Catharinatoren naast Station Zaandam

De Catharinatoren moet een nieuw icoon in het stationsgebied van Zaandam worden.

De bouw van de woontoren met 103 huurappartementen start in 2020. Het ontwerp is van Liesbeth van der Pol.

Volgens wethouder Songül Mutluer zijn er “concrete afspraken met de ontwikkelaars”.

Mutluer ondertekende op donderdag 12 september 2019 de Anterieure Overeenkomst met de ontwikkelaars voor de Catharinatoren. De woontoren wordt ontwikkeld door KPO planontwikkeling en Bot Bouw Initiatief B.V.

Van der Pol is ook de ontwerper van onder andere het nabijgelegen Ankersmidplein en praktijkschool De Brug in Assendelft. De naam voor de Catharinatoren verwijst naar de Russische prinses; ze kijkt uit over de Russische buurt en ligt dichtbij de Hermitage en de Romanov.

Wethouder Songül Mutluer:

“De woontoren is toegankelijk voor huishoudens met een inkomen van modaal tot anderhalf modaal. Voor het totaalplaatje in het stationsgebied is dit een goede aanvulling, want er is op dit moment een tekort in elk woningsegment. In de nabijgelegen wijk de Zaanse Helden en het Noorschebos komen ook nieuwe sociale huurwoningen. Zo proberen we álle Zaankanters passend aanbod te bieden.”

Op dinsdagavond 24 september organiseert stichting Babel, het Zaanse Architectuurplatform, een lezing met Liesbeth van der Pol. Het ontwerp van de Catharinatoren en van der Pol’s andere Zaanse ontwerpen komen tijdens deze bijeenkomst aan bod.

Voor bewoners in de omgeving van de Catharinatoren komt een buurtbijeenkomst waar zij verder zullen worden geïnformeerd over de bouwplannen. Hier zullen zij zeer binnenkort een uitnodiging voor ontvangen.

 

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Danny prins

  Het word helemaal vol gebouwd eerst Houthavenkade met veel te hoge flats en nu hier ook al die middelste toren aan de houthavenkade is veelste hoog

 • Ruud Hartog

  Zaandam wordt (is) Hong Kong aan de Zaan

 • Jan Stroop

  En dan komt daar die Monettoren van 100 meter nog bij! Die komt te staan waar eerst dat Cultuurcluster zou komen, dus naast ’t station.

 • Jan Stroop

  Naast ’t station komt ook nog die Monettoren van 100 meter!!

 • Martijn de Jong

  Prachtig! De stad wordt steeds meer stad.

 • Jos Doedel

  Phallusarchitectuur!

 • Bep Hogendorp

  Hou toch op met die lelijke hoogbouw.

 • Erik Esteie

  Ik begrijp dat de tegenstanders van hoogbouw liever hebben dat het Oostzijderveld, het Guisveld, enz, vol gebouwd worden?

 • Bert Schaap

  Ik denk dat hoogbouw niet te vermijden is. Het woord “overbevolking” wordt in de volksmond en de media vermeden, omdat het ‘schuurt’ met het bebouwen van groen, immigratie, woningnood etc. Maar het is natuurlijk wel zo, niet dat ik de waarheid in pacht heb, maar kijk om je heen. In de politiek komt het fenomeen “in het groen bouwen” boven borrelen als proefballon, ga er dan maar van uit dat het gaat gebeuren. “Warm maken” heet dat. En dat kan ook niet anders. Als je er van uit gaat dat er 120.000 mensen per jaar ‘binnenkomen’, buiten de natuurlijke aanwas, hoef je geen hoogleraar te zijn om te weten dat deze mensen ook ergens moeten wonen. Dus wat gaan we er aan doen? Ik weet het niet. Vluchtelingen/asielzoekers naar inmiddels veilige landen terug sturen en niet als immigranten te behandelen. Ik weet ook dit niet. In ieder geval zit het inmiddels erg vol hier. Wie dit ontkent houdt zichzelf enorm voor de gek. Dus kies maar, wees een gastvrij land of bouw alles vol. Een tussenweg is een illusie.

  • U slaat de spijker precies en keihard op zijn kop!

  • hans van loo

   Inderdaad is overbevolking de bron van veel,zo niet alle kwaad.
   De politiek van ongebreidelde instroom van vreemdelingen draagt daar ook zijn steentje aan bij.

   • Bert Schaap

    Overbevolking is de oorzaak van praktisch alle problemen in een maatschappij als de onze. Teveel ratten in 1 hok gaan elkaar bijten. Ook dat zal gaan gebeuren, kan je op wachten. Vervuiling, milieu, korte lontjes, file’s, bebouwen van groene gebieden,burenruzie’s,overlast,verkeersruzie’s etc. etc. Mensen met geld gaan niet voor niets in villawijken of buitengebieden wonen. Terwijl mensen met minder geld in de overvolle steden ‘moeten’ blijven. Of gaan naar een camping o.i.d. Waarom? Omdat men wat ruimte en rust nodig heeft. Met de aanwas van de bevolking zal de irritatie onderling steeds meer toenemen. Zeker als er meer groene gebieden bebouwd gaan worden en het file lopen met een hond in het bos gemeengoed is zoals nu. (Als voorbeeld).
    Verbazingwekkend druk is het op een mooiere dag op de heide in het Gooi of in de duinen. In een piepklein landje zoals NL, heeft iedereen wel ergens last van. En dat kan niet anders. Industrie, vliegvelden, spoorwegen, havens, snelwegen, ze zijn bijna altijd wel in de buurt. Rij eens de A7 naar het Noorden toe, je ziet de constructies, windmolens en bedrijfparken groeien langs de weg, want elke wethouder krijgt een vochtige broek van dergelijke parken. Zelfs in Friesland groeit het uit zn voegen. En dat soort voorbeelden zal de rust en de tolerantie van de mens teniet doen. Dat zal op termijn ook de natuurgebieden aantasten. Men compenseert dat wat met nepnatuur zoals de lachwekkende Marken wadden maar onder tussen zet men de Noordzee vol met windmolens.Als je 20 jaar geleden boos naar een zeehond keek, kreeg je Greenpeace achter je aan, maar die zijn selectief erg stil nu de zee volgezet wordt of maken zich druk over een slak in Mauretanie. Nee mensen, dit gaat heel erg fout aflopen. Ik adviseer steeds mijn jongere familieleden om een ander land uit te kiezen om een toekomst op te bouwen en niet te wachten op een rijtjeshuis met een tuin van 10 meter met bijbehorende schutting en woonlening. Wegwezen hier.

 • S. Wierenga

  Nou, je bent er klaar mee. Ik ben heel blij dat ik er weg ben. Dit slaat nergens op. Heeft die wethouder misschien last van hoogmoedswaanzin? Amsterdam wordt ook al zo volgestampt, moet Zaandam ook zo worden? We zijn hier niet in Amerika of Hongkong, we zijn hier in Nederland! Ten spijt van de woningnood, zijn er écht geen andere opties?

  • Bruce Latham

   Heeft u andere opties voorhanden dan? Ik vind dat het weinige groen dat we in de Zaanstreek nog hebben gekoesterd mag worden, en het is de klacht van veel Zaankanters dat er geen woonruimte in de streek is (worden weggejaagd). Dus er is behoefte aan woningen, en die moeten in de Zaanstreek komen…tja, dan moet er bijgebouwd worden. En wat mij betreft dan liever de hoogte in naast het station dan een Saendelft erbij in het groen.

 • Egbert Visser

  Zo op het oog wordt het een mooie woontoren, eindelijk een gebouw zonder – zo op het gezien – Soeters effecten.
  Over Soeters gesproken , het wordt tijd dat die clown zich niet meer bemoeit met de archtectuur van het Zaancentrum , de man heeft al meer kapot gemaakt dan menig Zaankanter ons lief is !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *