Brand Vollers cacao-opslag: ‘The Day After’ 🎥

Het brandt niet meer bij cacao-opslagbedrijf Vollers aan het Achterspring op bedrijventerrein Hoogtij in Westzaan. Maar de brandweer was vanmorgen nog volop aanwezig om de verantwoordelijkheid voor het terrein over te dragen aan het bedrijf en een eigen ‘ingehuurde’ brandweer.

De brand brak gister rond 18.20 uur uit in de cacao-opslag. Volgens de brandweer ontstond de brand bij een transportband en daar is ook de grootste schade aangericht. Al snel werd er opgeschaald naar ‘zeer grote brand’. Vanmorgen vroeg meldde de Veiligheidsregio dat de brand ‘onder controle’ was en werd afgeschaald. Alleen de ‘hotspots’ worden nog in de gaten gehouden.

Tijdens de brand zijn de wegen in de omgeving afgezet. De Orkaan nam vanmorgen een kijkje bij Vollers en het crisiscentrum. De beeldverbindingen met de fabriek waren weer hersteld. Het terrein lag nog wel vol met brandweerslangen. Na het filmpje tikken we verder en laten we ook een slideshow met foto’s zien.

De opslagruimtes zijn pas in 2021 in gebruik genomen. Vollers verzorgt de opslag voor cacao-bedrijf Cargill (Gerkens). Het betonnen gebouw is verdeeld in compartimenten. Dat zorgde ervoor dat het gebouw de brand relatief ongeschonden heeft overleefd.

Meer dan 150 brandweerlieden van verschillende korpsen uit de regio zijn ingezet bij de bestrijding van het vuur.

Bij de nabij gelegen ‘Zaanbajes’ werd uit voorzorg de ventilatie uitgezet, maar daar is verder geen hinder waargenomen. De omgeving heeft volgens de Veiligheidsregio relatief weinig last gehad omdat de wind ‘gunstig’ was.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • R. de Vries

  Heel mooi dat de brand zo snel onder controle gebracht is.
  Het nieuwe pand met voorzieningen, zoals gemeld betonnen compartimenten, zal bijgedragen hebben aan de snelle bestrijding van de brand.

  Echter….

  Van zo’n nieuw pand, met als doel cacaobonen op te slaan, had ik veel meer verwacht.
  Nu moest van de wijde omgeving 150 brandweerlieden en veel materieel verzameld worden om de brand te bestrijden.
  Dus zo geweldig is dat nieuwe pand niet.

  De brand is niet ingesloten of bestreden door het bedrijf, of door de aangebrachte voorzieningen.
  En de oorzaak zou een transportband geweest zijn. Die was ook nog vrij nieuw, eigenlijk.
  Kortom: van een nieuw pand, gebouwd om cacaobonen op te slaan en te verplaatsen, had (veel) meer verwacht mogen worden.
  Nu is bij deze relatief kleine cacaobrand evengoed massaal mensen en materieel ingezet.
  Wat is dan de winst?

  Of is er voor, en tijdens, de bouw toch op het één of ander bezuinigd?

  • Monique Zonneveld

   Ja, inderdaad dat vroeg ik mij ook af. Hulde voor de brandweer en alle hulptroepen, maar heel kritisch op deze nieuwe opslagruimte en minder gevaar en overlast voor de omgeving en in deze ook de natuur. De polder Westzaan heeft ook zwart gestaan van de rook en alle omwonenden in Nauerna. Echt mazzel voor Westzaan Zuid en de gevangenis. Maar al zo snel brand. Ik hoop dat dit niet te vaak gaat voorkomen.

   • M. de Boer

    Een en ander geeft aan dat bij de bouw blijkbaar geen gebruik is gemaakt van wat er is mis gegaan bij de grote cacaobranden eind vorige eeuw in de grote loodsen in West-Knollendam en van Furness in Zaandam. Daar zijn conclusies getrokken – die lijken echter niet te zijn gebruikt bij deze nieuwbouw.

 • A Kranenburg

  Waarom is daar (nieuwbouw) geen sprinkler-blus installatie aanwezig??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *