Café De Fabriek in juni 2019 dicht?

Café De Fabriek gaat in juni 2019 dicht, vooralsnog is de huurovereenkomst met exploitant Pieter Grandiek opgezegd, zo blijkt uit mails aan alle vrijwilligers van het filmhuis, die in bezit zijn van De Orkaan.

Tussen het Filmtheater en het café boterde het al lange tijd niet. Een van de redenen daarvan was de voorgenomen verhuizing naar het Cultuurcluster (dat inmiddels van de baan is). Op initiatief van Zaanstad liep een jarenlang mediation-traject, dat mislukt is.

De voorzitter van het bestuur van het filmhuis, Sjoerd Jans, trad onlangs af, vlak nadat hij de huurovereenkomst opzegde. Jans zei tegen het Noordhollands Dagblad dat zijn periode er gewoon opzat.

In april 2017 dreigde er zelfs een rechtszaak tussen café en filmtheater die de huur op wilde zeggen, die werd op het laatste moment afgeblazen. De opzegging werd tot juni 2019 opgeschort.

Negen jaar geleden kocht Pieter Grandiek met Café de Fabriek voor € 120.000, volgens hem de redding van het filmtheater dat op dat moment vrijwel failliet was:

“Met de opbrengsten van het horecadeel kon het filmtheater haar schulden aflossen”

Naast de huuropbrengst van het café krijgt De Fabriek jaarlijks € 200.000 subsidie van de gemeente Zaanstad.

Als er meer bezoekers komen moet het café meer huur betalen, en volgens het Filmhuis zijn er meer bezoekers, maar Grandiek stelt dat die aantallen nooit goed zijn aangetoond en onderbouwd.

(Ex-)Voorzitter Jans wil geen café met culturele activiteiten maar een ‘stille’ foyer. Financieel is dat idee onduidelijk maar sinds het cultuurcluster niet doorgaat, is Zaanstad gul met subsidies voor de instellingen die niet verhuizen. Eerder bood men De Fabriek al een uitbreiding aan waarop het filmtheater niet zat te wachten aldus de directeur.

Inmiddels zijn de partijen een nieuw mediation-traject ingegaan onder begeleiding van Eric van der Burg (voormalig VVD-wethouder Amsterdam). Van der Burg is geen lichtgewicht: eerder begeleidde hij de Zaanse coalitieonderhandelingen.

Wij vroegen de partijen om commentaar. Filmhuis-directeur Katrien Lamers ontkende dat het contract met het café is opgezegd, en Pieter Grandiek geeft geen commentaar zolang het mediation-traject loopt. Eind van deze maand zou dat zijn afgerond.

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Peter Goldstein

  Ik hoor al jaren dat de programmering van het café en de filmzalen elkaar in de weg zitten. Beide zijn echter onmisbaar en vullen elkaar juist aan. Daarin schuilt de kracht en de sfeer van De Fabriek.
  Die gewenste 3e multifunctionele zaal zou daarin uitkomst kunnen bieden: meer ruimte en uitwijkmogelijkheden voor (een toenemend aantal) belangrijke maatschappelijke en culturele activiteiten.
  Maar het lijkt me essentieel (en logisch) dat juist ook Pieter Grandiek met zijn netwerk en ervaring deelneemt aan de programmering en realisatie van die activiteiten in zo ’n zaal en dat het café tegelijkertijd zijn unieke sfeer – en dus óók de mogelijkheid tot het organiseren van activiteiten daar – behoudt.
  Biedt de bestuurswisseling daartoe juist geen (nieuwe) kansen?
  Wie heeft het lef en het vertrouwen op een betere samenwerking?

  • Peter Zuiderwijk

   Pieter mag een netwerk enz. hebben, maar samen een gebouw delen vraagt toch wel wat meer. Bijvoorbeeld je houden aan afspraken. En daar is Pieter geen held in gebleken. Het komt geregeld voor dat er geluidsoverlast is van het cafe naar de filmzalen toe. Afspraken daarover lapt Pieter regelmatig aan zijn laars. Ik snap wel dat Pieter graag wilt dat het cafe goed loopt, maar het was en is toch gewoon als ondersteuning van het filmhuis opgezet.

   • Ondersteuning van het filmhuis? Laat me niet lachen! En wat die geluidsoverlast betreft; als er een popquiz wordt gehouden (1x per maand) zou er inderdaad wel eens wat muziek te horen kunnen zijn in de filmzaal. Waar op dat moment waarschijnlijk vijf man zit. Waaronder drie vrijwilligers die gratis naar binnen mogen. Natuurlijk, ik chargeer, maar dat doe jij ook als je zegt dat het café slechts ter ondersteuning is.

