Het Actiecomité ZMC gaat dinsdag 9 juli tussen 12.00 en 12.30 demonstreren voor een betere Cao.

Verpleegkundigen, artsen en ondersteunend personeel van het Zaans Medisch Centrum zullen aan de actie deelnemen.

De actievoerders zullen buiten voor het ziekenhuis (of bij slecht weer in de centrale hal) hun stem laten horen voor een betere Cao. De vakbond is aanwezig om het ZMC-personeel te ondersteunen.

De actie is in het kader van een landelijke actie van ziekenhuispersoneel voor een betere Cao. De Cao-onderhandelingen met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zijn begin juni mislukt. Vanaf eind juni wordt er actie gevoerd. Eerder waren er ook acties van het personeel van ziekenhuizen in Assen en in Alkmaar.

Volgens de FNV worden verschillende soorten acties voorbereid:

“van handtekeningenacties en poortacties, tot het draaien van zondagsdiensten zoals het sluiten van operatiekamers, röntgenafdelingen, kort-verblijfafdelingen voor niet-spoedeisende zaken. Ook stiptheidsacties, het strikt volgen van werk- en dienstroosters, worden voorbereid.”

FNV Zorg & Welzijn wil onder andere een salarisverhoging van 5% in 2019. Ook wil de vakbond goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers. Er vallen ongeveer 200.000 ziekenhuismedewerkers onder de cao ziekenhuizen.