Opslagruimte-verhuurder BOXX is failliet. Het bedrijf had 22 vestigingen in Nederland, waaronder één aan Plein 13 (nr. 4) in Wormerveer. In maart bleek het bedrijf in financieel zwaar weer te zitten en werd de aandeelhouders om een extra financiële injectie gevraagd. Dat is niet gelukt. Ruim 800 beleggers raakten zo’n € 30 miljoen kwijt.

Maar wat betekent dat voor mensen die opslagruimte huren? Kunnen ze nog bij hun spullen? Krijgen ze geld terug bij langlopende contracten (we vrezen dat ze daar achter het net gaan vissen).

We belden met BOXX en vroegen of klanten hun opslag nog leeg konden halen. Of waren de vestigingen dicht? De klantenservice zei ons niet te kunnen helpen “omdat we nog niet alle informatie hebben” en raadde aan een mail te sturen naar service@boxx.nl.

Dat hebben we gedaan en kregen een snelle reactie van meneer Box (ja, zo heet hij echt!). Hij laat weten dat hij ons namens de curator, de heer mr. E.P. Pandelitschka, als volgt informeert:

Wij kunnen ons voorstellen dat het faillissement veel vragen oproept en voor onrust zorgt bij u als huurder. Op dit moment is er geen reden tot het hebben van zorgen. De huurovereenkomsten lopen vooralsnog door zoals dat voor datum faillissement het geval is geweest. U blijft toegang houden tot uw box en uw eigendommen worden natuurlijk te allen tijde gerespecteerd. Dit betekent ook dat u van uw kant aan de lopende betalingsverplichting – op de voorgeschreven wijze – dient te voldoen. Wij zijn drukdoende een doorstart (het voortzetten van de activiteiten van de onderneming door een andere eigenaar) te onderzoeken. Er zijn inmiddels al vele partijen die zich daarvoor hebben gemeld.

Dat betekent dat je voorlopig je spullen nog in de opslagruimte kunt bewaren. Op social media zien we reacties van geschrokken huurders. Zij willen zo snel mogelijk hun spullen ophalen. De Orkaan komt graag in contact met klanten van BOXX Wormerveer. Kunnen zijn nog bij hun spullen en hebben ze zelf informatie kregen van BOXX? Mailen kan naar info@deorkaan.nl (mails zullen vertrouwelijk worden behandeld).

Op 14 mei gingen zeven BOXX-bedrijven failliet, waaronder de holding Boxx Opslag Groep Holding B.V. in Amsterdam. Curator is mr E.P. Pandelitschka van Certa Advocaten B.V. uit Amsterdam.

Door Piet Bakker. Informatie van rechtspraak.nl, contact met BOXX, foto van Google Streetview.