Brandweer presenteert: fijnmazig dekkingsplan

“Er is nog steeds sprake van een fijnmazig netwerk van brandweerposten. De kwaliteit van brandweerzorg blijft gegarandeerd en de opkomsttijden verantwoord.”

Woorden van Geke Faber vanmiddag in het HQ van de brandweer aan de rotonde in Zaandam.

Faber is niet alleen Zaanstads burgermeester, ze is ook de voorzitter van het bestuur van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland.

Minder kosten, minder posten
Vanmiddag werd het voorlopige besluit voor het dekkingsplan van de brandweer gepresenteerd. Daarbij werd ook een aantal ‘pijnlijke’ voornemens aangekondigd waaronder: ‘Minder posten en minder vrijwilligers” Dit zou leiden tot ‘minder kosten voor management en ondersteunende functies.’ Vier brandweerposten die drijven op vrijwilligers zullen worden gesloten.

Gering belang
De brandweerposten Oostzaan De Haal (7 mensen), Den Ilp (15 mensen), Jisp (15 mensen) en Oostknollendam (9 mensen) kregen het nieuws gisteravond te horen van Frank Kuntz, Hoofd Incidentbestrijding Brandweer Zaanstreek-Waterland en regionaal Commandant Hilda Raasing. Hoewel er in het begin van het jaar een gesprek was geweest waarin onder andere deze posten ge-oormerkt waren als posten van ‘gering belang’, werd er soms emotioneel gereageerd.

Streep
Enkelen hadden de keus voor hun woning laten bepalen door de ligging ten opzichte van de kazerne. Met alle vrijwilligers worden de komende tijd individuele gesprekken gevoerd waarin de mogelijkheden worden verkend. Opties zouden kunnen zijn: andere posten of een functie in actieve voorlichting over brandpreventie.

Nieuwe structuur
Er zullen ook lieden zijn die er een streep onder willen zetten. Frank Kuntz benadrukt dat dit niet enkel een bezuinigingsmaatregel betreft: ‘Natuurlijk zitten inwoners niet te wachten op een OZB-verhoging, maar het gaat ook om een nieuwe structuur die begin 2014 al is ingezet.”

Brandweer

Grenzen open
Kuntz: “Door de regionalisering zijn de gemeentegrenzen niet meer leidend, het gaat om de operationele grenzen.” Voorheen zou bijvoorbeeld -door de gemeentegrenzen- de brand in de Lobeliusflat in Poelenburg voorbij zijn gegaan aan Brandweerpost Oostzaan, maar operationeel waren ze –gelukkig- dichtbij.

Purmerend: hou de borst –preventief- nat
Uit het persbericht: “Het bestuur heeft tevens besloten de brandweerzorg in Purmerend nader te onderzoeken. In het onderzoek worden de dekking, de kosten alsmede de consequenties van de diverse vormen van paraatheid betrokken. Op een termijn van drie jaar wordt bezien welke alternatieven er zijn voor de huidige organisatievorm.”

Helden
Sceptische toontjes kunnen we allen hebben, maar zolang we het landelijk zo verschrikkelijk goed blijven doen, zijn wij nog groupie/fan/aanbidder van onze vuurvechters. We zouden graag de tas/appel/slang van onze mannen (en een enkele vrouw!) dragen. We hopen dat de fijnmazige maatregelen geen wissel trekken op onze helden.
Brandweer Zaandijk

Jouw Orkaan is niet erg sterk in de 112-regionen maar wat we hebben over de brandweer vind je hier.

UPDATE 4 DECEMBER 2015

Het bovenstaande plan was een voorstel. Op 4 december is het plan goedgekeurd waarbij officieel de brandweerposten Oostzaan-De Haal, Den Ilp, Jisp en Oostknollendam worden gesloten.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • dirk

  ach. het zal wel een landelijke ontwikkeling zijn in alle (ver)zorging(s)taken
  maar/en daarnaast gaan roepen om burgerparticipatie…..??
  blusboot….nodig…..? te duur…! als we er 1 nodig hebben: A’dam…….?
  hoe gaat die bij nacht en ontij door sluis en bruggen……?
  kapot burgerparticipatie in kleine woonkernen…..geen probleem!
  een brandweerauto en huisvesting onderhouden is veels te duur……
  het zal wel privatiseren worden……….

 • Barend

  Alles wat Dirk zegt.
  Maar zolang Faber het nog steeds garandeerd en verantwoordelijk vind, zal het wel gegarandeerd en verantwoordelijk zijn toch?

 • Boon

  Ik weet dat het vloeken in de vrijwilligerskerk is maar als er maandagmorgen om 9.30 brand uitbreekt in 1 van de dorpjes is er amper een brandweer m/v te bekennen. Deze discussie heb ik ook elders eens gevoerd en we kwamen er wel uit. Vroeger was er gewoon volk in het dorp, kleine middenstanders of kleinschalige industrie waarbij de smid zo achter het aambeeld vandaan sprong. Nu woont de brandweer in Oostknollendam maar werkt in Zaandam en is dus ver weg. Daarnaast komt er heel ander werk dan een brandje blussen om de hoek kijken , auto’s openknippen enz.. Puntje voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen: Meer brandweerposten en de OZB 2% hoger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *