Die vijf uitroeptekens in de kop zijn vooral het gevolg van onze late aankondiging. Hij stond al een tijdje in onze agenda, maar op één op andere manier kreeg het niet de verdiende aandacht.

Vandaag dus: Vanmiddag! Gratis! Historisch Café! Zomerhuisjes! Bovenkruier!

In het maandelijks Historisch Café in buurtcentrum De Bovenkruier laten ze vanmiddag (25 september) het vakantiegevoel nog even voortleven.

Toen na de oorlog 40-45  de behoefte aan vrijheid en vakantiegevoel weer toenam, bouwden particulieren en bedrijven zomerhuisjes in de duinen. Voor de Zaankanters bouwden Zaanse bedrijven zoals Bruynzeel, Wessanen, Verkade, Cacao de Zaan, Hille, Lassie, ZBB de Bijenkorf, Duyvis en Albert Heijn meer dan 50 zomerhuisjes om hun medewerkers een familievakantie te bieden.

van 14.00 tot 16.00 uur vertelt Rob van der Meulen, medewerker van het boek “Naar het huisje in de duinen”, alles vertellen over het ontstaan van de Zaanse enclave in de Wimmenummerduinen van Egmond aan Zee” We halen herinneringen op aan onze vakanties in de vijftiger en zestiger jaren en laten zo het vakantiegevoel weer even terugkomen.

Er zijn foto’s te zien “van het vakantiegevoel in de Zaanstreek vanaf 1925 tot 2000.” Inloop vanaf 13.30 uur. Toegang gratis.

Wij schreven al twee keer eerder over het ‘vakantiegevoel’ in Egmond:

Rumoer in Egmond aan Zee (van de Zaandamse schrijfster Rie Warmerdam)
De mensen van ijswinkel Pravisani (bestaat nog steeds)
Verkadehuisje, eind jaren ’50
Water halen bij strandhuisje Egmond, eind jaren ’50
Melkboer Liefting op het strand (1957)

Door Piet Bakker, informatie van Historisch Zaandam. Foto’s uit archief van Piet Bakker (strand Egmond)