Cameratoezicht Zaandam centrum vijf jaar verlengd

Burgemeester Hamming van Zaanstad gaat het cameratoezicht in het centrum van Zaandam met vijf jaar verlengen tot 20 juli 2027.

Hij stelt dat “het op basis van politie informatie nog te vroeg is om te concluderen dat de dreiging van verdere openbare ordeverstoringen voldoende is afgewend” Uit de bestuurlijke rapportage van de politie van afgelopen februari blijkt “dat er binnen het Veiligheidsrisicogebied Centrum meerdere incidenten hebben plaatsgevonden waarbij de openbare orde ernstig is verstoord.”

Ook meent Hamming:

“Dat de belangen van de openbare orde en veiligheid en het voorkomen van wanordelijkheden en strafbare feiten in het onderhavige geval zwaarder wegen dan het individuele belang van de eventuele inperking op persoonsniveau (bescherming van de persoonlijke levenssfeer);

Dit schreef De Orkaan de afgelopen jaren over cameratoezicht.

Hieronder het gebied waar het cameratoezicht van kracht is (klik voor grotere versie).

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Jaap Meeuwsen

  Moeten ze zich natuurlijk wel aan de wet houden en daar gaat het voorlopig nog niet goed :

  ‘Politie blijft persoonsgegevens opslaan, ook als dat niet meer nodig is’

  https://nos.nl/l/2438209

  Blijft toch nog een vaag grijs gebied.

 • Kees Huyser

  “dat er binnen het Veiligheidsrisicogebied Centrum meerdere incidenten hebben plaatsgevonden waarbij de openbare orde ernstig is verstoord.”

  Dan helpen die camera’s dus blijkbaar niet zo goed de incidenten te beperken…
  Misschien helpt het inzetten van wijkagenten? Sinds ik in 2019 in de Russische Buurt ben komen wonen heb ik pas één keer een wijkagent gezien, en dat was in september 2019.

  • Kitty Awondatu

   Camera is ook een beetje achteraf kijken, het kwaad is dan al geschied. Ik sprak op Poelenburg beach de teamleider van de wijkagenten (ik meen me te herinneren dat hij zei dat hij dat was,). Ik heb dit toen ook tegen hem gezegd, want pas als je via Facebook wat meldt krijg je een berichtje.

  • Willy Andriol

   Ik ben regelmatig werkzaam in deze buurt. Het toezicht wat er was door Boa’s is geminimaliseerd nu foutparkeren met een camerawagen worden geregistreerd. De banken op de Rozengracht worden gebruikt door daklozen en verslaafden. Prima. Dat dan vervolgens de gemeentelijke reinigingsdienst de achtergelaten bende moet opruimen is niet zo prima. Beetje meer blauw zo passend zijn in de zone.

 • Oliver de Wit

  Toezicht heeft zeer weinig zin zonder handhaving.

  Van een kind (basisschool leeftijd) die op een scooter heen en weer door de straat reed tot een dronken buurman die met een bijl op een auto stond in te rammen — De politie komt er niet meer voor langs.

  Van diefstal tot fraude tot mishandeling — Het wordt geseponeerd.

  Pas wanneer er volautomatische wapens worden getrokken en de kogels rond je oren vliegen, dan komen ze wellicht in actie.

 • Tessa Berghouwer

  Is het gebied gewijzigd? Dit is toch een veel groter gebied dan voorheen of heb ik het mis? Kan hier nergens informatie over vinden op de website van de gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *