Bouw noodopvang Poelweg Wormer stilgelegd

Vandaag is Wormerland begonnen met het plaatsen van tijdelijke woonunits aan de Poelweg in Wormer voor noodopvang voor vluchtelingen uit Oekraïne. Maar de aanleg is vandaag ook meteen weer (tijdelijk) stilgelegd.

Naar aanleiding van de plaatsing is een handhavingsverzoek ingediend bij de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord. De dienst heeft aangegeven dat er aanvullende informatie nodig is om de stikstofberekening en de belasting van flora en fauna te kunnen beoordelen. 

Wormerland zal de komende week de gevraagde informatie delen met de Omgevingsdienst en heeft besloten om de werkzaamheden gedurende de beoordeling stil te leggen.

Het nieuws kwam pas binnen op een moment dat de gemeente Wormerland en de Omgevingsdienst niet meer bereikbaar waren voor commentaar. De belangrijkste vraag is uiteraard wat de eerdere stikstofbeoordeling heeft uitgewezen en waarom er nu extra informatie nodig is. Medio december liet Wormerland weten dat er een ‘rekenexercitie’ zou worden uitgevoerd om de stikstof-uitstoot inzichtelijk te maken. Als er sprake was van ontoelaatbare uitstoot zouden die door aanvullende maatregelen verlaagd worden, “denk bijvoorbeeld aan het inzetten van elektrisch (bouw)vervoer.”


Bart van der Laan fotografeerde de eerste acht mobiele woonunits aan de Poelweg: “De huisjes komen rechtstreeks uit Tsjechië. De vrachtwagens (‘exceptioneel transport’) stonden vanmorgen klaar bij de Clausbrug. Daar werden ze met één van de drie torenkranen op een ponton gehesen. Na een vaartochtje van zo’n honderd meter (de vrachtwagens zijn te breed voor de brug over de Poelsluis) werden de grijze units met een kraan op hun definitieve plek gezet. Er zijn er vandaag acht neergezet. Uiteindelijk moeten er rond de veertig komen. Ze zijn bestemd voor Oekraïense vluchtelingen, statushouders en spoedzoekers. ‘De Kleine Braak’ (er was daar ooit een dijkdoorbraak, tussen de Poel en de Schaalsmeer) en ‘De Handschoen’ (op de plek van het naburige gemaal Ceres stond ooit een watermolen met die naam) zijn mogelijke namen voor het nieuwe woonwijkje.


Lees hier wat De Orkaan al schreef over de opvang aan de Poelweg.

De foto’s zijn van Hans van Werkhoven (huisjes op ponton) en Bart van der Laan (huisjes op hun plek – boven).
Deel dit artikel:

5 reacties

 • gpj gijzen

  Stikstofberekening en de belasting van flora en fauna te kunnen beoordelen. Tsja.. daarvoor laat je wooncontainers komen uit Tsjechië. Dat is dus iets wat ik niet begrijp. Zo ga je toch altijd in de fout.

 • Koen de Jong

  Wel grappig dat er een foto bij staat waarvan de sleepboot die voorop vaart van Jongens Sleepdienst 100% elektrisch is..

 • A.M.J.A. Bosma

  Je zou haast denken dat deze herberekening van het stikstof een alibi is om geen asielzoekers op te hoeven vangen….

 • Cees van de Bijl

  Odijmond Gemeente Wormer willen MOTT laten uitbereiding van 25,35 tankwagens Uit Polen, België Bulgarije enz perdag met frituurvet en er wordt geen stikstof berekening overlegd?
  Dat mag wel werdt jl vrijdag bij RvS duidelijk.

 • Die tiny Houses helemaal uit Verwegistan terwijl er op 20 minuten rijden genoeg kant en klaar liggen die milieu vriendelijk zijn gemaakt.
  Geld dus ook weg uit de regio.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *