Bij aankomst op de redactie van De Orkaan aan de Houthavenkade werden we verrast door de aanwezigheid van veel brandweerlieden die zich gereed maakten om het water in te duiken. Onmiddellijk sloeg de schrik ons om het hart: was er een auto te water geraakt of erger nog, was er een persoon vermist? In een razendsnel tempo renden we naar de locatie, maar al snel realiseerden we ons dat er geen noodsituatie was. Gelukkig bleek het slechts een oefening te zijn.

Op donderdag 23 februari voerde de brandweer Zaanstreek-Waterland een duikoefening uit. Er is in deze regio met veel water al geruime tijd een tekort aan duikers. Maar dat is niet het enige probleem waar de brandweer mee kampt. Hoewel er bij veel posten voldoende vrijwilligers zijn, kunnen zij niet altijd direct naar de kazerne komen, waardoor een andere post moet worden opgeroepen. 

De veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland heeft voorgesteld dat de zeven gemeenten jaarlijks ruim vier miljoen euro extra moeten betalen om de brandweerzorg te verbeteren. Het geld is bedoeld voor meer beroepsbrandweerlieden op de posten in Zaandam, Wormerveer en Purmerend.