Geen verkoop Charlie-chocolade-pistool op Zaanse Schans

Het Chocolab op de Zaane Schans verkoopt geen chocolade-pistooltjes in het kader van de “Je Suis Charlie” actie. Gister meldde het Dagblad Zaanstreek op de website: “Je Suis Charlie chocolade te koop op Zaanse Schans“.

Deze kop was voor De Orkaan aanleiding om zich af te vragen hoe grappig dit eigenlijk was. Eerlijk gezegd vonden wij dat nogal smakeloos: chocolade pistooltjes op deze manier te verkopen.

Maar het bleek toch anders in elkaar te zitten. Volgens Sabine Poutsma van het CacaoLab had Dagblad Zaanstreek journalist Koos Reitsma als titel gesuggereerd “Twee potloden mee en je suis Charlie“. De koppenmaker van de krant vond dat een “te cryptische omschrijving” en heeft deze kop veranderd in “Je Suis Charlie chocolade te koop op Zaanse Schans“.

Eigenaar Pauline Gingnagel van het CacaoLab reageerde op Twitter:

Het was een nogal essentiële toevoeging, Pauline zegt tegen De Orkaan:

“De kop en de tekst bij de foto klopt niet. Het CacaoLab op de Zaanse Schans verkoopt nu JUIST GEEN chocolade pistooltjes. Voorheen wel. Maar sinds de aanslag zijn deze uit de winkel gehaald. We hebben ruimte gemaakt om met een klein gebaar onze steun te betuigen. Normaal is het bakje op de foto gevuld met drie smaken chocolade pistooltjes en nu is het bakje leeg. Met alleen één symbool.”

Pauline Gingnagel vindt het heel erg dat het signaal door de foutieve berichtgeving verkeerd wordt begrepen:

“Het Cacaolab op de Zaanse Schans is juist heel erg bezig met fair trade en eerlijke handel. Het is ook geen ‘grap’ zoals in de tekst staat onder de foto. In tegendeel, we willen juist onze steun betuigen. Er komen hier veel mensen uit het buitenland en we gaan ook met hen in gesprek hierover.
We hopen dat de tekst hier en in het NHD snel gecorrigeerd wordt.”

Pauline werd op haar wenken bediend. In de krant van de volgende dag was de kop veranderd in de “cryptische” versie van Koos Reitsma: “Twee potloden mee en je suis Charlie“. Dat de chocolade pistooltjes uit het assortiment zijn gehaald en de ‘creatie’ dus niet te koop is vermeldt de krant of de website (waar ook de kop is veranderd) niet.

charlie12

UPDATE 15/1/2015: Pauline Gingnagel geeft commentaar op Zaanradio (Audio).

Dagblad Zaanstreek probeert ondertussen haar straatje schoon te vegen door in een nieuw bericht op de voorpagina van de krant te suggereren dat het de schuld van Chocolab zelf was. Ze ‘vergeet’ te melden dat zij zelf bewust een onjuiste kop boven het artikel hebben gezet waardoor de commotie ontstond. Lees ook de pijnlijke uitglijder in de eerste zin: “steunbetuiging aan de aanslagen” (?).

choco_charlie

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *