COA: AZC Zaandam toch niet nodig? Update: Begin mei besluit

Vanavond heeft de gemeente Zaanstad laten weten dat het Centraal Overleg Asielzoekers (COA) pas volgende maand beslist of het AZC in Zaandam daadwerkelijk nodig is.

De mededeling verraste de aanwezige raadsleden. Maikel Kat (SP), Patrick Zoomermeijer (SP), Mieke van der Beek (CU) en Songul Mutluer deelden het nieuws vanavond op Twitter.

UPDATE: Het COA heeft op haar website meegedeeld dat pas begin mei een besluit zal volgen.

Volgens Zoomermeijer is de betrouwbaarheid van het bestuur door deze plotselinge wijziging in het geding.

Met de mededeling is de angst bewaarheid geworden die enkele raadsleden al hadden. Het gebouw aan het Rustenburg waarin maximaal 500 asielzoekers voor 10 jaar gehuisvest moesten gaan worden werd in juni 2016 aangewezen. Intussen zijn al veel kosten voor de voorbereiding gemaakt.

In september 2016 zei burgemeester Faber nog op vragen over het al dan niet doorgaan dat het COA aan Zaanstad laten weten dat het definitief doorging: “De bevestiging van het COA zorgt voor duidelijkheid. Met de stad samen gaan we aan de slag om met huidige en nieuwe bewoners prettig samen te kunnen leven.”

De vragen werden gesteld omdat in die periode dat de NOS berichte dat twee derde van de geplande azc’s mogelijk niet door zou gaan.

 

Hieronder de complete brief van B&W

COA heroverweegt azc in Zaandam

College dringt aan op snel en duidelijk besluit

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) overweegt het azc in het pand Saendenborch aan de Stationsstraat in Zaandam niet te realiseren. Dat heeft het COA vanavond laten weten aan de gemeenteraad van Zaanstad, nadat eerder deze week het college van B&W was geïnformeerd.

Zaanstad besloot vorig jaar juli om mee te werken aan het plan van het COA om in Saendenborch een azc te realiseren voor maximaal 450 bewoners voor een periode van maximaal tien jaar. De overweging om dit mogelijk niet door te laten gaan, heeft volgens het COA te maken met het feit dat de instroom van vluchtelingen de afgelopen maanden is afgenomen.

Eind 2016 heeft het COA al besloten om vanwege de fors lagere instroom van asielzoekers de opvangcapaciteit landelijk gespreid met 30% te verminderen. De lage instroom van asielzoekers heeft zich ook voortgezet in de eerste maanden van 2017. Daarnaast is de uitstroom van asielzoekers hoog omdat procedures sneller gaan en vergunningshouders sneller doorstromen naar gemeentes. Daarom zijn er minder opvanglocaties nodig voor asielzoekers. De situatie ten aanzien van de asielinstroom blijft echter onzeker. Besluitvorming over het azc Saendenborch vindt in de loop van april plaats, zo heeft het COA laten weten aan de gemeente.

Wethouder Rita Visscher: ‘Ondanks de dalende instroom heeft het COA ons tot nu toe steeds verzekerd dat het azc in Saendenborch doorgang zou vinden. Wij zijn dan ook verrast door de mededeling van het COA. Te meer daar het draagvlak voor de opvang van vluchtelingen in Zaanstad groot is en veel Zaankanters actief betrokken zijn bij de opvang. Ik doe een beroep op het COA om in april echt duidelijkheid te scheppen en met een helder besluit te komen.’

De gemeente is in december gestart met een buurttraject om omwonenden te betrekken bij de komst van het azc. Er zijn twee buurtbijeenkomsten georganiseerd. De hieruit voortgekomen themagroepen hadden inmiddels vervolgafspraken staan. Dit buurttraject wordt stilgelegd tot er meer duidelijkheid is over de besluitvorming van het COA.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Ruud

  Of het is gewoon onwetendheid omdat ze zelf niet met het coa contact hebben gehad
  Even bellen of zo, kleine moeite lijkt me? maar dat was natuurlijk weer niet revolutionair genoeg…..

  T’is al vrij lang bekend dat eerder ramingen fors naar beneden konden worden gesteld. potje mosterd? SP?

 • Erik Esteie

  Mooi, kan het complex gebruikt worden voor jongeren huisvesting, tegen een schappelijke huur

  • Judit

   Jammer voor de eigenaar van het afgrijselijk lelijke kantoorgebouw als de verbouwing tot bewoning nu niet betaald wordt door COA, oftewel van gemeenschapsgeld. Als er uiteindelijk een woonbestemming gaat
   komen, zal hij de verbouwing uit eigen zak moeten betalen.COA zou het voor 8 miljoen gaan verbouwen. Wat mij betreft gaat het gebouw plat en komt er groen voor in de plaats.

   • De Orkaan

    Een van de dingen die de gemeente uit gaat zoeken is wie dat allemaal gaat betalen. Dus de kosten die de gemeente gemaakt heeft maar ook de kosten die derden (eigenaar, architect) hebben gemaakt.

    • Erik Esteie

     Wat een geweldig vooruitzicht, de ene overheidsinstelling(gemeente) gaat de andere(coa) aanklagen om gederfde kosten te verhalen…
     (er moet natuurlijk eerst even uitgezocht worden wat de kansen zijn van zo een procedure)

     Waar heb ik dit eerder gehoord, gemeente vs NS/prorail vastgoed?

     Misschien kunnen we ipv woonruimte hier een tweede cultuurcluster creeren

     Wordt vervolgd, en over 10 jaar weten we meer

    • Judit

     Tijdens de twee bijeenkomsten met bewoners werden kosten noch moeite bespaard. Zo was er een heel leger van ambtenaren aanwezig. Er waren meer ambtenaren dan bewoners. Professionele tekenaars waren ingehuurd om in beeld te brengen wat per tafel zo de ideeën waren. Terwijl de bijeenkomsten gehouden werden op een tijdstip waarop de meeste mensen net het avondeten achter de kiezen hadden, was er een hele cateringservice ingehuurd om de aanwezigen rijkelijk van warme luxe hapjes te voorzien. Wat mij betreft had het allemaal een stuk soberder gekund. Koffie, thee en een koekje was prima geweest en veel beter dan op kosten van de gemeenschap te overleggen met allemaal vretende mensen.

 • themx

  Er zijn genoeg mensen opzoek naar woonruimte

 • Beter zo

  Mogelijk heeft het coa nu ook door dat de lokatie alles behalve goed is. Zeer weinig buiten, geen groen, onveilige uitgang, zeer veel verkeer rondom het gebouw bouwput ernaast enz lekker welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *