Coffeeshop in Krommenie of Wormerveer?

Op maandag 26 september kunnen inwoners van Krommenie en Wormerveer praten met burgemeester Faber over een mogelijke coffeeshop in één van die plaatsen (“Zaanstreek Noord”).

Het college wil “bewoners raadplegen als aanvulling op de discussie in de raad over de herziening van het coffeeshopbeleid.”

Het college stelt dat:

“door enkele fracties is voorgesteld een coffeeshop in Noord mogelijk te maken. Daarmee zou mogelijk de straathandel in dit deel van de stad kunnen worden teruggedrongen alsmede de daaraan gelieerde problematiek.”

Onder die ‘enkele fracties’ zitten o.a. coalitiepartijen D66 en PvdA en een deel van de oppositie. In feite is voor het plan waarschijnlijk wel een raadsmeerderheid te vinden.

Burgemeester Faber, portefeuillehouder op dit gebied, is tegen. Volgens haar is er nauwelijks overlast.

Voorvechter van een coffeeshop in Krommenie (waarom heet dat niet gewoon wietshop?) is D66’er Jan de Vries, die volgens Dagblad Zaanstreek wijst op florerende straathandel en drugskoeriers, zelfs kinderen zouden hiervoor worden ingezet.

Coffeeshops mogen niet in de buurt van een middelbare school  staan volgens het coffeeshopbeleid van Zaanstad. Twee van de drie Zaanse coffeeshop staan vlak bij basisscholen (Moonlight vlakbij De Dijk; Squad naast Et Buut) maar dat telt dus niet. In Krommenie staat het Trias College, daar mag dus niet in de buurt een coffeeshop komen.

In Zaandam ondervinden bewoners in de Russische Buurt overigens wel degelijk overlast. De Monettuin moest ‘s avonds dicht vanwege verpozende Moonlight-bezoekers. De Christen Unie noemde de Rozengracht bij Headlines een “enge plek”.

Wat “nauwelijks overlast” betekent is niet duidelijk: hoeveel overtredingen, en hoe vaak worden de coffeeshops gecontroleerd? Ook over de overlast in Zaanstreek-Noord is weinig concreets bekend.

In Zaandam zijn nu drie coffeeshop: in de Parkstraat (Squad), aan de Rozengracht (Headlines) en in de Czarinastraat (Moonlight). De gemeente heeft aangifte wegens valsheid in geschrifte gedaan tegen de eigenaar van Moonlight omdat deze met vervalste papieren een nieuwe coffeeshop (Green Heaven) willen openen.

UPDATE

In de eerste versie van dit bericht hadden we een wietblad op de hoek van het Kerkplein, Noorder- en Zuiderhoofdstraat geplakt. Uiteraard niet omdat daar een coffeeshop zal komen. Of er ééntje komt is juist onderwerp van de bespreking. En waar die zal zal komen is helemaal nog de vraag. Op de nieuwe bewerkte foto staat de hoek van de Padlaan en de Zuiderhoofdstraat met een wietbord. Ook dat is dus NIET de plek waar een coffeeshop komt – want zo’n plek is er nog helemaal niet.

Maandag meepraten in De Groote Weiver (van 20:00 tot 21:30 uur)? Opgeven bij d.gronert@zaanstad.nl.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *