Woensdag 11 oktober is de jaarlijkse Coming Out Day. Er wordt stilgestaan bij het moment dat lhbtiq+ers uit de kast willen komen. De dag symboliseert dat iedereen mag zijn wie die is en wie die wil zijn.

Coming Out Day vond voor het eerst plaats in 1988 in de Verenigde Staten. Pas ruim 20 jaar later is het fenomeen overgewaaid naar Nederland. Toenmalig minister Ronald Plasterk riep 11 oktober uit tot nationale Coming Out Day. Het is niet bedoeld als dag waarop iedereen uit de kast moet komen, want dat moet iedereen natuurlijk voor zichzelf weten. Wel wordt er aandacht besteed aan het moment dat iemand openlijk voor zijn/haar/hen seksuele voorkeur of genderidentiteit uitkomt: het uit de kast komen, oftewel coming out.

Zichtbaarheid en aandacht voor lhbtiq+ers; een dag waarop er aandacht is voor wat er goed gaat en wat er nog niet goed gaat qua acceptatie. In Zaanstad worden er daarom verschillende activiteiten georganiseerd.

De Zaanse Regenboogvlag

Op het Stadhuis wordt woensdagochtend om 08.30 uur de vlag gehesen door wethouder Gerard Slegers en Frankie Vos en Rosanne Kolvers van de Zaanse Regenboog. De Zaanse Regenboog roept iedereen op om vandaag de (Zaanse) regenboogvlag of eigen identiteitsvlag uit te hangen uit solidariteit met de lhbtiq+gemeeschap.

Er zijn speciale Coming-Outdagposters gratis te verkrijgen om bij je school, bedrijf, organisatie of gebedshuis op te hangen. Deze zijn af te halen bij de Zaanse Regenboog en bij Party Corner (Westzijde 1, Zaandam).

Informatiemiddag De Roze Loper

De Zaanse Regenboog organiseert samen met Evean, Odion en Roze 50+ een informatiemiddag over De Roze Loper. De Roze Loper heeft als doel, de sociale acceptatie en inclusie van LHBTIQ+ personen in zorg- en welzijnsinstellingen te bevorderen. Deze informatiemiddag is van 14.00 – 17.00 uur bij Evean Rosariumhorst (Rosariumpark 2, Krommenie). Geinteresseerden kunnen zich per mail aanmelden.

Expositie Paradijsvogels

Op zaterdag 14 en zondag 15 oktober is van 11.00 – 17.00 uur de expositie Paradijsvogels in het Weefhuis te bezoeken. Een zeer diverse tentoonstelling met werk van o.a. Vera den Adel, Jeroen van den Berg, Arnold Boekhoff, Oscar Salomé Bodelier, AgathaHooijschuur, Teppo Korte, Marjolein Mol, Martin Punt, Marjolein Salle, DonnaTella Vergatsie en Bert Woudstra.

De officiële opening van de expositie vindt plaats op zaterdag 14 oktober om 14.00 uur. Er is dan muziek van het trio Skin, bestaande uit Yvonne Mandigers, Elvis Sergio en Dirk Jan de Koning.

Door Orkaan-redactie. Informatie van Zaanse Regenboog.