B&W: Zaanstad krijgt geen geld van COA, batig saldo € 60.000

Aart Molenaar’s DZ had zich in de zaak vastgebeten, nadat Ruud Pauw van ROSA enkele jaren geleden al eens geïnformeerd had of het geld dat Zaanstad tegoed had van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) nu eindelijk al eens binnen was.

Omdat er lang onduidelijk was, stelde DZ artikel 51-vragen aan B&W (en een WOB-verzoek) om helderheid in de zaak te krijgen. Het leek er namelijk sterk op dat Zaanstad nog een paar ton tegoed had.

De toenmalige wethouder Lnnekamp zei in 2004 dat er een claim bij het COA was ingediend. Daarna werd er over betaling van COA niets meer gehoord.

B&W heeft het nu uitgezocht. En dat was geen sinicure. Het dossier bestaat uit een uitgebreid antwoord en een document met maar liefst 20 bijlagen. Ook met oud-wethouders Linnekamp (GroenLinks) en Egberts (PvdA – nu raadslid voor de VVD) werd gesproken.

Linnekamp had gezegd dat hij ‘meende’ een memo met alle informatie aan de raad te hebben gestuurd. Maar hoe de ambtenaren ook zochten, dat memo aan de raad is nooit boven water gekomen.Uiteindelijk is er een afrekening gevonden uit 2006 waaruit zou blijken dat de zaak financieel is afgerond.

Het eind van het liedje is volgens B&W dat Zaanstad toch geen geld verloren heeft aan de opvang van asielzoekers in Assendelft en het onderwijs dat voor deze groep georganiseerd zou moeten worden: er is zelf een batig saldo van € 60.000.

Wie het allemaal zelf wil nakijken: klik op de links en bekijk de brief en documenten.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *