Van 9 tot en met 15 oktober organiseert Zaanstad de ‘Week van de Veiligheid’. Het doel van deze week is om de mensen informatie en handvatten te geven om de wereld een stukje veiliger te maken. Een van de ontwapenende acties is dat je -ja, jij! – je wapens straffeloos mag inleveren. 

Op het hoofdkantoor in Zaandijk staat een speciale ton waarin je jouw messen, slag- en stootwapens anoniem kan droppen. Maar let op: het is niet de bedoeling dat je er ook explosieven en munitie ingooit, want dat zou niet erg veilig zijn. Vuurwapens, explosieven en munitie kan je op zich ook inleveren zonder vervolgd te worden voor wapenbezit, maar hiervoor moet je wel even een aparte afspraak maken via 0900 – 8844. Politie in burger (zodat je buren niet gaan roddelen) komt je duistere zaakjes dan ophalen. Er zal wel onderzocht worden of een wapen ooit gebruikt is bij een misdrijf. 

Verdere activiteiten tijdens de ‘Week van de Veiligheid zijn: 

Veiligheidsmarkt Wormerveer

11 oktober | 08.30-16.00 uur | Marktplein Wormerveer, Krommenieërweg 40, Wormerveer

Op het Marktplein in Wormerveer zullen boa’s en veiligheidsadviseurs in gesprek gaan met wie wil. De brandweer plaatst een Virtual Reality-container en het Bureau Drugszaken geeft tussen 13.00 en 14.00 uur een presentatie over hoe locaties voor de productie van drugs herkend kunnen worden. Inwoners worden uitgenodigd om ideeën te delen over het veiligheidsbeleid via een ideeën-box op de markt. Alvast een Orkaan-ideetje: 💡wees lief voor elkaar!

Ondermijningsontbijt voor bedrijventerreinen

12 oktober | 08.00-10.00 uur | Van der Valk Hotel & Restaurant Oostzaan-Amsterdam, Verlengde Stellingweg 1, Oostzaan

Samen met het Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland (PVONH) en de voorzitters van de bedrijventerreinen OVZZ en Businesspark Wormerveer organiseert de gemeente een veilig ontbijt voor ondernemers op de Zaanse bedrijventerreinen. Tijdens het ontbijt krijg je informatie over ondermijningspraktijken voor je kiezen, met een presentatie door Marcel van de Ven, bekend van zijn boek “De Kooi” en het programma “Hunted”. Aanmelden voor het ontbijt kan via de website van PVONH (de cookies op de site zijn vast veilig). 

Verkleinen kans op een (woning)inbraak

11 oktober | 19.00 uur | Dorpshuis de Kwaker, J.J. Allanstraat 127, Westzaan

Deze bijeenkomst lijkt ons ook handig voor inbrekers: een politie-expert zal foto’s en video’s presenteren van plekken waar inbrekers makkelijk kunnen toeslaan. Bezoekers krijgen tips om de kans op een inbraak te verkleinen. Ook wordt er verteld over de werkwijze van inbrekers, tijdstippen waarop inbraken vaak voorkomen, en hoe verdacht gedrag herkend kan worden. Ook mensen die niet in Westzaan wonen zijn welkom. Aanmelden kan via e-mail naar OOV@zaanstad.nl.

Veiligheidsmarkt Gedempte Gracht

14 oktober | 08.30-16.00 uur | Gedempte Gracht, Zaandam

Ook hier praten Boa’s en veiligheidsadviseurs met je als je daar zin in hebt. Naast de gemeente zal ook de brandweer aanwezig zijn met onder andere Virtual Reality-brillen! We gaan er vanuit dat ook hier de ideeën-box aanwezig is en deponeren alvast nog een plannetje: 💡vergeet niet aardig te zijn!

Door: Merel Kan. Met een beetje hulp van het persbericht van Zaanstad. Op de foto boven zie je de privé-wapencollectie van De Orkaan