Centrum Zaandam smerig… (DZ-vragen)

“De stad mooier maken”. Met deze mantra worden alle wethouders aan het begin van het jaar op pad gestuurd. Dat moeten ze bij elke mogelijkheid te pas en als het niet anders kan ook te onpas, in hun toespraken, antwoorden en voorstellen verwerken. We horen het zelfs sommige raadsleden – bedwelmd door de geur van het pluche – wel eens zeggen.

Het lukt niet altijd.

Minstens één wethouder, Wessel Breunesse (GL, Openbare Ruimte), mag bij de eerste vergadering van het Zaanstad Beraad, donderdag 1 september, uitleggen aan Marianne de Boer (DZ) waarom het centrum van Zaandam zo smerig is.

Volgens De Boer “is de staat van de openbare ruimte in Zaanstad niet op orde. De bezuinigingen op het onderhoud zijn door heel Zaanstad te zien en is voor veel inwoners en ondernemers een groot punt van ergernis. Er is veel achterstallig (groen)onderhoud. Dat zorgt ook voor (groen)kapitaalvernietiging.”

Het viel haar op dat het centrum van Zaandam er in negatieve zin uitsprong:

 1. Afgelopen weekend waren alle prullenbakken in het centrum zo vol, dat er veel bijplaatsingen waren. Vermoedelijk heeft het te maken met een festival in de buurt. Kan daar beter op ingespeeld worden en eerder op meldingen van inwoners en ondernemers (die veel melden, maar geen opvolging zien) gereageerd worden?
 2. Afgelopen maandag zagen we dat het vuil in en om de containers uiteindelijk was verwijderd. Maar wat opvalt is dat de prullenbakken, en de straat extreem smerig zijn. Ontelbaar veel sigarettenpeuken liggen overal verspreid en de straat en banken zijn erg vies. (Ook het water is erg smerig) Geen visitekaartje voor de stad. Wat (capaciteit/geld?) is ervoor nodig om ervoor te zorgen dat de straten, straatmeubilair en water weer schoon en netjes zijn en blijven?
 3. De openbare ruimte aan de westzijde van het station is pas kort geleden vernieuwd. We zijn geschrokken van de huidige staat. Dit is kapitaalvernietiging. Is het college dat met ons eens en wat gaat ze eraan doen om dit te herstellen?

Ze stuurde foto’s mee.

Orkaan-lezer J. Bongers was de bende ook al opgevallen (3 foto’s hieronder)

Deel dit artikel:

26 reacties

 • Cor Frederiks

  Gisteren op het journaal tijdens een item over niet rijdende treinen op station Zaandam was te zien hoe erg de troep was in de omgeving van het stadhuis en station. Wat een reclame voor de stad

 • Roos REGOORT

  Stationsplein westkant Zaandam,pas opgeknapt, de “vieze” loper naar de hotels.Het gebied tussen Albert Heijn en Zaaninn hotel,tapijt van peuken ,plastic en papier.
  Het belastingkantoor wat al vijf jaar wacht op sloop, plan de “tijdgeest” ligt al weer maanden stil,de Belt die onbegaanbaar is door de vele distels en Japanse duizendknoop,de ecologische bloemlinten langs het westerwindpad heeft straks alleen nog distels .
  De kerstbomen opvang is veranderd is weesbomenkerkhof met een bordje adoptiegroen.Laten we geld voor groen gebruiken voor groen-en-groenonderhoud en niet voor paaltjes-met-bordjes,regentonnen,geveltuintjes en boomspiegeltuin die liefhebbers van groen sowieso wel zouden aanleggen.
  Wel hulde voor de vrijwilligers die wekelijks het nodige afval oprapen!

 • Bert Versteeg

  Het lijkt wel of de gemeentelijke vuilophalers staken ipv NS personeel en dat terwijl de Gedempte Gracht en Stadhuisplein het paradepaardje van Zaanstad zijn.
  Zeker die rommel voor het Stadhuis kan toch niet ontgaan zijn door de ambtenaren?
  Het minste wat ze toch kunnen doen is een paar keer per dag de vuilnisbakken legen en 1 of 2 keer per dag met een zo`n Ravo veegzuigauto de troep vegen en afzuigen.
  Maar het is niet alleen Zaandam Centrum waar het een rommeltje is.
  Verder staat inderdaad het onkruid overal in Zaanstad metershoog en wordt nauwelijks meer gemaaid.
  Neem de Zuidervaart, altijd een mooi grasveld geweest waar veel mensen hun hond uitlieten en waar mensen zaten te vissen en zo zijn er meer plekken in de stad.
  Kunnen de mensen de kosten van een dierenarts verhalen op de gemeente als hun hond teken krijgt?

 • Mariska Schuttevaer

  Statiegeld op blik is weer met 3 maanden uitgesteld (want de fabrikanten wisten pas jarenlang dat het eraan zat te komen…), het wordt nu 1 april 2023.
  Nu nog nog z.s.m. statiegeld op ALLE plastic drankverpakkingen, dan zijn we al een heel eind verder!

  • Thomas van Ammers

   Zal lekker schelen als daar inderdaad ook statiegeld op komt. En het liefst een oplossing voor die glazen bier flesjes de export flesjes zonder statiegeld,
   maar dat is dan weer Nederland breed en niet alleen zaanstad.

 • Gerbrand Sijtsma

  Niet alleen in het centrum maar ook bij het ziekenhuis en vooral in het Veldpark.
  Te smerig voor woorden. Daar moet je niet op bezuinigen! Straks krijgen we een rattenplaag en vanwege een toekomstige verbod op rattengif wordt het helemaal een ellende.

 • Huib Fris

  Ik loop al twaalf jaar met de hond en een braaf opruimer van de uitwerpselen. Helaas zijn er idd heel wat vuilnisbakken weggehaald in de loop der jaren bij bushaltes en alles wat verder stond dan de Parkstraat (zo ongeveer). Dit incl. heel veel hondenpoep bakken. Wat wel fijn is zijn de bakken van hvc met daaraan een vuilnisbak.
  Als alles vaker leeg zou worden gemaakt zou het veel netter zijn. In Amsterdam doen ze het wel met man en macht. Ik snap niet dat Zaandam dat niet doet. Helemaal er veel toeristen rondlopen ook.

 • Ja het het centrum en bij het gemeentehuis en station erg vies en vuil is dat is al maanden zo maar bij de gemeente slapen ze zet bakken met zand en dan kunnen de mensen daar hun peuken in gooien en dan het water in de gracht word ook van alles in gegooid mensen zijn ook viezeriken

  • Hella Broekarts

   Helemaal mee eens,het ligt ook aan de mensen zelf,als je schoon bent doe je zulke dingen niet maar veel mensen zijn idd zelf niet schoon,vooral jeugd heeft overal naling aan,meer boetes uitdelen en de gemeente moet er meer kijk op gaan hebben

 • Kitty Awondatu

  Al heel lang hierover contact aan het zoeken met de gemeente via social media. Elke keer foto’s van het afvalstation naast de Hermitage na marktdagen. Je zou denken, er is een marktmeester en er zijn handhavers, die zien erop toe dat de Rozengracht en Hermitage netjes achterblijven, nope. We kunnen allemaal naar Wuhan wijzen, maar volgens mij begint de volgende pandemie hier. En afgelopen zondag sloeg helemaal nergens op. Werk zelf in Amsterdam en zie wat vogels en ratten doen. Dat komt hier ook, het is er zelfs al.

 • Jacob Cabida

  Ja, ik ben het helemaal eens met bovenstaande reacties. Het is allemaal er treurig… En in september wordt er een nieuwe McDonalds geopend vlakbij het Stadhuis, dit zal voor nog veel meer rotzooi op straat en in de gracht zorgen! Een totaal Idioot idee om hier nog een filiaal van de McDonalds zich te laten vestigen! En dat alleen maar omdat deze wel in staat zijn om de torenhoge huur te kunnen betalen… Wat is dat voor een Gemeentebeleid?

 • Mijnheer Hamming heeft het te druk om zich bezig te houden met zoiets onzinnigs als een schoon centrum. Belangrijker is het om onze geveinsde veiligheid te bewaken, dat scoort namelijk en levert een baan garantie voor onze burger vader op.

  Mijnheer Hamming ziet liever 10 orde handhavers dan 10 schoonmakers

  Langs de weg, Ik vind dat de ondernemers die hier zitten ook hun verantwoorlijkheid zouden mogen nemen, je eigen rotzooi opruimen mag ook wel wat meer geprogageerd mogen worden, toch?

  Plaats een extra afvalbak bv en zorg dat je eigen straatje schoon is, zo moeilijk kan het toch niet zijn..

 • Jan Schoen

  Wij kunnen de gemeente wel overal de schuld van geven. Maar wie veroorzaakt die troep, die smerigheid? Dat is de brave burger zelf. Die bekommert zich niet over de openbare ruimte. Smijt alles wat niet meer nodig is op straat of in het water. De gemeente zou achter elke Zaandammer in het centrum een schoonmaker moeten laten lopen om de boel schoon te houden. Daar is geen beginnen aan.

 • Tineke van Enkhuizen

  Veel is al gezegd en waar. Waar is de verantwoordelijkheid van de burger? Ook waar, maar de prullenbakken op de gracht zijn steeds vol ook die van de eethuisjes/patatkraam. Zo hygiënisch schoon als in het begin toen er nog prijzen binnengehaald moesten worden is het al lang niet meer. In het weekend en marktdag 2x per dag legen en vegen zou mooi zijn. Mensen die roken waarom toch die peuk dumpen op straat. Het stadshart de trots van Zaandam. Laat me niet lachen zeg.

 • Fred Blijestein

  Als ik zo de foto’s bekijk zie ik duidelijk propvolle vuilnisbakken. Een typisch geval van niet geleegd. En dat vlak voor het gemeentehuis, hieruit blijkt dat Hamming cs weinig interesse heeft in een schone stad. Misschien kan Hamming zich eens wat meer druk gaan maken over het inmiddels gecreëerde imago van Zaanstad als smerige vervuilde stad. Heel bijzondere entree voor de toeristen. Laat die bezoekjes met uw onvermijdelijke vrouw en fotograaf met een taart aan 100 jarigen of zoveel jaar getrouwde paren eens achterwege en ga eens de problemen in Zaandam te lijf.

 • Bijzonder dat men vooral aan de eindoplossing denkt. Schoonmaken is mooi maar handhaven beter.
  Maak er eens een leuke aktie van door mensen en vooral jongeren te belonen die hun afval wel netjes in de bak doen.Een kadobon b.v.En betaal dat dan van de bekeuringen die de viespeuken krijgen.
  De vervuiler betaalt.

 • Plien van den Berg

  In de Westzijde t.h.v. de Bullekerk staan containers met altijd heel veel vuil eromheen. Er is al zo ontzettend veel melding van gemaakt maar niets anders dan loze beloftes. Lekker als je aan de overkant op het terras zit te eten !

  • Huib Fris

   Om vuil weg te kunnen gooien moeten er wel voldoende dikwijls geleegde vuilnisbakken staan. Door de hele gemeente heen zijn er te weinig lege afvalbakken om je vuil weg te gooien….. Persoonlijk vind ik dit de kern van het probleem.

 • Wat ? Is dat rommel ? Altijd gedacht dat het een ‘kunstzinnig’ ontwerp van Sjoerd Pieters was. … een budget beheren (of dat nu een gezin, bedrijf of overheid betreft of anderszins) behelst keuzes maken. Als je kiest voor een megalomaan nieuw centrum ontworpen door een dure architect, is er minder beschikbaar voor andere dingen.

 • Danielle Harms-Huppen

  Dit geldt voor heel Zaandam, niet alleen voor het centrum. Het is gewoon een troep op de staten van Zaandam.

 • Yvonne De Wit

  Hoe fijn zou het zijn als de openbare speelplaatsen ook eens onkruid vrij gemaakt worden! Kinderen glijden zo van de glijbaan de brandnetels in. En als er gras gemaaid word, handig als het ook opgeruimd word, de stoepen straten worden er armoedig van.
  Misschien ook een idee om eens de mensen aan te spreken dat er tegen woordig buiten hun tuin( op de stoep) meer groeid dan in hun tuin!
  Laat iedereen eens z’n eigen ding onder houden
  dan zal Zaandam er een stuk netter uitzien!

 • Ben Konjanan

  Het is om te janken in Zaandam. Vreselijk! Je moet je schamen gemeente Zaanstad.

 • Mario van Schaik

  Het is op meerdere plekken binnen Zaanstad een bende. Sommigen zullen zeggen “bende” is te groot woord, anderen zullen zeggen: het is een bende.
  De gemeente gooit geen afval op straat maar is als eigenaar van de openbare ruimte hiervoor wel verantwoordelijk en aanspreekbaar. Met hoe de gemeente nu schoonmaakt, zal de openbare ruimte nooit echt schoon worden. Betere regels, meer veegmachines (ook voor de voetpaden), effectievere controle, betere communicatie, echt alles is nodig om een schoner Zaanstad te realiseren. Waar blijft de wethouder die zich daadwerkelijk inzet voor Zaanstad, de schoonste stad van Nederland?

 • Wij zijn verhuisd naar de kust en het valt ons op hoe netjes het hier is. Geen troep naast de afvalbakken en op straat prima!!

 • francine boers

  Waarom kan op het stads plein voor het gemeentehuis niet “verboden worden” te roken ???
  Het ergert mij al jaren die peuken, de sigaretten filters óók slecht voor het milieu dat zit plastiek in !

  Veel ambtenaren roken ook, die zoeken maar een andere oplossing voor hun verslaving !

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *