“De stad mooier maken”. Met deze mantra worden alle wethouders aan het begin van het jaar op pad gestuurd. Dat moeten ze bij elke mogelijkheid te pas en als het niet anders kan ook te onpas, in hun toespraken, antwoorden en voorstellen verwerken. We horen het zelfs sommige raadsleden – bedwelmd door de geur van het pluche – wel eens zeggen.

Het lukt niet altijd.

Minstens één wethouder, Wessel Breunesse (GL, Openbare Ruimte), mag bij de eerste vergadering van het Zaanstad Beraad, donderdag 1 september, uitleggen aan Marianne de Boer (DZ) waarom het centrum van Zaandam zo smerig is.

Volgens De Boer “is de staat van de openbare ruimte in Zaanstad niet op orde. De bezuinigingen op het onderhoud zijn door heel Zaanstad te zien en is voor veel inwoners en ondernemers een groot punt van ergernis. Er is veel achterstallig (groen)onderhoud. Dat zorgt ook voor (groen)kapitaalvernietiging.”

Het viel haar op dat het centrum van Zaandam er in negatieve zin uitsprong:

  1. Afgelopen weekend waren alle prullenbakken in het centrum zo vol, dat er veel bijplaatsingen waren. Vermoedelijk heeft het te maken met een festival in de buurt. Kan daar beter op ingespeeld worden en eerder op meldingen van inwoners en ondernemers (die veel melden, maar geen opvolging zien) gereageerd worden?
  2. Afgelopen maandag zagen we dat het vuil in en om de containers uiteindelijk was verwijderd. Maar wat opvalt is dat de prullenbakken, en de straat extreem smerig zijn. Ontelbaar veel sigarettenpeuken liggen overal verspreid en de straat en banken zijn erg vies. (Ook het water is erg smerig) Geen visitekaartje voor de stad. Wat (capaciteit/geld?) is ervoor nodig om ervoor te zorgen dat de straten, straatmeubilair en water weer schoon en netjes zijn en blijven?
  3. De openbare ruimte aan de westzijde van het station is pas kort geleden vernieuwd. We zijn geschrokken van de huidige staat. Dit is kapitaalvernietiging. Is het college dat met ons eens en wat gaat ze eraan doen om dit te herstellen?

Ze stuurde foto’s mee.

Orkaan-lezer J. Bongers was de bende ook al opgevallen (3 foto’s hieronder)