Column: Zelfhandhavend

Zelfhandhavend. Ik moest er eerst een paar keer op kauwen voordat het woord echt tot me doordrong. Zelfhandhavend.

Een combinatie van twee stoere en krachtige oer-Hollandse woorden: Handhaving en Zelfstandig. Dat kan haast niet beter. Zelfhandhavend.

Maar wat betekent het?

Het woord dook op in de plannen voor de 30 km-zone in de Westzijde. Die zou namelijk ‘zelfhandhavend’ zijn: er werd niet gecontroleerd (laat staan bekeurd) als iemand toch harder dan 30 reed. De zone handhaafde namelijk zichzelf. Briljant. Mooier kan niet.

Het kwartje viel. De gemeente wil geen scheurende scooterbezorgers meer over de Dam? Bekeuren? Aanpakken? Afpakken? Nee: een zelfhandhavend bordje! Waarom verzin ikzelf nu nooit zoiets slims?

Vuurwerkvrije zones zijn niet te handhaven volgens de gemeente. Maar je mag wel met de buren een vuurwerkvrije zone ‘afspreken’, de gemeente geeft je dan een bord dat je in de tuin kan zetten.

De zelfhandhaving is al stevig opgerukt in Zaanstad. Ook de inrijverboden bij Czarinastraat en Hogendijk dienen zichzelf te handhaven. De Museumlaan in Koog a/d Zaan moet ook zichzelf handhaven bij de controle op het inrijverbod voor vrachtauto’s. De maximumsnelheid op De Weer? Scooters op de Dam en fietsers de Gedempte Gracht? Een bordje kan de was doen. En dus ook alle 30 km-zones zoals Oostzijde, Vlietsend, Zaanweg, Zuiddijk en Westzijde handhaven zichzelf.

Beetje jammer natuurlijk dat de doorrijders, inrijders, hardrijders, sluiprijders en foutrijders dat nog niet in de gaten hebben. Misschien een bordje ophangen: Handhaaf jezelf!

Piet Bakker

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Hans Hoeve

  Leuk stukje Piet. Spijker op de kop.

 • Henk

  Of in goed Hollands: Je maintiendrai!

 • Meta

  zelfde bordje graag in de zeemansstraat: 30km en grotendeels eenrichtingsverkeer. Eigenlijk twee bordjes: kun je er ook een zien terwijl je achteruit rijdt.

 • Gre luttik

  Eerst aan het belang van een ander denken en dan aan dat van jezelf. Dat is, denk ik, de definitie van zelfhandhaving. De ge- en verboden kwamen toen het egoïsme de samenleving in zijn greep kreeg.

 • Bruce

  Een weg kan volgens mij ‘zelfhandhavend’ worden ingericht als je er eigenlijk niet sneller kan rijden dan de toegestane snelheid; afwisselend obstakels aan beide kanten van de weg waardoor je moet stoppen om voorrang te verlenen, weg smaller laten ogen met bredere fiets stroken zoals in Oostzaan, dat soort maatregelen. Want als je een weg recht aanlegt met glad asfalt, zonder drempels en gescheiden van het fietspad, rijden mensen gauw te hard omdat het gek voelt om 50 te rijden. Denk aan de Houtveldweg, of het stuk provinciale weg in Zaandam waar je 50 ipv 70 moet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *