Buren Veldpark vrezen voor veiligheid

Een bomvolle Noorderkerk was gisteravond het toneel van een beschaafd-roerige informatieavond over de opvang van vluchtelingen in de voormalige Dam-tot-damloop-paviljoens in het Veldpark.

Burgemeester Geke Faber en Carolien Schippers, manager Huisvesting bij Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) beantwoordden vragen van buurtbewoners onder leiding van Jacqueline van de Sande.

Er komen maximaal 500 asielzoekers, het merendeel zal uit mannen bestaan, en het verblijf is in principe kort omdat ze in afwachting zijn van opname in het centrum in Ter Apel.

Carolien Schippers zei dat de opvang “in principe” tot half december zou duren. Als het langer gaat duren, wordt dat eind november bekend gemaakt. Geheel gerust waren buurtbewoners niet door deze toezegging.

Burgemeester Geke Faber en Carolien Schippers luisteren naar vragen uit de zaal.faber schippers

Voor omwonenden is er ook een speciaal mailadres voor vragen: noodopvang@zaanstad.nl en er komt een telefoonnummer voor vragen. Daarnaast wordt er een omwonenden-commissie samengesteld. Het COA gaat bovendien kijken of er rondleidingen voor omwonenden georganiseerd kunnen worden.

Op Twitter werd een andere rondleiding gesuggereerd:

De meeste vragen van buurtbewoners gingen over de veiligheid in de buurt. Er wordt extra gesurveilleerd door de politie en er is permanent bewaking op het terrein aanwezig, maar lang niet iedereen liet zich daardoor geruststellen, ondanks de verzekering van Carolien Schippers dat de ervaring leerde dat het vrijwel overal altijd goed ging. Er waren suggesties voor opvang buiten de bebouwde kom (Hoogtij), een avondklok en een burgerwacht, terwijl anderen parkeer- en geluidsoverlast vreesden of bang waren dat ze niet meer konden joggen. Aan de andere kant waren er bewoners die zeiden positief tegenover de komst stonden:

Oud-raadslid Ronald Ootjers heet de aanwezigen welkom “Zo’n volle kerk is altijd fijn”.ootjersLater op de Orkaan: een video-verslag.

 

Deel dit artikel:

6 reacties

 • C.Bax

  De Heer Oosterhof is er trots op om te kunnen helpen.
  Ik wil graag over 3 maanden nog eens een EERLIJK antwoord van de Heer Oosterhof !!

  • Merel Kan

   Meneer of mevrouw Bax, we zouden van u over drie maanden ook EERLIJK antwoord willen hebben.
   Het is geen kwestie van gelijk hebben of krijgen. Er zijn mensen in nood die hulp nodig hebben. Je mag er best trots op zijn als je daaraan meewerkt als gemeente?

  • Neeltje

   Ook ik zou het op prijs stellen als ook u mevrouw C. Bax over drie maanden laat weten hoe het gegaan is.

  • EZ

   Als mede-buurtbewoner en aanwezige bij de voorlichtingsbijeenkomst in de Noorderkerk snap ik niets van alle commotie over veiligheid. Helaas is dit vaak gebaseerd op irrationele angst en vooroordelen die worden verspreid door broodje-aapverhalen en gekleurde berichtgeving van bepaalde media.

   Gelukkig konden zowel mw Schippers als mw Faber de vragen van buurtbewoners goed beantwoorden en pareren. Mijn complimenten voor hen om zich voor zo’n vijandige populatie staande te houden. Helaas wilden de aanwezigen de antwoorden van beide dames niet tot zich laten doordringen. Meermalen werd door hen benadrukt dat de overlast in vrijwel alle gevallen uitblijft en dat vluchtelingen zich juist gedeisd houden in afwachting van de procedure.

   Gezien de toon van een aantal buurtbewoners maak ik mij meer zorgen om de veiligheid van de vluchtelingen dan andersom. Sneu dat je als je oorlog en ellende ontvlucht, op een ‘veilige’ plaats te maken krijgt met zoveel ongefundeerde haat.

   Ik heb mij dan ook samen met mijn man aangemeld als vrijwilliger en hoop mijn steentje te kunnen bijdragen. En ik wil graag over een paar weken graag een eerlijk antwoord geven ;)…

 • steentjes

  We hebben een avond in de kerk als voorlichting voor wat komen gaat .Brieven werden gestuurd en wij kwamen er niet in ,Ik was helaas mijn paspoort vergeten .Ze komen vrijdag zoals ik had gehoord via de webcame .Ze komen in vrijheid en mogen in alle vrijheid bewegen .Gaan en staan waar ze willen ,zonder paspoort .Helaas hebben de Nederlanders niet die vrijheid om te zeggen NEE.Dit park is voor ons ..Daar hoort de Burgemeester achter te staan Wij worden dus met onze kinderen van onze vrijheid beroofd .En vijandig zijn wij niet (mevrouw) wij betalen er genoeg voor .Zaanstad krijgt hier genoeg voor .Moet dit nu deze paniek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *