Buurt boos over bomenkap bij Bieb

Donderdag 8 april werd de rij bomen bij de Bieb in de Westzijde fors onder handen genomen, de snoei werd echter gestaakt toen Zaanstad erachter kwam dat er geen vergunning was.

De dag erop waren de bomen toch van een groot deel van de zijtakken ontdaan. De snoeiers hadden het ‘verzoek’ van Zaanstad om te stoppen met kappen ‘genegeerd’ volgens de gemeente. Het werd ‘doorgegeven’ aan Handhaving, maar dat heeft geen resultaat gehad.

Buurtbewoners hebben daarna spandoeken opgehangen bij de slachtoffers, “uit protest tegen het gruwelijk rigoureus snoeien (kandelabaren) van de Moerascypressen ter hoogte van de Verskade/Bieb.”

Sommige inwoners hebben ook al een melding gedaan op de site van Zaanstad. Ze vragen zich af of er ‘versneld’ een vergunning is afgegeven, en ook waarvoor. Volgens hen is dit geen onderhoudssnoei maar ‘kandelabarenen’, en dat staat volgens hen “gelijk aan kappen/vellen”.

We zochten het op in Wikipedia:

“Kandelaberen is het sterk innemen van de kruin, waarbij doorgaans de takken van de kroon met 50% tot 80% worden ingekort. De takken worden hierbij geamputeerd zonder naar de zijtakken te kijken. In Nederland is die ingreep altijd vergunningsplichtig. Het is een omstreden maatregel die de boom verminkt en verzwakt, maar in een aantal gevallen het (tijdelijk) behoud van de boom kan betekenen.”

Dat het om ‘kandelaberen’ gaat, lijkt onomstreden, dus zonder vergunning mag dat niet (tenzij je zo’n vergunning niet nodig hebt als het om een boom op ‘eigen’ grond gaat).

Buurtbewoners vrezen dat de Moerascypressen het niet gaan halen, en zelfs als ze het wel halen zou het volgens hen zeker vijf jaar duren voordat deze bomen weer in hun oude omvang hebben.

Boven en onder de spandoeken, en de bomen na het ‘snoeien’.

Bomen met Zaanstad-paal
Na de snoei
Deel dit artikel:

22 reacties

 • Marion Bregman

  Belachelijk hoe hier in Zaanstad met bomen wordt omgegaan.

  • Elly van Amstel

   Absoluut. Hier in de straat werden 6 bomen midden in een hete zomer geknot. Je raadt het al.. 3 overleden. Ik weet niet welk bedrijf de bomen bijhoudt in Zaanstad maar die mogen hun huiswerk wel eens doen. Een knotwilg knot je in het voorjaar!

 • Hoog tijd voor het samenstellen van het “Zwartboek Zaagstad”
  Wie doet er mee?
  Heb het domein zaagstad.nl al geregistreerd…

 • Sorry jullie hebben echt fout

  Deze bomen horen zo gesnoeid te worden
  Anders word ze te breed en te hoog
  Mijn buren hebben ook zo boom 1x in jaar moer zo gedaan worden dan worden ze ook mooier vab

 • Monique Zonneveld

  Het is voor GROENzaans inmiddels een stuk duidelijker. De gemeente was al een tijdje in gesprek met de stichting om de bomen te redden. Dit ook op verzoek van GROENzaans die deze bomen ook op de waardevolle bomenlijst willen krijgen. Hier zijn meerdere gesprekken over geweest vanuit de gemeente met de stichting van de chocoladefabriek. Het was bij de stichting bekend dat deze bomen op een openbare plek staan en dat er dan een vergunning aangevraagd moet worden voor kap, maar ook voor het kandelabaren van bomen. De stichting heeft de bomen dus zonder vergunning gekandelabareerd. Dus zonder toestemming van de gemeente en zonder dat bewoners hier ook bezwaar op hebben kunnen maken. Dit is dus in onze ogen een grote overtreding van de wet. De gemeente heeft zijn uiterste best gedaan om steeds deze bomen te redden, maar nu heeft de eigenaar op eigen initiatief zonder overleg deze bomen gekandelabareerd. In de praktijk zullen deze watercipressen, geen moerascipressen het wel overleven en schijnen hier dus wel tegen te kunnen. Maar het is en blijft een overtreding die in onze ogen flink bestraft moet worden. Je kunt dit niet met openbare bomen op eigen initiatief zomaar doen. Kandelaberen doe je eigenlijk alleen in het uiterste noodgeval. Deze bomen moet je in de toekomst dus ook meer snoeien, omdat de takken door deze ingreep wel zwakker worden en om de boom in vorm te houden.

  • p.hoogkamer

   en dat is dan weer een reden om een aanvraag tot kappen.gevaar voor vallende takken. te bizar voor woorden deze snoei aktie

 • Ed Romeijn

  De gang van zaken wordt hier onjuist weergegeven. Dat maakt de verwarring alleen maar groter.

 • C swartsenburg

  Misschien dom? Maar waar zijn deze bomen voor nodig?ik zie het nut niet in,dus weg ermee,zouden ze in mijn buurt ook mogen doen elke dag €5 betalen om de auto vogelstront vrij te houden

 • Frank Peter

  Wat een mazzel hebben bomen toch dat de mens ze zo tegen zichzelf beschermen door alle takken te amputeren! Zonder ons zouden die domme bomen reddeloos verloren zijn in de wrede natuur…

 • Jos Everaerts

  De walvisjes in het gemeentewapen kunnen beter vervangen worden door kettingzaagjes !

 • Elly van Amstel

  Goh. Ik ben benieuwd hoe u onder deze bomen wilt parkeren? Er zijn nl geen parkeerplaatsen.

 • PollekevanDelft

  Zaagstad Zaanstad,alla Paaseiland? Land zonder Bomen,mogelijk als Brandstof voor de Biomassacentrale zal het in Zaanstad dan toch ook zo ver komen?
  zie ook Twitter minimaal 1x pw komt uit het Noorden een schip met ca 1000 ton snoeihout = 50 TON per jaar! Wie geloofd dat In Zaanstad?

 • bas sommeijer

  Nog een vraagje, worden deze bomen op particuliere grond ook meegerekend in de 25% bomen overlapping?

 • Bert Versteeg

  En over bomen die echt weg moeten , de spoorbomen bij de Guisweg, lopen ze al 20 jaar te bakkeleien!

 • Antonius Zuidervaart

  Bomen kandelaberen is nodig om de windvang te beteugelen. Deze snoeiactie betrek je vaak op bomen die zo oud zijn dat m.b.t cultuurhistorisch perspectief behouden dienen te worden. Zo niet dan ben je de boom mechanisch vertraagd al aan het kappen. In uitzonderlijke gevallen wordt er nog wel eens een keuze gemaakt denk dan aan hele smalle straatjes waar het echt niet anders kan. Zo niet dan is het zonde van de natuurlijke habitat van de boom. Ik ben niet op de hoogte van de veiligheidsgegevens van deze bomen wellicht was het toch nodig om de bomenrij te behouden

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *