Burgemeester Jan Hamming, vandaag herbenoemd, begint morgen aan zijn tweede termijn als burgervader van Zaanstad. Een heugelijk feit, maar er is meer. De burgemeester werd ook genomineerd voor de prestigieuze Galjaardprijs* 2023.

De nominatie komt voort uit zijn inspanningen om Zaanse jongeren actief te betrekken bij de lokale democratie door middel van TikTok. De vakjury erkent de rol van burgemeester Hamming als een influencer, die zich inspande om de kloof tussen de overheid en de jeugd te verkleinen.

De nominatie is opmerkelijk omdat zijn TikTok-carrière abrupt eindigde vanwege veiligheidsoverwegingen. Het advies van het kabinet en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) om TikTok niet te gebruiken en het aankomende verbod voor rijksambtenaren die app te installeren, speelden een cruciale rol in de beslissing van burgemeester Hamming om te stoppen.

Hij plaatste in maart een afscheidsboodschap en verwijderde de app van zijn apparaat. Het TikTok-account van de burgemeester bestaat niet meer. Daarnaast werd alle ambtenaren in Zaanstad verzocht om uiterlijk op 1 april de TikTok-app te verwijderen.

Eind september kunnen de genomineerden hun project presenteren aan de jury. De Galjaardprijs wordt uitgereikt tijdens het jaarcongres PubCom23 op 2 november 2023 in het Spant! In Bussum (dat wij nog kennen van Ren! Je! Rot!)

* De Galjaardprijs, voluit de “Gouden Galjaard” wordt toegekend aan organisaties of personen die uitblinken in publieke communicatie en voorlichting binnen het publieke domein. De prijs is vernoemd naar R.J. (Roel) Galjaard (1937-2002) de eerste directeur Voorlichting bij de Rijksoverheid. De prijs wordt uitgereikt door Logeion, de Nederlandse beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals.

Door: Merel Kan, informatie Logeion, Orkaan-archief