan de Houthavenkade komt op het voormalige bedrijventerrein (Engie/Equans, Van Oudenaren, Suzuki Jonker, Bentvelzen en Jacobs) een woonwijk met 710 huurappartementen, “met speciale aandacht voor de Zaanse starter’ aldus de bouwer.

Porten Houthavenkade heeft het hele project al verkocht aan diverse beleggers waaronder Bouwinvest en wooncorporatie Rochdale. Ten Brinke Bouw realiseert “een variatie aan woningen: sociale, midden en vrije sector huur en zorgwoningen.”

Autoluw

De wijk ligt op loopafstand van het station en wordt grotendeels autoluw. Parkeren (380 plekken) kan onder de daktuinen zodat in het gehele project geen auto zichtbaar zal zijn. Bewoners krijgen geen parkeervergunning voor de buurt.

Wat wordt het voor een plan? Johan Körner, directeur van Porten Development:

“Na zeven jaren van ontwikkelen is het project Houthavenkade toe aan de start van de bouw van blok B. Het door Van Aken CAE ontworpen project Houthavenkade staat voor een aansprekend tijdloos ontwerp refererend aan het industriële erfgoed van de Zaanse Schans aan de ene kant en de Zaanse huisjes en straatjes aan de andere kant. Zo is een hoogwaardige woonomgeving aan het water ontstaan wat voldoet aan de hoogste standaard op het gebied van duurzaamheid”.

Wethouder René Tuijn is ook blij:

“Deze woonwijk ligt heel centraal en vormt een veel mooiere entree naar het centrum. En met ruim 700 extra huurwoningen op deze locatie biedt het een enorme kans in de strijd tegen de woningnood, zeker voor Zaanse starters. Het project is geïnspireerd op de havenhistorie van Zaandam. Het wordt een ontmoetingsplek, met een insteekhaven voor passanten, grenzend aan horeca. Daarnaast komen er in de wijk een waterplein en gemeenschappelijke groene daktuinen.”

2026

Binnenkort begint de bouw van het eerste blok. De oplevering van het gehele project is naar verwachting medio 2026.

Wij schreven al zo’n 40 keer over de Houthavenkade (maar daar zit ook nieuws bij dat niks met de sloop of bouw te maken heeft). Meer informatie ook op de eigen website van het project: www.houthavenkade.nl

Hieronder de impressie (klik voor grotere versie). Het is de blik vanaf de Russische Buurt, rechts de Provincialeweg, lijkt de Voorzaan met een hoekje van het Zaaneiland. De bomenrij links is de Houthavenkade. Midden-onder is een nieuwe ontsluitingsbrug te zien.

Door Piet Bakker. Bronnen: persbericht Ten Brinke, eerder nieuws op De Orkaan. Impressie van de bouwer.