Maandagavond – 4 december – vond omstreeks 21.30 uur een enorme explosie plaats in een schuur achter een woning aan de Govert ’t Hoenstraat in Zaandam. Hierbij is één persoon zwaargewond geraakt.

Nadat er een hele harde knal werd gehoord hebben verschillende buurtbewoners direct 112 gebeld. De hulpdiensten rukten groots uit naar de woning. Bij aankomst bleek er een explosie te hebben plaatsgevonden, die een enorme ravage heeft veroorzaakt. Meerdere ambulances en het Mobiel Medisch Team kwamen ter plaatse en hebben het slachtoffer met spoed naar het AMC gebracht.

Omdat het niet duidelijk was of er mogelijk nog meer slachtoffers waren en of er nog explosiegevaar was werd de omgeving afgezet en bewoners in de straat werden verzocht om naar binnen te gaan. De Teamleider Explosieven Verkenner (TEV) van de politie kwam de situatie bekijken. De Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland vroeg nadrukkelijk om niet naar de plek van het incident te komen om de hulpdiensten de ruimte te geven.

De ravage die door de explosie is veroorzaakt is aanzienlijk. Twee schuren zijn bijna compleet weggevaagd en de brokstukken liggen verspreid over verschillende tuinen. Van vier woningen is de achtergevel ontzet en flink beschadigd. De bewoners van deze woningen moeten de nacht elders doorbrengen, sommigen bij familie en anderen kunnen bij buren slapen.

Medewerkers van gemeente Zaanstad en politie zullen de woningen afsluiten en de omgeving afzetten met bouwhekken. Stichting Salvage en verhuurder Rochdale zullen samen met de bewoners gaan kijken hoe nu verder. Het is nog niet bekend hoe groot de schade voor hun is en wanneer zij weer terug naar hun woning kunnen.

Zowel op straat als op social media werd er gezegd dat er meerdere explosies zouden zijn gehoord. Volgens direct omwonenden en de voorlichter van de politie zou het echter om één zware explosie gaan. De woning is nu een plaats delict en afgezet met lint. De forensische opsporing zal dinsdag onderzoek doen naar de toedracht van de explosie.

De Govert ’t Hoenstraat is een zijstraat van de Joachim Kleinsorgstraat en ligt vlakbij de Gerhardstraat en de Bloemgracht in Zaandam.

UPDATE: de politie heeft inmiddels laten weten dat het vermoeden bestaat dat er op ‘onjuiste wijze met gasflessen is omgegaan’. De zwaargewonde is een 54-jarige man.

Bijdrage door Michel Schermer