Vacantie aan zee (bonus-filmpje): strandspelen in Egmond aan Zee

Toen je vacantie nog met een c schreef, buitenlandse reizen voor bijna niemand waren weggelegd en de fiets het belangrijkste vervoermiddel was, gingen Zaankanters vooral in eigen provincie op vakantie. 

Wijk aan Zee, Bakkum en Egmond waren populaire bestemmingen. Je vierde vakantie in een tent of huisje op kampeerterreinen of het strand (of in de ‘vacantiekolonies’).

De afgelopen weken zeven ansichtkaarten op De Orkaan van de ‘Zaanse Noordzeekust’, uit familiealbum van Orkaanredacteur Piet Bakker. De oudste kaart is uit 1908. Vandaag een bonus-filmpje.

Strandspelen

Wie in Egmond een huisje op het strand had, moest lid zijn van de kampeervereniging die het strand van de gemeente pachtte. Het was een grotendeels Zaanse aangelegenheid, de jaarvergadering werd in de Lindenboomschool gehouden. De vereniging organiseerde allerlei activiteiten voor de leden: bingo, bowlen, klaverjassen, wandeltochten, een bezoek aan het aquarium in Bergen aan Zee en de jaarlijkse strandspelletjes voor de kinderen.

Egon Blaes, de schoonvader van Orkaan-redacteur Piet Bakker, maakte in 1957 een film over de spelletjes op super8. Hier een gedigitaliseerde selectie. De spelletjes worden overigens nog steeds georganiseerd. De man op de foto is (denken wij) de strandwacht.

Hier alle Zaanse kust-vacanties. De artikelen werden tot dusver samen zo’n 14.000 keer gelezen, veel mensen hadden mooie herinneringen aan eigen vakanties in de duinen waar het bedrijf waar hun vader werkte een huisje had, of slechte herinneringen aan de vacantiekolonie. Er kwamen verzoeken om nog meer foto’s (Bakkum, Bergen, andere vakantiekolonies), maar helaas, zo vaak ging mijn opa vroeger niet op vacantie. Meer dan zeven foto’s zaten er niet in het familiealbum (nu dus acht).

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *