Bullekerk en Noorderkerk te koop

Het aantal kerkgangers dat zondag de Noorderkerk (Heijermansstraat) en de Bullekerk (Westzijderkerk) bezoekt, past makkelijk in één kerk. De Protestantse Gemeente wil daarom één van de kerken kwijt omdat twee kerken te duur worden.

Nu staan ze beide te koop. In een brief aan de gemeente Zaanstad suggereert de kerkenraad dat de gemeente Zaanstad de meest aangewezen partij is om de Bullekerk te kopen.

De Bullekerk is namelijk een rijksmonument met een orgel uit 1711 dat een aparte status als rijksmonument heeft. Zaanstad is bovendien eigenaar van de toren van de Bullekerk.

Volgens prof. dr. Len de Klerk, voorzitter van de kerkenraad en secretaris ing. P.F. Bulthuis passen culturele activiteiten het allerbest in voormalige kerkgebouwen.

De Bullekerk zou bovendien een mooi alternatief voor (of aanvulling op) het Cultuurcluster zijn:

In relatie tot de verwoede discussie rondom een eventueel nieuw cultuurcentrum op, een nog onvoltooid deel van het plan Inverdan, wijzen wij er graag op dat de Bullekerk vanwege haar uitstekende akoestiek en ligging opgang heeft gemaakt als concertzaal, voor dit doel ontdekt door het internationaal gevierde Orkest van de 18e eeuw. Ook voor 2017 zijn door het orkest weer vijf concerten geprogrammeerd.

Ansichtkaart, Noorderkerk in jaren zestig.

Lees hier de hele brief: Protestantse Gemeente Zaandam stoot een van beide kerkgebouwen af

Foto’s uit Gemeentearchief Zaanstad (ansichtkaart Bullekerk dateert uit periode 1920 – 1940).

Lees hier: Hoe de Bullekerk net niet gesloopt werd

Deel dit artikel:

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *