Donderdag 8 april werd de rij bomen bij de Bieb in de Westzijde fors onder handen genomen, de snoei werd echter gestaakt toen Zaanstad erachter kwam dat er geen vergunning was.

De dag erop waren de bomen toch van een groot deel van de zijtakken ontdaan. De snoeiers hadden het ‘verzoek’ van Zaanstad om te stoppen met kappen ‘genegeerd’ volgens de gemeente. Het werd ‘doorgegeven’ aan Handhaving, maar dat heeft geen resultaat gehad.

Buurtbewoners hebben daarna spandoeken opgehangen bij de slachtoffers, “uit protest tegen het gruwelijk rigoureus snoeien (kandelabaren) van de Moerascypressen ter hoogte van de Verskade/Bieb.”

Sommige inwoners hebben ook al een melding gedaan op de site van Zaanstad. Ze vragen zich af of er ‘versneld’ een vergunning is afgegeven, en ook waarvoor. Volgens hen is dit geen onderhoudssnoei maar ‘kandelabarenen’, en dat staat volgens hen “gelijk aan kappen/vellen”.

We zochten het op in Wikipedia:

“Kandelaberen is het sterk innemen van de kruin, waarbij doorgaans de takken van de kroon met 50% tot 80% worden ingekort. De takken worden hierbij geamputeerd zonder naar de zijtakken te kijken. In Nederland is die ingreep altijd vergunningsplichtig. Het is een omstreden maatregel die de boom verminkt en verzwakt, maar in een aantal gevallen het (tijdelijk) behoud van de boom kan betekenen.”

Dat het om ‘kandelaberen’ gaat, lijkt onomstreden, dus zonder vergunning mag dat niet (tenzij je zo’n vergunning niet nodig hebt als het om een boom op ‘eigen’ grond gaat).

Buurtbewoners vrezen dat de Moerascypressen het niet gaan halen, en zelfs als ze het wel halen zou het volgens hen zeker vijf jaar duren voordat deze bomen weer in hun oude omvang hebben.

Boven en onder de spandoeken, en de bomen na het ‘snoeien’.

Bomen met Zaanstad-paal
Na de snoei