Het brandt niet meer bij cacao-opslagbedrijf Vollers aan het Achterspring op bedrijventerrein Hoogtij in Westzaan. Maar de brandweer was vanmorgen nog volop aanwezig om de verantwoordelijkheid voor het terrein over te dragen aan het bedrijf en een eigen ‘ingehuurde’ brandweer.

De brand brak gister rond 18.20 uur uit in de cacao-opslag. Volgens de brandweer ontstond de brand bij een transportband en daar is ook de grootste schade aangericht. Al snel werd er opgeschaald naar ‘zeer grote brand’. Vanmorgen vroeg meldde de Veiligheidsregio dat de brand ‘onder controle’ was en werd afgeschaald. Alleen de ‘hotspots’ worden nog in de gaten gehouden.

Tijdens de brand zijn de wegen in de omgeving afgezet. De Orkaan nam vanmorgen een kijkje bij Vollers en het crisiscentrum. De beeldverbindingen met de fabriek waren weer hersteld. Het terrein lag nog wel vol met brandweerslangen. Na het filmpje tikken we verder en laten we ook een slideshow met foto’s zien.

De opslagruimtes zijn pas in 2021 in gebruik genomen. Vollers verzorgt de opslag voor cacao-bedrijf Cargill (Gerkens). Het betonnen gebouw is verdeeld in compartimenten. Dat zorgde ervoor dat het gebouw de brand relatief ongeschonden heeft overleefd.

Meer dan 150 brandweerlieden van verschillende korpsen uit de regio zijn ingezet bij de bestrijding van het vuur.

Bij de nabij gelegen ‘Zaanbajes’ werd uit voorzorg de ventilatie uitgezet, maar daar is verder geen hinder waargenomen. De omgeving heeft volgens de Veiligheidsregio relatief weinig last gehad omdat de wind ‘gunstig’ was.