Broedplaats (ook wel: MAAKgemeenschap) De Hoop aan het Barndegat 6 in de Achtersluispolder in Zaandam ging afgelopen weekend officieel open. Dat is nieuws, die opening vond namelijk vijf jaar (!) plaats nadat De Hoop begon. De HOOPENING zoals ze dat zelf woordspelig noemden, was een erg uitgesteld feestje (maar wel een feestje!).

In De Hoop hebben tientallen ‘lassers, hackers, meubelontwerpers, architecten, schimmelaars, muzikanten, weddingplanners, lasercutters, decorontwerpers, fashion designers, beeldend kunstenaars, snoepfabrikanten, street artists, graphic designers, hoarders en verzamelaars’ een plek gevonden. Hun atelier stelden ze open voor het publiek.

Veel van de kunstenaars komen uit Amsterdam, maar konden daar geen plek voor een werkplaats vinden. In De Hoop was dat wel beschikbaar in de oude kartonfabriek “midden in de rafelrand tussen Amsterdam en Zaandam.” In een loods van 10.000 m2 kwamen zo’n 170 ateliers, studio’s en werkplaatsen die gebruikt worden door ‘ruim 200 kunstenaars en creatievelingen’.

Behalve de open ateliers waren er workshops, ’talks en tours’ en kakelverse kunst te koop. ’s Avonds waren er bandjes en DJ’s op verschillende plekken door de loods. En de hele dag lekkere hapjes en drankjes,

Bas Sommeijer was er bij. Ze filmde o.a. het hiphop-duo Zevenhoog (John-Lewis Cabot en Markos Jajanos). In de studio van Cyriel Jacobs van STUNNING magazine traden ze op (tijdens die vakantie hebben ze twee harten gebroken en daar gaat het liedje over). Onder de video nog meer foto’s.

Het publiek is gevarieerd. Voor de driejarige Tessa, zittend op de schouders van haar vader, is het de eerste keer dat ze hiphop hoort. Of ze precies begrijpt waar het liedje over gaat is de vraag, maar ze vindt het erg leuk.

Een foto-slideshow:

Door Bas Sommeijer en Piet Bakker. Extra info van de website van De Hoop en eerder nieuws op De Orkaan.