Bushaltes krijgen vaak een naam op grond van de straat waar de halte is. Maar er wordt ook vaak gekozen voor een herkenbaar punt of gebouw. Het is voor de bewoners makkelijk te onthouden waar je in of uit moet stappen uit de lijnbus.

Maar de omgeving verandert, gebouwen verdwijnen of krijgen een andere naam. Zo ook deze halte aan de Wormerringdijk op de route naar Oostknollendam. Ooit was hier café, restaurant, surfschool Weromeri van de familie Lacroix. Wie is daar niet geweest.

De naam Weromeri is 948 (!) jaar oud. Het gemeentearchief van Zaanstad:

“De naam Weromeri zou een van de oudste geschreven aanduidingen van Wormer kunnen zijn. In de “Egmondse Codex”, een uit 1075 daterende lijst van bezittingen van de Egmondse Abdij, komt de vermelding “in uueromeri omnis piscatio” voor, met betrekking van de visrechten. Omdat voor de twaalfde eeuw de letter “w”, dikwijls als “uu” werd geschreven, is dit uitgelegd als zou “uueromeri” Wormer of het Wormer meer betreffen.” 

Nu heet deze horeca plek aan de Poel (begin van ’t Zwet) De Hofjes. Door deze naamsverandering dreigde ‘Weromeri’ te verdwijnen maar dankzij de bushalte is de 948-jarige geschiedenis nog steeds levend.

Volgens Aaf Aafjes die de foto maakte, zijn er vast genoeg bushaltes die iets kunnen vertellen over het verleden van de plek van de halte. In Rooswijk (Zaandijk) is er bijvoorbeeld nog steeds bushalte Gemeentehuis bij de plek waar ooit het Bannehof stond. Aaf ziet al een nieuwe serie: de bushalte vertelt!

Dus: ook een bushalte gespot die een verhaal over het verleden vertelt? Stuur een foto naar De Orkaan.

Door Aaf Aafjes. Extra informatie: Gemeentearchief Zaanstad.