Zelfhandhavend. Ik moest er eerst een paar keer op kauwen voordat het woord echt tot me doordrong. Zelfhandhavend.

Een combinatie van twee stoere en krachtige oer-Hollandse woorden: Handhaving en Zelfstandig. Dat kan haast niet beter. Zelfhandhavend.

Maar wat betekent het?

Het woord dook op in de plannen voor de 30 km-zone in de Westzijde. Die zou namelijk ‘zelfhandhavend’ zijn: er werd niet gecontroleerd (laat staan bekeurd) als iemand toch harder dan 30 reed. De zone handhaafde namelijk zichzelf. Briljant. Mooier kan niet.

Het kwartje viel. De gemeente wil geen scheurende scooterbezorgers meer over de Dam? Bekeuren? Aanpakken? Afpakken? Nee: een zelfhandhavend bordje! Waarom verzin ikzelf nu nooit zoiets slims?

Vuurwerkvrije zones zijn niet te handhaven volgens de gemeente. Maar je mag wel met de buren een vuurwerkvrije zone ‘afspreken’, de gemeente geeft je dan een bord dat je in de tuin kan zetten.

De zelfhandhaving is al stevig opgerukt in Zaanstad. Ook de inrijverboden bij Czarinastraat en Hogendijk dienen zichzelf te handhaven. De Museumlaan in Koog a/d Zaan moet ook zichzelf handhaven bij de controle op het inrijverbod voor vrachtauto’s. De maximumsnelheid op De Weer? Scooters op de Dam en fietsers de Gedempte Gracht? Een bordje kan de was doen. En dus ook alle 30 km-zones zoals Oostzijde, Vlietsend, Zaanweg, Zuiddijk en Westzijde handhaven zichzelf.

Beetje jammer natuurlijk dat de doorrijders, inrijders, hardrijders, sluiprijders en foutrijders dat nog niet in de gaten hebben. Misschien een bordje ophangen: Handhaaf jezelf!

Piet Bakker