 • Josefien Gigengack

  ‘ inmiddels een nieuw mediation-traject in gegaan’ , hopelijk zijn het de centen waard en blijft het filmhuis met café bestaan. Een stille foyer is niet uniek en dat is juist wat filmhuis de fabriek zo aantrekkelijk maakt met zijn activiteiten.

 • Jan de Bruin

  het is werkelijk een schande dat de (ex) voorzitter sjoerd jans sinds het afblazen van het hoofdpijndossier cultuurcluster
  weigert om de huurovereenkomst met horeca exploitant Pieter Grandiek te verlengen!
  De gemeente Zaanstad heeft de huurovereenkomst met de Fabriek wel verlengd en moet dienten gevolge dat ook met
  Pieter Grandiek gebeuren die ook nog ruim € 70.000 teveel betaalde huur van het Filmhuis tegoed heeft.
  De wijze waarop voorzitter Jans alle medewering weigert en daardoor een nieuwe samenwerking tussen de Gemeente, de Directeur en de horeca gijzelt zorgt weer voor ongewenste ophef betreffende de cultuursector waar niemand en zeker de wethouder niet op zit te wachten.
  Gemeente hak de knoop door verleng het huurcontract en ga samen met een nieuw bestuur van de Fabriek een succesvolle filmtoekomst tegemoet!! (of moet kultuuklutser weer in actie komen??)

 • Karin S

  Een stille foyer is de doodsteek voor het filmhuis. Ach was die klutser maar doorgegaan…

 • Willemsen

  Ik weet niet of ik die financiële constructie helemaal kan volgen. Er staat dat Pieter Grandiek het Café en Fabriek voor € 120.000 koopt. Vervolgens lijkt het erop dat het cafe wordt verhuurd. De fabriek ontvangt dan weer een vergoeding uit de omzet van dat cafe plus nog eens 2 ton van de gemeente. Uit een reactie lees ik dat het filmhuis blijkbaar ook huur betaalt en dan zegt een ex directeur het huurcontract weer op. Maar die ex directeur is weer niet die Grandiek. Ik ben de draad kwijt.

 • Peter Goldstein

  Wellicht is het tijd om De Fabriek Is Uniek nieuw leven in te blazen.
  Gelukkig heb ik https://www.defabriekisuniek.nl/ aangehouden.
  Maar ik heb geen tijd…
  Wie wil (helpen) de kar te trekken?

 • JBP

  Een stille foyer? Ga naar Pathé! Die ex-directeur heeft er weinig van begrepen…

  • JBP

   Ik bedoel natuurlijk: die ex-voorzitter. De ex-directeur van het Filmhuis had al eerder eieren voor haar geld gekozen en vertrok naar elders. Het klinkt als een wespennest. Mede mogelijk gemaakt door heel veel subsidie. Zonder (eet)café is De Fabriek ten dode opgeschreven, vrees ik. Ik kom er regelmatig en mijn indruk is dat het gewoon goed loopt, qua bezoekers. Ik herinner mij uit het (verdere) verleden jaarverslagen waar het gemiddelde filmbezoek op 3 werd gesteld. Ik denk dat Pieter hier een punt heeft… hij heeft het Filmhuis schwung gegeven met zijn café. En veel meer bezoekers.

   • Peter Zuiderwijk

    De ex directeur is alleen maar vertrokken omdat ze een mooie baan ergens anders kreeg aangeboden. En zij heeft er wel voor gezorgd dat de programmering een flinke impuls heeft gekregen. En daardoor ook een veel hoger bezoekers aantal binnengehaald.
    Verder heeft ze perfect de overgang van analoog naar digitaal projecteren geregeld. En ze heeft zeker nier eieren voor haar geld gekozen. Valse en niet bewezen stemmingmakerij.

    Trouwens swung in het cafe is er op veel avonden helemaal niet. Als de films draaien is het cafe uitgestorven.

 • Leo

  Het is een ideale locatie voor bv jazz. Op dat gebied liggen er kansen.
  Wellicht mag het hier niet?

 • Wendy Kind

  Natuurlijk moet De Fabriek blijven. Een markeringspunt, een ontmoetingspunt, een baken, een rustpunt, een monument, een plek gerund door heel veel lieve mensen, waar heel veel lieve mensen graag komen. Pieter, zet hem op!

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *