Vakantie aan zee, Egmond in de jaren vijftig…

Naar het buitenland op vakantie was een uitzondering in de jaren vijftig. Zaankanters gingen in de eigen provincie op vakantie. In Wijk aan Zee, IJmuiden, Heemskerk, Bakkum en Egmond. Vakantie in een tent of huisje op een kampeerterrein in de duinen of op het strand.

Over de huisjes in de duinen van Egmond verscheen eerder dit jaar het boek ‘Naar het huisje in de duinen’. Eind jaren vijftig was ook mijn vakantie een paar jaar in zo’n huisje. Herinneringen heb ik er niet aan, wel foto’s: in de bolderkar, bij de waterpomp en op het strand.

Het moet eind jaren vijftig zijn geweest. Mijn opa werkte bij Verkade en dat bedrijf had net als Albert Heijn, Bruynzeel, Wessanen, Cacao de Zaan, Duyvis, ZZB de Bijenkorf, Hille en Lassie huisjes in ‘Duinen van Six’ (Wimmenummerduinen) waar (ex-)werknemers gebruik van konden maken.

Hoe kwamen we daar? Geen idee. Met de Volkswagen Kever van Oom Piet? Had die toen al een auto? De bus of de fiets? De vakantie bracht ik met opa en oma door, mijn ouders hadden het druk met het bollenbedrijf dat in de zomer op volle toeren draait, alhoewel mijn moeder ook op één van de foto’s staat terwijl ze bramen zoekt. Ook denk ik dat mijn zusje (vijf jaar jonger) als baby op één van de foto’s staat. Mijn oom Piet moet er ook geweest zijn, hij was de fotograaf van de familie en maakte ook de reuzenvis op het strand.

Het huisje kan ik in het boek niet terugvinden. Wel diverse Verkade-huisjes, maar deze dus niet. Dat is niet zo vreemd, de foto’s dateren uit de jaren vijftig, huisjes werden verbouwd, gesloopt, verkocht of gingen bij een brand of storm ten onder. De familie Verkade had zelf trouwens ook een huisje in de duinen.

Het Verkade-huisje met oma en opa Groot, waarschijnlijk is de baby mijn zus, ik kom aanrennen. Rechts het wc-hok.
Water kwam uit een pomp, iedereen in badpak.
In de bolderkar
Oom Pieter Groot maakte deze reuzenvis voor me op het strand.
Opa Gerrit Groot voor het huisje
Oma Aagt klopt de matrassen uit
Mijn moeder zoekt bramen
Zaankanter Rob van der Meulen deed onderzoek voor het boek, hier op de redactie van De Orkaan.

T/m 1 september is de tentoonstelling ‘Naar het huisje in de duinen’ nog te zien in de hal van het Stadhuis in Zaandam.

Lees ook:

Door Piet Bakker. Het boek is inmiddels uitverkocht. Maar via Marktplaats is er misschien nog wel een te vinden. Foto’s: verzameling Piet Bakker.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Jaap Meeuwsen

  Idem dito, ook logeren bij mijn oma en opa Rem hun strandhuisje.
  Ieder jaar de boel weer opbouwen en de schroefgaten werden steeds ruimer.
  Wij waren nog maar kleine jochies maar mooie herinneringen aan,
  ’s avonds de olielamp aan want stroom was er niet.
  De stormen en af en toe springvloed erbij herinner ik me nog goed, wanneer het heftig was moesten we bovenop het duin gaan afwachten.
  Vlotten bouwen met aangespoelde planken…waar bleef het gereedschap ?
  Timmeren op het zand, je legde een hamer neer en even later was tie verdwenen.
  En inderdaad, de camping, was ook altijd een avontuur bij springvloed.
  Mooie tijd hoor, wat wil een kind nog meer !

 • wij hadden geen huisje, maar herinner wel al die uitstapjes met mijn vader en moeder richting Derp. mijn moeder was daar opgegroeid en nog steeds kom ik er graag!

 • Nellie vd steeg

  wat een geweldig verhaal ,wij hebben daar ook vacantie gevierd.
  mijn vader werkte bij de vriesrobe in de metaal.
  daar heb ik de liefde voor Egmond aan zee ontdekt.
  wij zijn er pas nog geweest.

 • Lidwien Heins

  Ja, nostalgie in Egmond aan de Hoef. wij zaten in een huis van Verkade dat ” de Kluft” heette.
  Bij Schotvanger de zaken regelen en eieren halen bij juffrouw Kip!
  Heerlijk in de duinen spelen en met de auto naar Bergen of Egmond aan zee.
  We hebben ook nog zwemles gehad, vroeg in de morgen, steenkoud water en aan de hengel!!!
  Dit was eind jaren 50.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *