De informatiebijeenkomst in buurtcentrum de Bovenkruier over een eventuele buurtcamping in ’t Kalf/Kogerveld was snel te einde. De in het persbericht gevraagde “enthousiaste en gedreven buurtbewoners die het leuk vinden om een Buurtcamping te helpen organiseren” waren, op één geïnteresseerde buurtbewoner na, niet aanwezig.

De conclusie: te weinig animo en een te kort tijdsbestek om een buurtcamping in de eerste week van de zomervakantie te organiseren. Dus geen Buurtcamping Zaandam ’t Kalf/Kogerveld.  

Eind januari kreeg stichting De Buurt, initiatiefnemer van De Buurtcamping, van de gemeente Zaanstad de bevestiging dat er financiën waren om de buurtcamping te organiseren. Het blijkt te laat voor een initiatief dat flink wat voeten in de aarde heeft. De stichting ondersteunt de Buurtcampings met tips en een basisdraaiboek, maar buurtbewoners/vrijwilligers moeten zelf activiteiten en al wat erbij komt kijken regelen. 

De Zaanse Buurtcampings volgen we best lang en ook dit jaar is het in de Zaanstreek mogelijk om te kamperen in eigen wijk. Bevestigd zijn de buurtcampings in Koog aan de Zaan (Koogerpark), Zaandam (’t Veldpark), Krommenie (Agathepark) en in Wormer (Het Zwet). Meer informatie en tickets voor deze campings vind je binnenkort (de website is op het moment van tikken van deze bijdrage nog niet geüpdatet) op de website debuurtcamping.nl.

Ondanks het niet doorgaan van Buurtcamping ’t Kalf/Kogerveld kunnen we stellen dat het fenomeen Buurtcamping een succes is. Momenteel wordt er een Zaanse Buurtcamping Stichting opgericht, zodat de campings voortaan met hulp van een eigen Zaanse stichting georganiseerd kunnen worden. En wellicht kan er volgend jaar gekampeerd worden in het Jagersveld? We houden je op de hoogte!

Door: Neeltje Waagmeester, foto Merel Kan/Orkaan Buurtcamping 2023 Veldpark