Onrust in Zaanstad. Burgemeester Hamming: ‘hou je kinderen thuis’

Nadat er ‘signalen’ bij Zaanstad en de politie zijn binnengekomen dat “online wordt opgeroepen om rotzooi te trappen” roept burgemeester Jan Hamming op om echt thuis te blijven tijdens de avondklok.

Ouders wordt ook gevraagd hun kinderen thuis te houden. Hamming zegt dat er ‘niet terughoudend’ zal worden opgetreden als er vanavond moet worden ingegrepen.

Via sociale media als Telegram, Snapchat en Instagram wordt opgeroepen vanavond te gaan ‘rellen’. Ook bij de politie kwamen deze meldingen binnen, het zou om minstens twee locaties gaan, één in Assendelft en één in Zaandam. In Saendelft zijn winkeliers gewaarschuwd door de politie.

Vanmorgen werden rellen aangekondigd, een speciaal daarvoor in het leven geroepen Telegram-groep had al 178 leden, er werd opgeroepen de ‘uitnodiging’ te delen via andere sociale media zoals Snapchat en Instagram. Een andere groep ‘Purge👿Zaandam had vanmiddag al bijna 250 leden. In beide gevallen wordt geroepen vanavond de straat op te gaan, en: “neem alles mee wat je mee kan nemen.”

Hamming zegt op zijn Facebook-pagina:

“Afgelopen zaterdag is in Nederland de avondklok van kracht geworden.
Wie het nieuws heeft gevolgd heeft gezien dat het op meerdere plekken onrustig is geweest.
Mensen hebben gedemonstreerd, hebben hun stem laten horen.
Maar mensen zijn ook grenzen over gegaan en zijn gaan rellen. Winkels zijn geplunderd en er is geweld gebruikt.

Vandaag kregen we berichten dat ook in Zaanstad online wordt opgeroepen om rotzooi te trappen.
We zijn zeer scherp op die signalen.
Daarom hebben Gemeente Zaanstad, Politie Zaanstreek en de partners in de wijken ook geïnvesteerd in contact. We acteren preventief door jeugd en ouders te waarschuwen.
Op het moment dat er (vanavond) actie nodig is zullen we daar niet terughoudend in zijn.”

De oproep eindigt met

“Lieve mensen, blijf thuis na 21.00 uur.
Als u kinderen heeft: hou ze ’s avonds thuis!
Onze gemeente verdient het om heel te blijven.
Onze gemeenschap verdient het om in tact te blijven.”

Hamming schrijft dat ook hij zorgen heeft over de avondklok, “het gevoel van onbegrip en frustratie kan ik goed begrijpen.”

Deel dit artikel:

13 reacties

 • Naveed Aslam

  Hard optreden

 • Loek Westerhoff

  Ik vind het niet raar .
  Als u als burgermeester eens in de schoenen gaat staan van de burger met deze oorlogse maatregelen .
  Hadden jullie dit kunnen weten .
  Bijna een jaar lang de mensen dag in dag uit bang maken en hersenspoelen .
  Wie denken jullie wie jullie zijn .
  Ik begrijp de politie ook niet hoe zij dit kunnen tolereren dat het volk zo onderdrukt wordt .
  Schande WIE ZAAIT ZAL OOGSTEN .
  Maar ja frame het maar weer zoals jullie alles weg wuiven .
  Criminelen pvv fvd Trump.
  Dit zijn over het algemeen jongeren die het zat zijn .
  Niet alleen jongeren maar ook de ouderen.
  Genoeg is genoeg

 • E. Renkema

  Om deze idiote oproepen te begrijpen moet je het verstand van een baby hebben. Kan niet hard genoeg tegen opgetreden worden.

 • Dirk bruins

  Aanpakken dat tuig, keihard en dokken voor de aangebrachte schade,

 • Ellen van der Veen

  Waar zijn de ouders van deze jongelui? Als jouw kind dit doet en je hebt er geen vat meer op, trek dan aan de bel en vraag hulp van instanties. Dit gedrag is crimineel, help je kind en doe aangifte van de plannen en gedrag bij de politie. Zodat hij niet helemaal de verkeerde kant op groeit. Wees een ouder die doet wat nodig is uit liefde.

 • S. Koning

  Wij wonen in een democratie. Via de volksvertegenwoordiging is besloten tot een avondklok. Iedereen dient zich daar dus aan te houden. Dat velen het hier niet mee eens zijn mag want iedereen heeft het recht op vrijheid van meningsuiting.
  Het kan echter niet zo zijn dat bepaalde figuren dat recht misbruiken op rotzooi te trappen en geweld te gebruiken.
  Keihard aanpakken dat tuig! ME erop met waterkanonnen, traangas en eventueel plastic kogels. Daarna op laten draaien voor alle gemaakte kosten en schade op wat voor manier dan ook.
  Het grote merendeel van de burgers hebben namelijk geen zin om op te draaien voor de gevolgen van hun acties.

 • Tonvanheeswijk

  Door de relletjes zouden we bijna vergeten dat tienduizenden mensen in Nederland financieel en emotioneel ten gronde zijn gericht door onze eigen overheid. Zou mooi zijn als daarmee eerst ‘hard’ afgerekend wordt en dat de slachtoffers netjes gecompenseerd worden.

  • Roos Jongejans

   Volgens mij wil onze overheid juist voorkomen dat er onnodige slachtoffers vallen door de pandemie. En ja, dat betekent dat er financiële slachtoffers vallen en mensen het psychisch moeilijk hebben.En dat is verschrikkelijk voor de betrokkenen, maar onontkoombaar. Ook dit leed probeert de overheid zoveel mogelijk te verzachten, maar dit is ook onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. Als je gezond bent wil je van alles, als je ziek bent wil je maar één ding!
   Het wordt tijd dat we ons beseffen dat het leven niet maakbaar is en we leren omgaan met tegenslagen in plaats van direct onze onvrede te ventileren.

 • André van Beveren

  De jongeren die voor zoveel onrust zorgen kan je natuurlijk keihard aanpakken, maar ik denk dat het beter is een goed gesprek aan te gaan met de ouders daarvan. Vaak gaat het om net minderjarige kleuters van 16, 17 jaar. Beslag leggen op salaris of eigendommen zoals scooters zal enig effect hebben, maar als de ouders niet eens weten waar hun ‘kroost’ uithangt is dat effect marginaal. De oproep van onze burgemeester Hamming is dus een uitstekende, want de ouders dienen uiteindelijk ook voor de schade op te draaien indien het om minderjarigen gaat.

  Het is veelzeggend zoals geinterviewde kinderen van veertien jaar zich gedragen en de vragen beantwoorden van de journalist. Capuchon over het hoofd, want ja de voorbeelden uit Amerika moeten nagedaan worden. En dan schutterend vertellen dat het zo leuk is om tegen de politie te knokken. Dat daarbij af en toe wat kapot gaat hindert niet, maar plunderen, nee dat zouden ze toch niet doen.

  Een gesprek met de ouders is daarom een uitstekend middel. Ook om onderliggende problemen te signaleren, bijvoorbeeld als de ouders geen invloed meer hebben op de gedragingen van hun kleuters. Dan kan je meteen instanties inschakelen die de ouders kunnen helpen hun verantwoordelijkheden te (leren) dragen.
  Hard meppen en opsluiten heeft een averechts effect.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *